Vapaan Pohjolan valtuuskunta vietti asiapitoisen mutta aurinkoisen päivän Helsingissä. Kuvassa perussuomalaisten Riikka Purra, Kaisa Juuso ja Lulu Ranne. / SUOMEN UUTISET
Vapaan Pohjolan kesäkokous linjasi kansallismielisten puolueiden tavoitteita Pohjoismaiden neuvostossa
Rajatarkistukset käyttöön Pohjoismaiden ulkorajoilla, holtittomasta maahanmuutosta räjähtänyt järjestäytynyt rikollisuus kuriin, tasa-arvoa ja turvaa myös naisille, huolenpitoa Itämerestä ja omasta lähiympäristöstämme. Siinä muutamia tavoitteita, joista Tanskan kansanpuolueen, ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten edustajat keskustelivat omassa tapaamisessaan Helsingissä, juuri Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien ja puolueryhmien kokousten alla.
Liselotte Blixt on Tanskan kansanpuolueen edustaja kansankäräjillä. Blixt nauttii poliittisesti erittäin vahvan ja tietty myös kiistellyn henkilön maineesta. Hän on periaatteessa tyytyväinen nykytilanteeseen Pohjoismaiden neuvostossa, mutta mahdollisuuksiakin on.
– Kansallismielisten puolueiden yhteistyö on jo mallillaan, koska meillä on samanlainen kulttuuri ja saman tyyppiset ongelmat. Meidän täytyy huolehtia paremmin rajoistamme ja tässä on mahdollisuus pohjoismaiselle yhteistyölle, Blixt pohtii.
– Tärkeintä on toimia silloin, kun näemme pakolaisten joukossa olevien rikollisten saapuvan rajoillemme. Meidän täytyy turvata rajamme ja taata samalla Pohjolan asukkaiden turvallisuus, Blixt vaatii.
Yhteinen rajavalvonta Pohjoismaihin
Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Aron Emilsson näkee nykytilanteen todellisena mahdollisuutena maahanmuuttokriittisten puolueiden yhteistyölle. Emilssonilla on kolme tärkeätä pointtia:
– Voimme yhdessä luoda turvallisemman Pohjolan satsaamalla rajojemme yli pursuavan järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Voisimme luoda Pohjoismaiden yhteisen ulkorajojen valvonnan, jotta turvaisimme vapaan liikkuvuuden Pohjolan sisällä.
Emilsson haluaisi saada aikaan myös kansallismielisten puolueiden yhteisen, konservatiivisen linjan ilmastokysymyksiin.
– Sosialistit ja vihervasemmisto turvautuvat enemmänkin yksipuolisiin poliittisiin ratkaisuihin, kuin huolenpitoon lähiympäristöstämme ja Itämerestä.
EU ei synnytä Vapaan Pohjolan porukoissa saati Emilssonissa juurikaan riemunkiljahduksia. Pikemminkin pitäisi pohtia sitä, miten suhtautua hajoavaan Euroopan unioniin.
– Meidän pitäisi miettiä sitä, kuinka voisimme lisätä yhteistyötä Britannian ja Skotlannin kanssa Brexitin jälkeen, Emilsson ehdottaa.
Kolmen kopla turvaisi tasa-arvon
Perussuomalaisten kansanedustajat Kaisa Juuso, Riikka Purra ja Lulu Ranne ovat täysin yksimielisiä siitä, että uusia yhteistyön muotoja pitää löytää pohjoismaisten sisarpuolueiden välillä. Naisten mukaan eräs tärkeä seikka on tasa-arvon turvaaminen Pohjolassa, kaikilla tasoilla. Asiasta lisää oheisessa videossa.
Juusolla on esittää konkreettinen, ratkaistava ongelma ongelma Pohjoismaiden kansalaisten käytännön olemisen ja elämisen helpottamiseksi.
– Rajaesteistä on jonkun verran keskusteltu ja väläytelty esimerkiksi sitä, että sairaanhoidossa on tällainen ongelma, että hoidon hakeminen toisesta Pohjoismaasta on hankalaa silloin, kun se on niin sanottua suunniteltua hoitoa, Juuso kertoo.
– Nyt se onnistuu vain sillä tavalla, että maksaa ensin käteisellä. Jos haluaa tulla Ruotsista Suomeen, vaikka Kemiin synnyttämään, niin asiakas joutuu maksamaan etukäteen synnytyksen hinnan 3 000 -5 000 euroa. Summan voi hakea takaisin Försäkringskassasta mutta sen tuleminen voi kestää vuoden, Juuso valaisee konkreettista epäkohtaa.
EU:n ja maahanmuuton ongelmat yhdistävät
Purra on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Pohjoismaiden neuvosto on avannut hänelle uuden vaikuttamiskanavan.
– Tämä on ihan mahtavaa, olen uusi tässä porukassa ja meidän pitää ehdottamasti etsiä uusia yhteistyömuotoja ruotsidemokraattien ja Tanskan kansanpuolueen kanssa. Meillä on todella paljon sellaista, mikä ei toimi lainkaan tuolla EU-tasolla mutta toimisi täällä Pohjolassa, linjaa Purra linjaa.
Ranne palaa perusasioihin ja muistuttaa asiasta, jossa EU on epäonnistunut ja johon pohjoismaisella yhteistyöllä voisi vaikuttaa.
– Maahanmuutto on varmasti eräs konkreettinen asia, joka yhdistää meitä ja erityisesti siihen liittyvät ongelmat, joihin EU ei ole pystynyt vaikuttamaan. Pohjoismaat ovat myös yksi puhtaimmista maailman alueista ja siihen meillä liitty paljon yhteistä. Halutaan pitää huolta metsistä ja vesistä. Yhteisiä asioita kyllä löytyy ja varmasti paljon, Ranne vakuuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallismieliset puolueet rajatarkastukset Itämeri kansanedustajat haittamaahanmuutto Kaisa Juuso Pohjoismaiden neuvosto Riikka Purra Lulu Ranne Turvallisuus perussuomalaiset Rikollisuus Vapaa Pohjola
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Suomen otettava käyttöön rajatarkastukset – “Jos sanoo “asylum” rajalla, rajamies kertoo, että Ruotsista voi hakea suojelua”
Lulu Ranteesta Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja: ”Pohjoismainen yhteistyö lisää vakautta ja turvallisuutta”
Ranne: Pohjoismaat tarvitsevat kiireesti oman ministerineuvoston, joka keskittyy pelkästään liikenteeseen
Nyt sen sanoo Ylen pohjoismaiden kirjeenvaihtaja: Maahanmuuttokriittisyydestä on tullut uusi normaali Pohjoismaissa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää