

LEHTIKUVA
Varusmiesten tapaturmia ei aiota korvata taannehtivasti – perussuomalaisten Juvonen: Tämä on suuri vääryys
Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tänään sotilastapaturma- ja palvelussairauslain käsittelyn. Käsitelty laki on lähtöisin kansanedustaja Arja Juvosen vuonna 2017 laatimasta lakialoitteesta, jolla esitettiin varusmiespalvelusta suorittavien varusmiesten vakuutusturvan parantamista samalle tasolle kuin vapaaehtoisessa kriisinhallinnassa toimivilla.
Kriisinhallinnassa toimivien vakuutusturvaa parannettiin 1.1.2017, jolloin heille tai heidän edunsaajilleen kirjattiin lakiin tuntuvat korvaukset vahinkotapaturmien tai kuolemantapauksen johdosta.
– Nyt valiokunnan hyväksymä laki korvaa vain 1.1.2019 jälkeen sattuneet sotilastapaturmat ja kuolemantapaukset, mutta unohtaa täysin varusmiesten tapaturmat tätä ennen, Juvonen kritisoi.
Juvonen toteaa, että yhdenvertaisuuden kannalta varusmiehiin kohdistuvaa lakia olisi tullut soveltaa myös taannehtivasti 1.1.2017 jälkeen sattuneisiin tapaturmiin. Laki ei myöskään tule korvaamaan mahdollisesti tämän vuoden loppuun saakka tapahtuvia vahinkoja asevelvollisuutta suoritettaessa.
– Vaikka laki tuokin asevelvollisuutta suorittaville vakuutusturvan ja heidän tilanteensa paranee tulevaisuudessa, sen voimaantulossa on kuitenkin erittäin suuri yhdenvertaisuuden epäkohta ja kansantajuisesti ajateltuna jopa vääryys.
Lakialoite asiasta tyrmättiin
Juvonen teki lain käsittelyn yhteydessä lakialoitteen, jossa esitettiin, että lakia sovellettaisiin taannehtivasti myös varusmiesten kohdalla. Näin varusmiehet olisivat samassa asemassa kriisinhallinnassa toimivien kanssa. Lakialoitteen allekirjoitti eduskunnan enemmistö.
– Tällä taannehtivuudella muun muassa järkyttävässä Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa uhreiksi joutuneet varusmiehet tai heidän edunsaajansa, sekä kaikki muut 1.1. 2017 jälkeen palvelustaan suorittaessa loukkaantuneet tai pysyvän vamman saaneet varusmiehet, olisivat olleet oikeutettuja korvauksiin, Juvonen kertoo.
– Joudun kuitenkin äärettömän pettyneenä ja surullisena kertomaan, että valiokunta ei kannattanut aloitettani, vaan esitykseni kaatui valiokunnan äänestyksessä äänin 12-2. Tämä on raadollista, kohtuutonta ja käsittämätöntä, Juvonen purkaa tuntojaan.
Juvonen pitää käsittämättömänä, että varusmiespalveluksen suorittaneet ovat edelleen täysin vailla riittävää vakuutusturvaa.
– Prioriteetit ovat tässä asiassa täysin hukassa, Juvonen sanoo.
Vielä yksi yritys
Juvonen kertoo, että hän tulee esittämään vielä kertaalleen eduskunnan täysistunnossa tämän lain voimaantuloa taannehtivasti.
– Tulen esittämään myös lausumia, joilla otetaan kantaa muun muassa puolustusvoimien turvallisuuden parantamiseen entisestään, Juvonen täsmentää.
Juvonen vetoaa myös presidentti Sauli Niinistöön lain vahvistajana.
– Toivon, että hän näkisi tämän inhimillisen ja ymmärtävän puolen tässä asiassa ja ottaisi kantaa tai tekisi lakiin esitettyjä muutoksia. Korvaukset sotilastapaturmiin joutuneille on korvattava 1.1. 2017 lähtien eli samalta ajalta kuin kriisinhallinnassa toimivat rauhanturvaajat ovat niitä voineet saada, Juvonen toistaa.
Artikkelia muokattu 28.11. klo 15.25 valiokunnan äänestystuloksen osalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Kehysriihessä varattava rahat sotilastapaturma- ja palvelussairaus lakiin – “Raasepori ei unohdu”

Raaseporin onnettomuustutkinta valmis – Juvonen: Laki saatava kuntoon – varusmiesten tapaturmakorvaukset samalle tasolle rauhanturvaajien kanssa

Juvosen lakialoite meni läpi: Varusmiesten tapaturmasuojaan oikeudenmukainen korjaus
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää