
Varautuuko suosittu Italian hallitus ennenaikaisiin vaaleihin?
Italian hallituksen budjettiesitys joutunee mitä ilmeisimmin EU:n hampaisiin ensi viikolla. Markkinoilla Italian budjettiesitys on otettu hermostuneena vastaan. Epävarmuudelle voi olla hyväkin syy: Italia saattaa toivoakin yhteenottoa EU:n kanssa. Siten hallitus saisi oivan syyn uusiin vaaleihin, ja euroskeptinen Liitto saisi realisoitua kannatusnousunsa sitten viime vaalien.
Maan hallituksessa niin ikään oleva Viiden tähden liike ei halua lähteä europarlamenttivaaleihin ilman, että puolueen ohjelman kärjessä oleva toimeentulotuki kaikkein köyhimmille italialaisille sisältyy budjettiin. Puolue on suurin piirtein pitänyt viime vaaleissa saamansa kannatuksensa.
EU on puun ja kuoren välissä
Italian hallituspuolueiden uhmakkuus ja periksiantamattomuus ensi vuoden budjetista on jopa loogista, koska EU ei voi kuin joko hylätä tai hyväksyä budjetin. Hylkäys antaisi Italian hallitukselle mahdollisuuden “kysyä asiaa Italian kansalaisilta”, eli hajoittaa hallitus ja suunnata kohti ennenaikaisia parlamenttivaaleja.
Mielipidemittausten mukaan Italian nykyiset hallituspuolueet vain vahvistuisivat. EU:lle tämä tietäisi lisämurheita.
Mikäli EU taas katsoisi Italian budjettiesitystä sormiensa läpi, menettäisi unioni kosolti uskottavuuttaan. Muutama muukin maa saattaisi livetä löyhemmän budjettikurin tielle. Ilman avokätisempiä EU-maitakin saattaisi eurokriisi syttyä uudelleen.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vetosi Italian hallitukseen kehottaen maata tiukempaan budjettikuriin. Katainen oli huolissaan eurokriisin aikana nähdystä tartuntavaarasta.
Italian kansa tyytyväinen hallitukseensa
Italian kansan enemmistö on tyytyväinen hallitukseensa, pääministeriinsä ja hallituspuolueiden puheenjohtajiin. Pääministeri Giuseppe Conte nauttii 67 indeksipisteen suosiosta analyysiyhtiö Ipsosin mittauksessa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.
Varapääministerit Matteo Salvini (Liitto) ja Luigi Di Maio (Viiden tähden liike) saivat samassa mittauksessa 57 ja 52 pistettä. Hallituspuolueet kasaisivat nyt 62,3 prosentin äänisaaliin.
EU ei siten näytä voivan horjuttaa Italian hallitusta verbaalisella painostuksella. Valtikka saattaa olla markkinoilla. Pörssiromahdus tai sen ilmeinen uhka voisi pakottaa Italian hallituksen budjettikuriin. Hallituspuolueiden nihkeä suhtautuminen yhteisvaluutta euroon on kuitenkin syytä pitää mielessä: uusi eurokriisi voisi tietää rahaliiton loppua tai ainakin Italian eurojäsenyyden päätepistettä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Voiko EU saada Italiaa liekaan?
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.