

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Vanhemmat huolissaan koululaisten ADHD-testauksista ongelmalähiöissä – riskinä perheiden lähtö Ruotsista
Rikollisuus on Ruotsin valtiopäivävaalien polttava teema. Eräs keino jengirikollisuuden vähentämiseksi saattaisi olla kokoomuksen ehdottama koululaisten ADHD-testaus. Näin oireilevat lapset saataisiin ajoissa hoidon ja lääkityksen piiriin. Ehdotus ei ole saanut juurikaan vastakaikua.
Kaikki ongelmalähiöiden yli viisivuotiaat lapset olisi syytä testata mahdollisen ADHD- eli aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriön takia. Näin yhä useampi pääsisi hoidon ja lääkityksen piiriin. Testi olisi vapaaehtoinen, ikään kuin tarjous lasten vanhemmille.
– Ei ole olemassa vain yhtä syytä, miksi ihmisestä tulee rikollinen. Maamme vankiloissa on kuitenkin paljon henkilöitä, joilla on todettu ADHD. Meidän on tehtävä kaikkemme, jos vakavissamme aiomme katkaista jengien rekrytoinnit, sanoo ehdotuksen takana olevan kansallisen kokoomuksen oikeuspoliittinen asiantuntija Johan Forsell.
– Meidän on löydettävä ADHD-lapset ja sillä on myös rikoksia ennalta ehkäisevää merkitystä.
Toimiva koulu on tärkeintä kaikille lapsille
Hallituspuolue sosialidemokraatit suhtautuu kokoomuksen ehdotukseen nuivan varauksellisesti. Puolueen mielestä kouluissa pitäisi satsata väkivallan vastaiseen ennalta ehkäisevään työhön, sillä nopeita ratkaisuja polttavaan rikollisuusongelmaan ole olemassa.
Tasavertaisuuden vuoksi demareiden mielestä pitäisi sitten – jos toimeen tartutaan – testata kaikki Ruotsin lapset ADHD:n varalta. Myös asiantuntija nostaa varoittavan sormensa pystyyn kokoomuksen ehdotuksen edessä:
– ADHD-lapselle tärkeintä on pitää huolta siitä, että koulu toimii. Se mikä on hyvästä ADHD-lapselle, toimii kaikille lapsille, toteaa yleispsykiatrian ylilääkäri Lena Nylander Lundin yliopistosta.
Riskinä perheiden lähtö Ruotsista
Valtiopäivävaalien alla poliitikot tehtailevat urakalla ehdotuksia rikollisuuden saamiseksi kuriin. Monet ehdotuksista kohdistuvat paljolti maahanmuuttajien asuttamiin ongelmalähiöihin. Ehdotus lasten ADHD-testauksesta herättää voimakkaita reaktioita:
– Minulle satelee kysymyksiä siitä, mitä tämä ehdotus oikeastaan tarkoittaa. Näen suurena riskinä sen, että yhä useammat perheet lähtevät Ruotsista, koska he tuntevat pelkoa ja epäluottamusta viranomaisia kohtaan, pohtii Hodan Toosh Somalilaisesta autismi- ja aspergeryhdistyksestä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hodan Toosh jengien rekrytointi Lena Nylander Johan Forsell lääkitys aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriö maastamuutto valtiopäivävaalit 2022 pelko ADHD sosialidemokraatit epäluottamus rikollisjengit hoito ongelmalähiöt viranomaiset Jengirikollisuus maahanmuuttajat Ruotsi Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: On tullut aika lopettaa väestönsiirrot muslimimaista ja pistää Afrikan kankkulankaivojen rahoitus jäihin

Hallituksen vaivihkaa valmistelema humanitaarinen viisumi olisi täyskatastrofi: Suomeen pääsisi ilman passia – tulijalla ei velvollisuutta palata lähtömaahan

Jimmie Åkesson: Pakolaisuuteen liittyvä maahanmuutto on painettava niin lähelle nollaa kuin mahdollista

Ruotsissa ammuttu hengiltä jo enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna – nyt luodeista voi saada osumaa leikkipuistossakin

Sisäministeri Mikkonen: Maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajataustaisen katujengirikollisuuden kanssa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää