Artikkeli kuva

Vapaavuori sekosi omistuspolitiikan kiemuroihin

21.11.2013 |10:02

Omistajaohjausministeri Jan Vapaavuori sekosi pahasti omistajaohjauksen kiemuroihin selvittäessään niitä eduskunnan asiaa koskevassa ajankohtaiskeskustelussa.  Ministeri koetti selittää asiaan liittyviä moninaisuuksia, mutta tuli paljastaneeksi samalla, kuinka levällään hallituksen näkemykset asiassa ovat.

Ministeri Jan Vapaavuoren mielestä hänen viestinsä Talvivaarasta ja Solidiumista on ymmärretty monesti väärin, joten hän koetti selventää näkemyksiään.

– Olen yrittänyt herättää keskustelua, onko perinteinen jako puhtaaseen sijoittajaintressiin ja ja strategiseen intressiin, johon liittyy erityistehtävä, liian karkea jako? Valtiolla, vastuullisella omistajalla, ei ikinä voi olla vain sijoittajaintressiä, jos yritys työllistää tuhansia ihmisiä ja varsin relevantilla tavalla vaikuttaa kielteisesti ympäristöön. En tarkoita arvostella Solidiumin olemassaoloa tai lähtökohtaa, vaan että nämä karkeat jaot vaativat hienosäätöä, valtionhallinnonkin sisällä, mikä on kenenkin rooli ja miten missäkin yhteydessä pitäisi toimia.

Vapaavuori sanoi, että vielä vaikeampi kysymys liittyy valtion omistusten ja elinkeinopolitiikan suhteeseen.

– Kuten Mauri Pekkarinen tietää entisenä elinkeinoministerinä, elinkeinoministeriöllä ei ole käytössään verotusta. Muttei elinkeinoministeriöllä ole suoraa yhteyttä mihinkään valtionyhtiöönkään. Teollisuussijoitus ja Finnvera ovat vastuullamme. Ovatko nekään sittenkään elinkeinopolitiikan välineitä? Ja jos ovat, miten se määritellään? Ja miten Solidiumin tapauksessa, jossa on nimenomaan sanottu, ettei sillä ole elinkeinopoliittisia edellytyksiä tässä. Silloin voidaan ajatella, että ollaan teollisuuspolitiikan välineitä sitä kautta, että myydään omistuksia ja ohjataan ne jollain uudella tavalla. Jos ne ohjataan uudella tavalla, silloinhan niitä ei voi ohjata Solidiumin puitteissa, koska se ei ole elinkeinopolitiikan väline, Vapaavuori selitteli.

Pekkarinen: Ette voi jatkaa näin!

Keskustan Mauri Pekkarinen oli kysynyt elinkeinoministerin ja valtion omistajayhtiö Solidiumin perään jo aiemmin. Nyt hän iski siihen uudelleen ministerin alustuksen pohjalta.

– Ministeri tunnustaa, että on epäselvyys siitä, mikä on Solidiumin rooli ja miten sitä ohjataan. Tämä on kestämätön tilanne, ministeri Vapaavuori ja ministeri Pekka Haavisto. Ette te voi jatkaa tällä tavalla. Mitä tulee siihen, että elinkeinopolitiikka ja omistajuus on toisissa käsissä – ensinnäkin: niin pitääkin olla. Mutta viime kädessä elinkeinopolitiikka on koko hallituksen puuhaa, ettekä te voi mennä siinä toinen toisenne selän taakse. Miettikää nyt nämä asiat keskenänne mahdollisimman nopeasti.

Ruohonen-Lerner: Mallia nuorista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Pirkko Ruohonen-Lerner totesi, että valtionomistuksen ohjaus ei ole vuosien aikana aina toiminut kotimaisen elinkeinoelämän eduksi. Hän mainitsi Kemiran Grow Hown myynnin pilkkahinnalla ja kevyin perustein norjalaiselle Yaralle. Valtio sai 200 miljoonaa euroa, mutta maanviljelijöiden lannoitelaskut kaksinkertaistuivat. Kemijärvellä toimineen Stora Enson sellutehtaan lakkauttamisen estämiseksi Suomen hallitus ei käyttänyt omistajaohjauksensa mukaisia mahdollisuuksia tehtaan lakkauttamisen estämiseksi.

– Supercellin nuoret omistajat asettivat voitollisen yrityksensä myynnin ehdoksi sen päämajan pysymisen Suomessa. Eikö isänmaallisen yrityksen nuorten yrittäjien esimerkin pitäisi olla lähtökohtana myös kaikessa valtion omistajaohjauspolitiikassa? Ruohonen-Lerner kysyi.

PS VERKKOTOIMITUS


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää