Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vance puhui perjantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa Euroopan johtaville poliitikoille. Hän ennusti jo puheensa alussa, että aplodit tulisivat jäämään vähiin.
Vancen puhe on herättänyt paljon vastustusta ja pöyristelyä EU-poliitikoissa ja sitä on pidetty “hyökkäyksenä” Eurooppaa kohtaan. Puhe kokonaisuudessaan löytyy tästä linkistä.
Venäjän kanssa saadaan rauha – sisäinen uhka on suurempi
Euroopan turvallisuutta käsittelevässä kokouksessa Vancen odotettiin puhuvan Ukrainan kohtalosta ja presidentti Donald Trumpin tavoitteista rauhanneuvotteluissa. Vance kuitenkin kuittasi tämän aiheen toteamalla uskovansa, että Venäjän ja Ukrainan välillä voidaan saavuttaa tyydyttävä rauhansopimus.
Vance ei pitänyt ulkoisia uhkia – kuten Venäjää tai Kiinaa – suurimpina uhkina Euroopan turvallisuudella. Hän halusi puhua sisäisestä uhasta.
– Minä olen huolestunut siitä, että Eurooppa on luopunut tärkeimmistä perusarvoistaan, jotka se on aiemmin jakanut Yhdysvaltain kanssa, Vance sanoi viitaten demokratiaan ja sananvapauteen.
– Yllätyin, kun entinen EU-komissaari ilmaisi televisiossa ilonsa siitä, että Romanian presidentinvaalit oli mitätöity ja varoitti, että sama voisi tapahtua Saksassa, jos asiat eivät mene suunnitelman mukaan.
“Mitä tapahtui kylmän sodan voittajille?”
Vancen mukaan Yhdysvallat ja EU ovat samassa leirissä, mutta niiden pitäisi keskustella enemmän demokratian perusarvoista ja elää niiden mukaan. Hän muistutti kylmän sodan ajoista, jolloin vastapuoli “sensuroi toisinajattelijoita, sulki kirkkoja ja mitätöi vaalituloksia”. Termejä “misinformaatio” ja “disinformaatio” Vance piti neuvostoaikaisina.
– Kun katson Eurooppaa nyt, ihmettelen mitä kylmän sodan voittajille tapahtui.
Murhattu koraaninpolttaja välttyi kiihotustuomiolta
Varapresidentti Vance puhui somesensuurista ja sananvapaudesta. Hän viittasi Ruotsissa äskettäin käytyyn oikeudenkäyntiin, jossa kristitty koraaninpolttaja Salwan Najem sai tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänen kanssaan koraaneita polttanut Salwan Momika ammuttiin hieman ennen oikeudenkäyntiä kuoliaaksi kotonaan Södertäljessä. Muutoin hänetkin olisi tuomittu kiihottamisesta.
– Tuomari totesi kylmäävästi, että vaikka Ruotsin lain pitäisi oletettavasti suojella sananvapautta, se ei anna “vapautta tehdä tai sanoa mitä tahansa ilman riskiä, että se loukkaa ryhmää, joka kokee sen uskonnokseen”, Vance sanoi.
Britanniassa rukoileminen aborttiklinikan lähellä on rikos
Vance otti esimerkiksi myös Britannian, jossa 51-vuotias sotaveteraani joutui syytteeseen, koska oli osoittanut mieltään rukoilemalla hiljaa itsekseen aborttiklinikan läheisyydessä. Skotlannissa viranomaiset ovat lähettäneet ihmisille kirjeitä, joissa varoitetaan, että rukoileminen jopa oman kodin seinien sisäpuolella voi olla rikos, jos koti sijaitsee aborttiklinikan “suoja-alueella”.
– Luonnollisesti hallitus kehotti kansalaisia ilmiantamaan ajatusrikoksista epäillyt kanssaihmiset, Vance sanoi.
Bidenin hallinto painosti someyhtiöitä sensuuriin
Totuuden nimissä Vance myönsi, että myös hänen oma maansa on syyllistynyt sensuuriin. Presidentti Joe Bidenin hallinto painosti someyhtiöitä sensuroimaan niin kutsuttua misinformaatiota, kuten esimerkiksi väitteen, että koronavirus oli lähtenyt liikkeelle laboratoriosta Kiinassa, mikä on nyttemmin osoittautunut todeksi.
Vance lupasi, että nyt “kaupungissa on uusi sheriffi” ja presidentti Donald Trumpin hallinto tulee puolustamaan sananvapautta. Demokratia kestää myös eriävät mielipiteet, Vance sanoi muistuttaessaan, että Münchenin turvallisuuskonferenssin järjestäjät olivat antaneet porttikiellon sekä vasemmistoa että oikeistoa edustaville populistipuolueille.
Turvallisuudesta puhuttaessa Euroopan maiden tulisi pohtia, että mitä ne haluavat puolustaa ja mikä niiden tarjoama positiivinen visio on. Vance kehotti EU-maita olemaan pelkäämättä omien kansalaistensa mielipiteitä.
– Jos te pelkäätte omia äänestäjiänne, ei Amerikka voi tehdä mitään teidän hyväksenne, ettekä te voi tehdä mitään amerikkalaisten hyväksi.
Massamaahanmuutto on polttavin turvallisuushaaste
Yhdysvaltain varapresidentti piti tämän hetken suurimpana turvallisuushaasteena massamaahanmuuttoa. Hän muistutti, että lähes joka viides Saksassa asuva ihminen on maahanmuuttajataustainen ja siirtolaisten määrä on noussut kaikkialla Euroopassa.
– Tämä tilanne ei ole syntynyt itsestään, vaan se on poliitikkojen tekemien tietoisten päätösten tulos.
– Me näimme näiden päätösten tuomat kauhut eilen tässä samassa kaupungissa, Vance sanoi viitaten Münchenin islamistiseen terrori-iskuun, jossa Afganistanista tullut turvapaikanhakija ajoi autollaan ay-liikkeen mielenosoituskulkueeseen osuen kymmeniin ihmisiin.
– Yksikään eurooppalainen ei äänestänyt sen puolesta, että tulvaportit avataan miljoonien tuntemattomien tulijoiden tulvalle.
Vance muistutti, että yhä useampi eurooppalainen äänestää niitä poliitikkoja, jotka lupaavat lopettaa hallitsemattoman maahanmuuton. Ihmiset välittävät kodeistaan, unelmistaan ja turvallisuudestaan. Harva kansa ajattelee olevansa vain globaalin talouden ratas, jonka Davosin globalistit voivat vaihtaa ongelmitta toiseen.
Oman mielipiteen kertominen ei ole “vaalivaikuttamista”
Vaalivaikuttamiseen liittyen Vance korosti, että oman mielipiteensä ilmaiseminen ei ole vaalivaikuttamista, vaikka ihminen kertoisi oman mielipiteensä vieraan maan vaaleihin liittyen ja vaikka hän olisi kuinka vaikutusvaltainen.
– Jos Amerikan demokratia selviytyi kymmenenestä vuodesta Greta Thunbergia niin kyllä te kestätte muutaman kuukauden Elon Muskia.
“Palomuurit” eivät kuulu demokratiaan
Puheensa lopuksi Vance kritisoi Saksan sisäpolitiikan “palomuuria” eli Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen sulkemista pois yhteistyöstä muiden puolueiden kanssa.
– Mikään demokratia ei selviä siitä, että miljoonille äänestäjille kerrotaan, että heidän äänensä on arvoton ja mitätön.
– Kuten paavi Johannes Paavali toinen sanoi: “Älkää pelätkö.”
– Meidän ei tule pelätä omia kansalaisiamme silloinkaan, kun he esittävät näkemyksiä, jotka poikkeavat vallanpitäjien näkemyksistä. Jumala siunatkoon teitä, Vance päätti puheensa.