Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Viikon 1/2024 luetuin

Vasemmistolaiset poliitikot innostuivat maalittamaan somekirjoittajaa

03.01.2024 |09:36

Vuosi 2024 alkoi somessa räväkästi, kun X:n (entisen Twitterin) mediakohuautomaatti Tapio Kuusitapio palasi pelikentälle ja hyökkäsi maalittamaan toista nimimerkkiä. Uuden vuoden päivän tunnelmissa useat vasemmistolaiset poliitikot innostuivat liittymään kohunimimerkin aloittamaan maalituskampanjaan.
X:ssä nähtiin heti vuoden ensimmäisenä päivänä erikoinen tilanne, kun vasemmistolaiset poliitikot lähtivät innolla mukaan trollinimimerkin aloittamaan maalittamiseen. Maalittajana oli tuoreehko nimimerkkiTapio Kuusitapio-Rautavaara Jr.“, jonka maalituskehotusta useat vasemmistolaiset jakoivat eteenpäin.

Kyseinen nimimerkki halusi X:n käyttäjiltä apua selvittääkseen “Alaston totuus” -nimimerkin todellisen henkilöllisyyden. Nettislangilla tätä kutsutaan doksaamiseksi. Henkilötietojen esille kaivamisen tavoitteena on yleensä ihmisen maalittaminen, jotta suuri joukko netin käyttäjiä hyökkäisi tämän kimppuun eri tavoin. On selvää, että tässä tapauksessa maalituksen kohteena olevalle henkilölle haluttiin aiheuttaa mahdollisimman suurta haittaa ja jopa fyysistä vaaraa.

– Tervehdys! Yritän selvittää, kuka on lukuisia suomalaisia somessa noin 20 vuotta ilkkunut, maalittanut ja mustamaalannut nimimerkki @Alastontotuus. Toivon avukseni somesalapoliiseja ja/tai vinkkejä osint-työkaluista, nimimerkki Kuusitapio-Rautavaara kirjoitti.

Pitkä “syntilista”

Pitkässä viestiketjussa – joka on sittemmin poistettu joko X:n sääntöjen vastaisena “doksaamisena” tai kirjoittajan itsensä toimesta – Kuusitapio-Rautavaara luetteli Alaston totuus -nimimerkin “syntilistan”.

Erityisen suuria syntejä olivat muun muassa se, että Alaston totuus on ollut “hanakasti Riikka Purran apuna” jo pitkään. Lisäksi hän on kritisoinut useasti ylikomisario Jari Taposta ja kutsunut muita käyttäjiä ryssiksi ja kommunisteiksi.

Maalittamisen kriminalisointia vaatinut maalitti itse

Maalituskehotusta levittäneiden joukossa oli esimerkiksi Vantaan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ulla Kaukola (sd), joka tunnetaan kärkevistä somekommenteistaan. Kaukola kehotti seuraajiaan ryhtymään “salapoliisityöhön”, jotta saadaan selville, kuka on nimimerkki Alaston totuus.

Hetken mietittyään Kaukola poisti nolon kommenttinsa. Onhan hän aiemmin mm. vaatinut, että maalittaminen tulisi kriminalisoida.

Vasemmiston ek-ryhmyri puhui “trolliarmeijasta”

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo jakoi maalituskehotuksen seuraajilleen. Jostain syystä hän yhdisti Alaston totuus -nimimerkin perussuomalaisiin ja nokitti Putin-kortilla syyttäen perussuomalaisia siitä, että “toimintatavat trolliarmeijoineen disinformaatioineen näyttävät olevan kovin samanlaisia” kuin Putinilla.

Keskusteluketjussa useat kommentoijat huomauttivat Saramolle, että nimimerkki Kuusitapio-Rautavaara taitaa olla vasemmistoliiton omalta tai Pietarin trollitehtaalta.

Maalituskehotuksen jakoi myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän avustajana aiemmin toiminut Taneli Hämäläinen, joka yritti vihjailla, että Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila olisi nimimerkki Alaston totuus. Samaa vihjaili myös nimimerkki Kuusitapio-Rautavaara pitkässä viestiketjussaan.

Maalituskehotuksen on jakanut myös Helsingin Sanomien freelance-faktantarkastaja John Helin. Hän ei kommentoinut Kuusitapio-Rautavaaran väitteiden paikkansa pitävyyttä suuntaan tai toiseen.

Kuka ihmeen “Tapio Kuusitapio-Rautavaara Jr.”?

Päämaalittajana toiminut nimimerkki Tapio Kuusitapio-Rautavaara saapui X:ään syyskuussa 2023 ja vietti hiljaiseloa loppuvuoteen asti. Hän kertoo olevansa “Tapio Kuusitapion poika”.

Kyseessä on siis kaikesta päätellen sama henkilö, joka viime kesänä – käyttäen nimimerkkiä Tapio Kuusitapio – käynnisti valtiovarainministeri Purraan kohdistuneen mediakohun. Tapio Kuusitapio julkaisi tuolloin X:ssä kokoelman asiayhteydestään irrotettuja kommentteja, joiden hän väitti olevan Riikka Purran 15 vuotta sitten kirjoittamia.

Media lähti innolla mediakohuun

Lehdistä ainakin Helsingin Sanomat ja Iltalehti tarttuivat välittömästi nimimerkki Kuusitapion X:ssä 10.7.2023 esittämiin väitteisiin ja julkaisivat saman päivän aikana niiden perusteella artikkelit (HS, IL), joissa siteerattiin Kuusitapion 15 vuoden takaa esiin kaivamia tekstipätkiä, mutta ei edes yritetty sijoittaa niitä minkään laiseen kontekstiin. Toimittajat siis tavallaan “ostivat” Kuusitapion heille tarjoaman – pahantahtoisen – tulkinnan sellaisenaan.

Kesäkohun edetessä nimimerkki Alaston totuus pyrki korjaamaan median tekemiä virheellisiä tulkintoja ja asettelemaan Jussi Halla-ahon blogin vieraskirjassa olleita kommentteja oikeaan kontekstiin. Hänellä oli toimittajia parempi näkemys kommenttien asiayhteydestä, koska hän oli itsekin aikoinaan osallistunut vieraskirjassa käytyihin keskusteluihin.

Lehtijutuissa oli muun muassa laitettu Riikka Purran suuhun sellaisia sanoja, jotka olivat oikeasti lainauksia muiden kirjoittajien kommenteista. Suomen Uutiset siteerasi jutussaan joitakin Alaston totuus -nimimerkin ja muidenkin twitteristien kommentteja.

Kesäisen mediakohun aloittanut nimimerkki Tapio Kuusitapio poisti X-profiilinsa heinäkuussa heti saatuaan kohun kunnolla käyntiin. Syyskuussa X:ään ilmestyi Tapio Kuusitapio-Rautavaara Jr. Ilmeisesti näiden nimimerkkien takana olevalle henkilölle oli jäänyt jotain hampaan koloon Alaston totuus -nimimerkkiä vastaan, koska tämä oli onnistunut oikaisemaan edes osan Kuusitapion levittämästä disinformaatiosta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää