
Varautuuko suosittu Italian hallitus ennenaikaisiin vaaleihin?
Italian hallituksen budjettiesitys joutunee mitä ilmeisimmin EU:n hampaisiin ensi viikolla. Markkinoilla Italian budjettiesitys on otettu hermostuneena vastaan. Epävarmuudelle voi olla hyväkin syy: Italia saattaa toivoakin yhteenottoa EU:n kanssa. Siten hallitus saisi oivan syyn uusiin vaaleihin, ja euroskeptinen Liitto saisi realisoitua kannatusnousunsa sitten viime vaalien.
Maan hallituksessa niin ikään oleva Viiden tähden liike ei halua lähteä europarlamenttivaaleihin ilman, että puolueen ohjelman kärjessä oleva toimeentulotuki kaikkein köyhimmille italialaisille sisältyy budjettiin. Puolue on suurin piirtein pitänyt viime vaaleissa saamansa kannatuksensa.
EU on puun ja kuoren välissä
Italian hallituspuolueiden uhmakkuus ja periksiantamattomuus ensi vuoden budjetista on jopa loogista, koska EU ei voi kuin joko hylätä tai hyväksyä budjetin. Hylkäys antaisi Italian hallitukselle mahdollisuuden “kysyä asiaa Italian kansalaisilta”, eli hajoittaa hallitus ja suunnata kohti ennenaikaisia parlamenttivaaleja.
Mielipidemittausten mukaan Italian nykyiset hallituspuolueet vain vahvistuisivat. EU:lle tämä tietäisi lisämurheita.
Mikäli EU taas katsoisi Italian budjettiesitystä sormiensa läpi, menettäisi unioni kosolti uskottavuuttaan. Muutama muukin maa saattaisi livetä löyhemmän budjettikurin tielle. Ilman avokätisempiä EU-maitakin saattaisi eurokriisi syttyä uudelleen.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vetosi Italian hallitukseen kehottaen maata tiukempaan budjettikuriin. Katainen oli huolissaan eurokriisin aikana nähdystä tartuntavaarasta.
Italian kansa tyytyväinen hallitukseensa
Italian kansan enemmistö on tyytyväinen hallitukseensa, pääministeriinsä ja hallituspuolueiden puheenjohtajiin. Pääministeri Giuseppe Conte nauttii 67 indeksipisteen suosiosta analyysiyhtiö Ipsosin mittauksessa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.
Varapääministerit Matteo Salvini (Liitto) ja Luigi Di Maio (Viiden tähden liike) saivat samassa mittauksessa 57 ja 52 pistettä. Hallituspuolueet kasaisivat nyt 62,3 prosentin äänisaaliin.
EU ei siten näytä voivan horjuttaa Italian hallitusta verbaalisella painostuksella. Valtikka saattaa olla markkinoilla. Pörssiromahdus tai sen ilmeinen uhka voisi pakottaa Italian hallituksen budjettikuriin. Hallituspuolueiden nihkeä suhtautuminen yhteisvaluutta euroon on kuitenkin syytä pitää mielessä: uusi eurokriisi voisi tietää rahaliiton loppua tai ainakin Italian eurojäsenyyden päätepistettä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Voiko EU saada Italiaa liekaan?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää