Kiinan valtio on asettautunut vakaasti asemiin kansalaisten ahterin taakse ja haluaa seurata heidän jokaista liikettään. Tähän asti on vahdittu puhelinta, nettiä ja somea sekä asennettu kaduille ynnä väenkokouksiin kasvot tunnistavia laitteita. Nyt lyödään viimeinen naula arkkuun ja vapaa autoilu jää historiaan. Kansalaisten autoihin asennetaan seurantalaitteet 1. heinäkuuta 2019.
Aivan niin äärimmäisiin tekoihin kuin Suomessa ei sentään olla ryhtymässä. Täällähän liikenneministeri Anne Berner on suunnitellut toteuttavansa GPS-SIM-perusteisen järjestelmän, jonka avulla voidaan seurata autoilijaa ja hänen liikkeitään herkeämättä. Ja myös rangaista normeista poikkeavaa autoilijaa välittömästi.
Kiinassa autojen tuulilaseihin asennetaan The Verge-verkkojulkaisun mukaan kiinteä, radiotaajuisen etätunnistamisen mahdollistava RFID-siru. Siru lörpöttelee auton liikkeistä silloin, kun kottero vilahtaa tunnistimen eli sensorin ohitse. Toki RFID-vastaanottimiakin voidaan asentaa niin tiheästi, että ainakin tietyillä alueilla seuranta on käytännössä jatkuvaa.
Viranomaiset eivät ole ilmoittaneet, välittääkö RFID-siru myös tietoa joka on peräisin auton omista antureista tai vaikkapa auton matkustajien käytössä olevista SIM- tai maksukorteista.
Hankkeen takana on Kiinan yleisen turvallisuuden ministeriö. Hallitus ilmoittaa viralliseksi tavoitteekseen muun muassa vähentää ruuhkia ja liikenteen aiheuttamia saasteita. Kiinan presidentti Xi Jinping pitää tavoitetta ensiarvoisen tärkeänä. Perusteluna mainitaan myös terroristien torjunta.