

LEHTIKUVA
Vältteleekö Helsingin apulaiskaupunginjohtaja vastuuta? – Laittomasti maassa olevien leiri pysyy paikoillaan – “Se ei riitä, että joitakin ottaa päähän”
Suomen Uutisille tuli vinkki, jonka mukaan Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) olisi kieltänyt laittomasti maassa olevien mielenosoittajien leirin purkamisen Helsingin Rautatientorilta. Sauri kiistää olevansa määräyksen takana.
Helsingin ydinkeskustan Rautatientorille leiriytyneet turvapaikanhakijat ovat yhtäjaksoisesti osoittaneet mieltä jo lähes kaksi kuukautta. Enimmäkseen irakilaisten ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden pystyttämiä telttoja ei olla lähiaikoina purkamassa.
Jääpuisto puretaan, leirejä ei
Turvapaikanhakijoiden leirin läheisyydessä olevaa Rautatientorin jääpuistoa on ryhdytty jo purkamaan, koska kesän lähestyessä alue tarvitaan kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin käyttöön. Jääpuiston vieressä olevat leirit saavat kuitenkin jäädä paikalleen.
Suomen Uutisten saaman vihjeen mukaan Helsingin kaupungin johdossa olisi tehty apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin myötävaikutuksella määräys, jonka mukaan Jääpuisto voidaan purkaa koskematta leiriin, jonka toiminta on jatkumassa määrittelemättömän ajan.
Rakennus- ja ympäristötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kuuluvat kaupunkiympäristön toimivuudesta ja ylläpidosta ja siten myös torialueiden toimivuudesta huolehtiminen.
Sauri: Liikuntaviraston asia
Sauri kieltää, että hän olisi antanut määräyksen, jonka mukaan Rautatientorin jääpuisto voidaan purkaa koskematta turvapaikanhakijoiden leiriin.
– En ole tällaista esittänyt. Jääpuiston purkaminen on kaupungin liikuntaviraston asia. Liikuntavirasto taas on ilmoittanut, että se pystyy purkamaan Jääpuiston koskematta mielenosoittajien leireihin.
Häiritsee ja kerää jätettä
Monet helsinkiläiset ovat kyllästyneet leiriin, joka häiritsee kävelyliikennettä ja kerää jätteitä. Helsingin kaupungilla maanomistajana on oikeus rajoittaa yleisen paikan käyttämistä kokoontumiseen, jos kokoontumisesta on odotettavissa kohtuutonta haittaa.
Saurin mukaan pelkkä närkästyminen ei kuitenkaan ole yksinään riittävä peruste asiassa.
– Kohtuutonta haittaa olisi voinut tulla esimerkiksi siitä, jos jääpuistoa ei olisi voinut pystyttää. Pelkästään se ei riitä, että mielenosoittajien leiri vain “ottaa päähän” joitakin ihmisiä, Sauri sanoo.
Avotuli kielletty, mielenosoittajilla hiiligrilli
Rautatientorin aluetta on jo pitkään käytetty ympärivuorokautisesti mielenosoitukseen, joka on selkeästi leiri. Saurilla ei ole tarkkaa vastausta siihen, kuinka pitkään toiminta voi jatkua nykyisen kaltaisena.
– Tätä on selvitetty. Majoittua siellä ei saa, mutta leiriä saa pitää. Avotulta ei kuitenkaan saa sytyttää, eikä siellä saa yöpyä. Tiedossani kuitenkin on, että heillä (mielenosoittajilla) on ollut joku hiiligrilli.
– Leirin valvominen ja tilanteen seuraaminen on poliisin tehtävä. Mielenosoittajien yhteyshenkilö on myös vakuuttanut, ettei leiriä käytetä yöpymiseen, Sauri sanoo.
Hänen mukaansa Rautatientorin aluetta kuitenkin tarvitaan kesällä kaupungin käyttöön.
– Kaupunki on myynyt ja varannut torialuetta erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, jolloin tätä tilannetta arvioidaan uudelleen.
Onko leiriytyminen mielenosoitusta?
Mielenosoituksen järjestäminen on yleinen perusoikeus, jonka rajoittamiseen viranomaisilla ei ole toimivaltaa. Epäselvää kuitenkin on, salliiko mielenosoittamisen vapaus leiriytymisen kaupungin keskustaan ympärivuorokautisesti ja määräämättömän pitkäksi ajaksi, jolloin tilanteesta on monenlaista haittaa kaupunkilaisille.
Mielenosoituksien ja kokoontumisten järjestämisen asianmukaisuudelle voi hakea johtoa kokoontumislaista, jossa muun muassa säädetään, että tilaisuuden järjestäjän on huolehdittava järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä.
Järjestäjän vastuulla on myös ilmoittaa mielenosoituksesta etukäteen poliisille. Ilmoituksessa on mainittava tilaisuuden alkamisaika ja arvioitu päättymisaika.
Päättymisaikaa ketjutettu
Saurin tiedossa ei ole, milloin Rautatientorin mielenosoitus on arvioitu päättyväksi.
– Asiasta vastuulliset tahot ovat ilmoittaneet siitä poliisille, joten asiasta pitää kysyä sieltä.
Helsingin poliisilaitokselta vahvistetaan Suomen Uutisille, että mielenosoituksen järjestäjät ovat ketjuttaneet mielenosoituksen päättymisaikaa.
Poliisi on tähän saakka vastaanottanut useita päättymisaikoja, joiden määräajan lähestyessä on taas toimitettu uusi, entistä pidemmälle ulottuva päättymisaika.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Osalla osallistujista kielteinen turvapaikkapäätös – PS:n Ahva: ”Miksi ulkomaalaisvalvonta ei toimi Helsingin mielenosoituksessa?”

Packalén vaatii kaupunkileirien kieltämistä lakimuutoksella

Ronkainen: Raivopäänä poliisiauton eteen asettunut pappi erotettava – “Turvapaikanhakijat ja heidän ylisuvaitsevat kätyrinsä rasittavat aiheettomasti poliisia”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.