

Vsemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson eduskunnassa. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Viikon 26/2021 luetuin
Vasemmistoliitto outoilee – Li Andersson sydänhalailee seksuaaliseen ahdisteluun syyllistynyttä feministiaktivistia, puolue salli ehdokkuuden vaikka tiesi ongelmista
Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas, näkyvä somehahmo Juho Pylvänäinen myönsi maanantaina syyllistyneensä seksuaaliseen ahdisteluun. Joukko nimekkäitä feministivaikuttajia on suhtautunut korostetun positiivisesti ulostuloon. Voiko “sori siitä”-tyyppisellä anteeksipyynnöllä noin vain kuitata seksuaalisen ahdistelun? Tunnettujen feministien Li Anderssonin, Karina Hazardin ja Saara Särmän mielestä näemmä voi. Asiaa on puitu somessa useiden päivien ajan.
Asia lähti purkautumaan Pylvänäisen Facebook-päivityksestä:
“Minäkin olen nimittäin syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun. Minulle on myös tultu tästä sanomaan päin naamaa jälkikäteen. Lisäksi kuulin aivan hiljattain tutultani, että käytökseni on ollut jossain määrin yleistä tietoa. Olen omalla toiminnallani tehnyt tilasta turvattoman ja luonut siihen pelon ilmapiirin. Tästä asiasta olen edelleen syvästi pahoillani, kuten olin silloinkin kun asiasta minulle sanottiin. Alkoholi ja vakava päihtyminen on ollut vahvasti läsnä, mutta ryyppääminen ei kuitenkaan ole mikään perimmäinen syy. Itsehän minä viinaa olen kurkkuuni kaatanut eikä alkoholijuomien mukana mystisesti tule ihmiseen mitään sellaisia kemikaaleja, jotka itsessään aiheuttaisivat ahdistelua.”
Pylvänäinen myöntää oman toimintansa olevan ristiriidassa hänen omien julkisuudessa esittämiensä kommenttien kanssa:
Ulostulo on vastaanotettu ristiriitaisin tuntein. Huomiota on herättänyt ulostuloa välittömästi seuranneiden positiivisten kommenttien hyökyaalto. Useampi kommentoija on tasoitellut tunteita toteamalla: “virheetön heittäköön ensimmäisen kiven”
Pylvänäisen ulostuloa ovat käyneet peukuttamassa tai sydänhalaamassa muun muassa feministiliikkeen kärkiniminä tunnetut vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, feministisen ajatushautomon perustaja Saara Särmä sekä kolumnisti Kaarina Hazard.
Pylvänäisen ulostulo on kirvoittanut toisenlaisiakin kommentteja.
Eräs verkkokommentoija kirjoittaa: “Tämä teksti ja nämä reaktiot ovat monella tavalla ongelmallisia. Ensinnäkin, mistä tässä tykätään, kun tästä postauksesta tykätään? Mikä tässä on rohkeaa? [..] Miltä mahtaa tuntua heistä jotka lukevat “olet rohkea”-kommentteja ja sydäntykkäyksiä heitä rikkoneen ahdistelijan seinältä? Tsemppaus ja kannustus raittiuteen on enemmän kuin mahtavaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä näiden rikkeiden ja rakenteiden kanssa joita tässäkin valitettavasti hyysätään ja hiljennetään.Samalla yhteisö (kyllä, me täällä ja tässä olemme se yhteisö) jälleen kerran hyväksyy ja antaa tilaa väärintekijälle ja vallankäyttäjälle. Niin moni tämän lukenut ja kommentoinut on ollut ihan paikan päällä irl /somessa todistamassa näitä väärinkäytöksiä, hyväksymässä ne. Miksi? No siksi että se on ihan helvetin vaikeaa sanottaa ja rikkoa näitä vuosituhansia kestäneitä rakenteita, siksi että olemme niin tottuneita siihen, että näin se nyt menee. “
Moni verkkokeskustelija pitää kummallisena feministiaktivistien ristiriitaista suhtautumista Pylvänäiseen. Metoo-ristiinnaulitsemisiin totutetut somekommentoijat oudoksuvat lempeää kohtelua, kun tekijänä on jälleen kerran vasemmistoliiton oma toimija.
Puolueen toiminta herättää kysymyksiä.
Feministiaktivisti Panda Eriksson kertoo “suojelleensa skenejäbää” tämän aseman takia. Hän kertoo myös kertoneensa asiasta vasemmistoliitolle, joka ei kuitenkaan puuttunut asiaan:
“Tiesin tästä jo aiemmin, en uskaltanut kertoa tekijän sosiaalisen statuksen takia. Minä osaltani lupaan, että en ikinä enää suojele skenejäbää. Olen iloinen, että Juho on päättänyt kantaa vastuunsa. Toiv. puolue ja ne kaverini, jotka myös tiesi, myös kantavat.”
Pylvänäisen taustayhteisö Miehet Ry päätti Pylvänäisen hallitusjäsenyyden saatuaan asiasta tiedon.
Vasemmistoliitto päätti toisin.
Turun vasemmistoliitto päätti kaikesta huolimatta pitää Pylvänäisen kuntavaaliehdokkaanaan. Hän sai 110 ääntä. Samalla listalla on puolueen puheenjohtaja Li Andersson.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Immonen vaatii hallitukselta toimia ulkomaalaisten seksuaalirikollisuuden torjumiseksi – “Kaikkein tehokkain keino seksuaalirikosten torjuntaan on kolmansista maista tulevan maahanmuuton merkittävä rajoittaminen”

Ensihoitajataustainen Rantanen puolustaa pelastusalaa – ei tunnista ministeri Ohisalon kuvausta laajamittaisesta seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta

Rantanen ja Ronkainen järkyttyivät maahanmuuttajataustaisen yöhoitajan tekemästä törkeästä raiskauksesta – “Puolustuskyvyttömien potilaiden turvallisuutta parannettava”

Ilmaiset tamponit myös pojille – Oregonin kouluissa arvostetaan ihan kaikkien kuukautisia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.