Italian hallituksen budjettiesitys joutunee mitä ilmeisimmin EU:n hampaisiin ensi viikolla. Markkinoilla Italian budjettiesitys on otettu hermostuneena vastaan. Epävarmuudelle voi olla hyväkin syy: Italia saattaa toivoakin yhteenottoa EU:n kanssa. Siten hallitus saisi oivan syyn uusiin vaaleihin, ja euroskeptinen Liitto saisi realisoitua kannatusnousunsa sitten viime vaalien.

Maan hallituksessa niin ikään oleva Viiden tähden liike ei halua lähteä europarlamenttivaaleihin ilman, että puolueen ohjelman kärjessä oleva toimeentulotuki kaikkein köyhimmille italialaisille sisältyy budjettiin. Puolue on suurin piirtein pitänyt viime vaaleissa saamansa kannatuksensa.

EU on puun ja kuoren välissä

Italian hallituspuolueiden uhmakkuus ja periksiantamattomuus ensi vuoden budjetista on jopa loogista, koska EU ei voi kuin joko hylätä tai hyväksyä budjetin. Hylkäys antaisi Italian hallitukselle mahdollisuuden ”kysyä asiaa Italian kansalaisilta”, eli hajoittaa hallitus ja suunnata kohti ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Mielipidemittausten mukaan Italian nykyiset hallituspuolueet vain vahvistuisivat. EU:lle tämä tietäisi lisämurheita.

Mikäli EU taas katsoisi Italian budjettiesitystä sormiensa läpi, menettäisi unioni kosolti uskottavuuttaan. Muutama muukin maa saattaisi livetä löyhemmän budjettikurin tielle. Ilman avokätisempiä EU-maitakin saattaisi eurokriisi syttyä uudelleen.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vetosi Italian hallitukseen kehottaen maata tiukempaan budjettikuriin. Katainen oli huolissaan eurokriisin aikana nähdystä tartuntavaarasta.

Italian kansa tyytyväinen hallitukseensa

Italian kansan enemmistö on tyytyväinen hallitukseensa, pääministeriinsä ja hallituspuolueiden puheenjohtajiin. Pääministeri Giuseppe Conte nauttii 67 indeksipisteen suosiosta analyysiyhtiö Ipsosin mittauksessa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Varapääministerit Matteo Salvini (Liitto) ja Luigi Di Maio (Viiden tähden liike) saivat samassa mittauksessa 57 ja 52 pistettä. Hallituspuolueet kasaisivat nyt 62,3 prosentin äänisaaliin.

EU ei siten näytä voivan horjuttaa Italian hallitusta verbaalisella painostuksella. Valtikka saattaa olla markkinoilla. Pörssiromahdus tai sen ilmeinen uhka voisi pakottaa Italian hallituksen budjettikuriin. Hallituspuolueiden nihkeä suhtautuminen yhteisvaluutta euroon on kuitenkin syytä pitää mielessä: uusi eurokriisi voisi tietää rahaliiton loppua tai ainakin Italian eurojäsenyyden päätepistettä.

Henri Alakylä