Valuuttaliittojen vaihtoehdot: Tulonsiirrot tai hajoaminen
Tulonsiirrot valuuttaliittojen sisällä ovat kyseisten liittojen elinehto. Yhteisvaluutta euron aikana muutama jäsenmaa on tarvinnut rahoitustukea. Vaihtoehtona olisi luopuminen yhteisvaluutasta. Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kirjoittaa, ettei EU:n elpymisvälinettä voida tästä syystä pitää kertaluontoisena eikä väliaikaisena. Euro hajoaa – ellei tulonsiirroista tehdä pysyviä.
Kreikka on toistaiseksi ollut lähimpänä euroeroa. Maan silloinen pääministeri Aleksis Tsipras nousi valtaan lupaamalla kreikkalaisille euroalueen tukiohjelmista kieltäytymisen, sillä rahoitustuen vastineeksi maassa oli tehty lukuisia talouden tasapainottamistoimia.
Sitouttaminen pysyvyyteen
Tsipras järjesti niin kutsutusta Kreikan kolmannesta tukipaketista kansanäänestyksen. Kansa hylkäsi tukiohjelman selkein luvuin.
Eurojohtajat painostivat Tsiprasin vastaanottamaan rahoitustuen. Kreikan kolmas paketti sisälsi valtaosan ensimmäisen ja toisen lainapaketin uusimiseen tarvittavia varoja.
Jos Kreikka olisi kieltäytynyt rahoitustuesta, olisi muut euromaat joutuneet alaskirjaamaan aiempien tukipakettien rahoja luottotappioina. Euromaat ikään kuin “sitoutettiin” tarjoamaan pysyvää rahoitustukea.
Ennen ensimmäistä tukipakettia tappiot olisivat suuntautuneet pääosin Länsi-Euroopan pankeille. Länsieurooppalaiset maat olisivat joutuneet maksamaan pankkitukea tai vaihtoehtoisesti katsomaan pankkialan konkursseja.
Ei uutta valuuttaunioneille
Tuomas Malinen kirjoittaa, ettei Kreikan rahoituskriisi ollut mikään yllätys. Hän muistuttaa, että lukemattomat valuuttaunionit ovat törmänneet täysin samanlaiseen ongelmaan.
Euroalue ei ole hänen mielestään poikkeus.
– Joko yhteisvaluutta-alueen maat alkavat toteuttaa tulonsiirtoja vahvemmista jäsenmaista heikompiin tai alue hajoaa kriiseihin. Tarve tulonsiirtoihin euroalueella ei olekaan kertaluonteinen vaan pysyvä. EU:n elpymisrahasto on keskeinen askel tällä tiellä, Malinen kirjoittaa.
Elpymisväline on Malisen mukaan “pakko” toteuttaa tämän vuoksi. Ei liene sattumaa, että heikommat jäsenmaat vastaanottavat rahaa rikkaampien maiden toimiessa maksajina.
Esimerkiksi Italian talous on osapuilleen polkenut paikoillaan koko euroajan. Maa on saamassa lahjoitusrahaa ja huokeita tukiluottoja eniten koko paketista. Lisäksi elpymisvälineeseen on luotu talouksia tasapainoittava mekanismi: rahaa jaetaan enemmän heikosti pärjänneille maille. On älyllisesti epärehellistä puhua muusta kuin tulonsiirrosta.
Elpymisväline läpi – muille paketeille ei?
Suomen hallitus on useaan otteeseen kertonut EU:n elpymisvälineen olevan ainutkertainen, eikä sen hyväksyminen tarkoittaisi mahdollisten muiden tulonsiirtomekanismien hyväksymistä.
Malinen ihmettelee kieltäytymismahdollisuuden todennäköisyyttä. Jos eduskunta hyväksyy elpymisvälineen turvaten yhteisvaluutan jatkon, miksi seuraavan kriisin iskiessä uudet tulonsiirrot hylättäisiin – ja annettaisiin euron hajota sitten?
– Jokainen voi kohdallaan miettiä, kuinka todennäköistä on, että rahaston laajennus torjuttaisiin hallituksemme taholta, kun lait ja tulkinnat sitä tukevaksi on jo muutettu, ja muuten ”euro hajoaisi”? Pitäisin sen todennäköisyyttä olemattomana, Malinen vastaa kysymykseensä.
Eripuraa unioniin
Malinen on huolestunut siitä, ettei hallituksemme tahdo kertoa pysyvien tulonsiirtojen välttämättömyyttä valuuttaunionissa. Maksajamaiden kansalaisille ensin kerrotaan kertaluontoisista tuista, mutta meteli nousee alati uusista tukiohjelmista.
Se voi johtaa poliittiseen myllerrykseen.
– Meidän pitäisikin nyt kysyä, kuinka paljon euron pelastaminen saa maksaa? Malinen rajaisi Suomen sitoumuksia.
Suomi on vinguttanut luottokorttiaan eri euromaiden hyväksi kahdenvälisillä lainoilla, väliaikaisen rahoitusväline ERVV:n kautta, Euroopan vakausmekanismi EVM:n kautta ja nyt hallitus on hyväksymässä taas yhden uuden tukiohjelman.
Tulonsiirtoja saavat maat eivät ole immuuneja poliittiselle epävakaudelle.
– Maksajamaissa kansalaiset vastustaisivat tulonsiirtoja, ja saajamaissa vastustettaisiin EU:n sanelupolitiikkaa rahojen jaossa. Italian hallitus käytännössä hajosi tähän riitaan, Malinen muistuttaa.
Poliittisen mullistuksen voi Malisen mukaan välttää järjestämällä elpymisvälineestä kansanäänestyksen. Silloin selviäisi, onko näin perustavanlaatuisella EU-sopimusmuutoksilla riittävästi tukea. Ja ovatko suomalaiset valmiita säilyttämään yhteisvaluutan toistuvista tulonsiirroista huolimatta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Valtiovarainministeri Vanhasen mielestä EU-elvytys on järkevää, vaikka Suomi saa yhä vähemmän ja maksaa entistä enemmän – Tavio: ”Kuulostaa aina vaan surkeammalta”
Perussuomalainen Nuoriso: Elpymisrahastosta kansanäänestys kuntavaalien yhteyteen
Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”
EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin (video)
Talousprofessori Matti Virén lyttää EU-elpymispaketin: “Julkisten menojen kasvu myrkkyä kustannuskehitykselle ja kilpailukyvylle – ei tahdo millään mennä jakeluun poliitikkojen keskuudessa”
Euroalueen talous jäämässä taas Yhdysvaltain ja Kiinan toipumisesta jälkeen – kaksoistaantuma häämöttää
Suomen talouden ongelmilla yhteinen nimittäjä: euro – Tuomas Malinen kertoo Neuvottelijat-kanavalla miksi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.