

Suomalaisuuden Liiton valtakunnallinen lipunnosto Tähtitornimäellä Helsingissä 6. joulukuuta 2019. / LEHTIKUVA
Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä oikeat arvot esillä – tukea maaseudulle, kristillisille arvoille ja Suomen kielelle ja kulttuurille
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä ensi vuoden budjetista. Perussuomalaisten kansanedustajat ovat hyvin tyytyväisiä niihin kohteisiin, joihin eduskunnan jakovarasta on tänä vuonna jaettu joululahjarahaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew nostaa esiin kolme erityisen merkityksellistä kohdetta, joille eduskunnan jakovarasta saatiin tänä vuonna yhteensä 480 000 euroa.
– Keski-Suomi tulee hyötymään Suomen Kylät ry:lle osoitetuista 200 000 eurosta. Kyläseurojen ja niiden kautta tapahtuvan talkootyön panos Keski-Suomenkin kylissä on erittäin tärkeä. Pienten kylien näivettämisen sijaan haluamme kehittää pienten kylien elinvoimaa niin, että maaseutukin pysyy kiinnostavana ja asuttuna, Garedew kuvailee.
Tukea kristillisille kouluille ja päiväkodeille
Garedew on tyytyväinen myös Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto ry:lle myönnettyyn 250 000 euron panokseen.
– Liittoon kuuluu 16 koulua eri puolilla Suomea. Myös Jyväskylässä on laadukas kristillinen koulu, jossa lapset saavat kristillisiin arvoihin perustuvaa opetusta. On tärkeää, että Suomessa vanhemmilla on mahdollisuus valita arvomaailmansa mukainen koulu, jossa pidetään avoimesti esillä kristinuskon periaatteita. Jyväskylän kristillinen koulu on muutosten edessä, kun se muuttaa täysin uusiin remontoituihin tiloihin. Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto ry saa eduskunnalta 250 000 euroa muun muassa opettajien kouluttamiseen tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksessa, hän kertoo.
Solidaarisuutta Israelille
Kolmantena Garedew nostaa esiin Suomi-Israel Yhdistysten Liiton, jonka työhön korvamerkittiin 30 000 euroa. Liitto on tukia jaettaessa useasti jäänyt muiden maiden ystävyysseurojen jalkoihin ja saanut jäsenmääräänsä nähden huomattavan pieniä avustuksia.
– Järkyttävien Hamasin terrori-iskujen jälkeen ja antisemitismin yleistyessä on tärkeää tukea Israelia ja juutalaisia monin tavoin. Tämä joululahjaraha on yksi tapa osoittaa solidaarisuutta Israelille ja juutalaisille juuri tässä ajassa, Garedew painottaa.
– Eduskunnan joululahjarahojen jaossa on tänä vuonna nostettu oikeat arvot esille, Garedew iloitsee.
Myös Pohjois-Karjala listalla mukana
Valtiovarainvaliokunnan varajäsen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen siihen, että valiokunta kohdisti varoja toivomusten mukaisesti myös Pohjois-Karjalan maakuntaan.
– Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kolin kansallispuisto palkittiin juuri Pohjoismaiden parhaana ulkoilukohteena Scandinavian Outdoor Awards -tunnustuksella. Kävijämäärät ovat korkealla tasolla. Kolin kiskohissin perusteellinen huolto on erittäin kiireellinen hanke, koska hissin toiminnassa on ollut ongelmia. Kolin kiskohissin remontointiin myönnettiin nyt tarvittavat varat, Antikainen kertoo.
Tieosuuksia kunnostetaan
– Joensuussa Mulosalontien kunnostamiseen myönnettiin tarpeellinen rahoitus. Joensuun Reijolasta 6-tieltä lähtevällä Mulonsalontiellä on vilkas liikenne. Valitettavasti tie on huonokuntoinen. Tien liikennemäärät ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina. Nyt myönnetyllä rahalla tie voidaan korjata ja vastata näin myös liikennemäärien kasvuun.
Antikaisen mielestä on tärkeää, että valtatie kuuden tiesuunnitelman laatiminen Joensuun eteläpuolella välillä Honkavaara–Onkamo voidaan käynnistää mahdollisimman pian.
– Vilkasliikenteinen tieosuus on kapea ja mutkainen. Valtatie kuuden parantaminen välillä Joensuu–Onkamo parantaa yritysten logistisia ja liiketoiminnallisia edellytyksiä, ja siksi valtiovarainvaliokunta myönsi rahoituksen Honkavaara-Onkamon tiesuunnitelman laatimiseen, Antikainen kiittelee.
Tukea Valamon luostarin jälleenrakennukseen
Valamon luostariin on kaivattu kipeästi uutta talousrakennusta siitä lähtien, kun luostarin maatilan varasto ja konehalli tuhopoltettiin. Talousrakennuksen puute on heikentänyt luostarin toimintakykyä. Luostarin päärakennuksen tulipalon seurauksena luostarin esineistöä ja kalusteita joudutaan säilyttämään rakennuksissa, joita voitaisiin muuten käyttää esimerkiksi näyttelytiloina.
– Valamon luostari on arvokas pohjoismainen kokonaisuus. On hienoa, että nyt luostarille myönnettiin tukea sen tuhopoltetun varastorakennuksen uudelleenrakentamiseen.
Kuten ei menneidenkään hallituskausien aikana, ei tänäkään vuonna kaikkia maakunnan aloitteita pystytty huomioimaan, mutta niihin palataan seuraavien vuosien aikana.
Suomalaisuuden Liitolle vihdoinkin valtionapua
Suomalaisuuden liitto syntyi vuonna 1906 kielitaistelun aseeksi. Kirjailija Johannes Linnankosken ja muiden aktiivien ansiosta sadattuhannet kansalaiset suomalaistivat sukunimensä.
Perinteikäs järjestö puolustaa yhä suomen kieltä ja kulttuuria. Toiminta ulottuu liputusneuvonnasta kirjallisuuden kääntämiseen. Rahoitus perustuu jäsenmaksuihin ja yksityisiin lahjoituksiin. Sattuneista syistä valtionapu lakkasi 2010-luvulla tykkänään. Kansallismielisyyttä ei laskettu ansioksi anomuksissa.
Nyt Suomalaisuuden Liitto saa niin sanotuista eduskunnan joululahjarahoista 250 000 euroa. Avustuskohteena se epäilemättä ansaitsee paikkansa lukemattomien monikulttuuriyhdistysten lomassa.
“Liitolle tulisi saada lakisääteinen rahoitus”
Suomalaisuuden Liittoon kuuluvat perussuomalaisten kansanedustajat Vilhelm Junnila, Joakim Vigelius, Teemu Keskisarja (kunniajäsen) ja Onni Rostila (liittohallituksen jäsen).
Rostila iloitsee:
– Olemme hyvin tyytyväisiä päätökseen. Liiton käytössä rahat menevät taatusti hyvään käyttöön. Suomen kielen ja kulttuurin asema on meille sydämen asia, jota edistämme niin eduskunnassa kuin sen ulkopuolellakin.
Rostila toivoo, ettei joululahja jää ainokaiseksi.
– Liitolle tulisi saada lakisääteinen rahoitus, joka varmistaisi toiminnan jatkuvuuden, Rostila pohtii.
– Kysymys on siitä, ettei meillä suomenkielisillä ole mitään omaa etujärjestöä, vaikka olemme maailman mittakaavassa pikkuruinen kieliryhmä. Englannin ylivalta ja hallitsematon maahanmuutto ovat vaarantamassa kielemme säilymisen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Valamon luostari kristilliset koulut joululahjarahat kristilliset arvot tiestön kunto Pohjois-Karjala Kaisa Garedew valtiovarainvaliokunta Juutalaiset Antisemitismi Israel Sanna Antikainen Maaseutu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Garedew: Eheytyshoitojen kieltäminen rajoittaisi uskonnonvapautta ja yksilön valinnanvapautta

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”Auttamisesta on tullut oman moraalisen ylemmyyden korostamista”

Keskustan viimeiset linnakkeet jäivät syrjäseuduille

Antikainen: Uusi hallitus on metsästysmyönteinen – ”vihdoin valkoposkihanhen osalta saadaan tarpeettomat metsästysrajoitukset pois”

Myös Itä-Suomi on huomioitava korkeakoulujen rahoitushaussa – hallitusohjelmassakin sitouduttu itäisen Suomen tukemiseen

Oikeusministeri Leena Meri Kalevalan päivänä: Kansalliskielten asema on vahva

Perussuomalaisen Nuoriso rökittää Keskustanuoria: “Älytön ja epätoivoinen julkisuusstuntti”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää