LEHTIKUVA
Valtiovarainministeri Purra haluaa korjata kroonisen kestävyysvajeen: ”Nyt selkäranka riittää”
Valtiovarainministeri Riikka Purra ja perussuomalaiset jatkavat määrätietoisesti yhteisesti sovitulla linjalla kohti tasapainoista valtiontaloutta. Se tietää etujen leikkauksia sekä veronkorotuksia mutta ”joustamaan joutuvat kaikki”. Lisäsopeutusta on luvassa jo kuluvalle vuodelle.
Hiihtolomakausi on meneillään, maassa rauha ja poliittisia lakkoja ei juuri nyt ole käynnissä. Lakkoja ei Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan havainnon mukaan järjestetäkään kesä- eikä hiihtolomilla, ”silloin kun se on vaikeata näille järjestöille itselleen”.
– Mikäli lomalaisten loma menee pieleen lakkojen takia, niin ehkä sympatia vähän heikkenisi, totesi valtiovarainministeri Riikka Purra HAAPALA-TV:n haastattelussa juuri eduskunnan kyselytunnin alla.
Purran mukaan poliittisia lakkoja tullaan näkemään siihen saakka, kunnes ”lainsäädäntö on voimassa”. Silloin puhutaan syksystä ja tuolloin tes-kierroskin voi olla jo käynnissä.
Uudistukset on tehtävä
– Hallitus toteuttaa hyvin maltillista reformiuudistuspakettia, joka olisi tässä maassa pitänyt tehdä vuosia ja vuosikymmeniä sitten mutta selkäranka ei selvästikään ole riittänyt. Mutta nyt riittää, kommentoi Purra väitteitä siitä, että hallitus olisi ajamassa työmarkkinoita kaaokseen.
– Kyse on poliittisista lakoista. Ne on suunnattu hallitusta vastaan, hallitusohjelmaa vastaan. Kyse ei ole palkoista eikä työehtosopimusneuvotteluista, vaan hallituksen vastustamisesta.
– Nämä uudistukset pitää tehdä tässä maassa ja olen aivan varma, ettei salista löydy sellaista puoluetta myöskään oppositiosta, joka näitä peruuttaisi.
Menoleikkauksia ja veronkorotuksia
Hallituksen kehysriihestä odotetaan tiukkaa vääntöä, sillä menojen leikkaustarpeen on arveltu olevan kolmen miljardin euron luokkaa. Huhtikuussa ovat käytössä uusimmat luvut, joiden perusteella päätöksiä tehdään.
– Selvää on, että tulemme tekemään miljardien toimia ja se edellyttää suoria menoleikkauksia sekä veronkorotuksia.
Lisätoimia on luvassa myös kuluvalle vuodelle. Tämä johtuu EU:n finanssipoliittisista säännöistä (liiallisen alijäämän menettely). Julkisen talouden alijäämä on muuten vaarassa ylittää 3,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ensi vuonna raja-arvo on kolme prosenttia BKT:stä.
”Kaikki joutuvat joustamaan”
– Jos katsotaan verolajeja, työn tekeminen, yrittäminen ja arvonlisä, niin kahteen ensimmäiseen hallitus ei halua esittää korotuksia – mikä onkin järkevää erityisesti tällaisessa taloudellisessa tilanteessa – niin sitten siellä korkeissa verotuotoissa ovat arvonlisäverokannat.
– Siellä varmasti on mahdollisuuksia, kuten olen pitänyt kuukausia jo esillä.
Eläkkeiden indeksileikkauksesta Purran mukaan keskustellaan, ”kuten kaikesta muustakin”. Vastaavaan neuvotteluruljanssiin kuin hallitusneuvotteluissa ei ole aikaa ja ”kaikki joutavat joustamaan”.
– Oleellista on ymmärtää, että meillä on krooninen kestävyysvaje. Tulot ja menot eivät ole tasapainossa, ja perussuomalaiset on valmis korjaamaan sitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tes-kierros työehtosopimusneuvottelut krooninen kestävyysvaje liiallisen alijäämän menettely valtiontalouden epätasapaino eläkeindeksi poliittiset lakot etujen leikkaukset valtiovarainministeri menoleikkaukset veronkiristykset Työmarkkinat Euroopan unioni Timo Haapala Riikka Purra Arvonlisävero Hallitusohjelma Kehysriihi perussuomalaiset EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”
Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”
Valtiovarainministeri Purra: Velkaannumme yli 11 miljardia euroa lisää ensi vuonna – ”Näin emme voi jatkaa”
Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii kaksi vaalikautta – ”Suomella ei ole varaa siihen, että neljän vuoden jälkeen vaihdettaisiin taas velkavetoiseen kulutusjuhlaan”
Purra: Hallitus ei väisty tieltään talouden vahvistamiseksi
Piisinen tyrmäsi opposition: ”Lakkojen vuoksi menetettyjen työpäivien määrä Euroopan korkein”
Piisinen: Yhteistoiminta ei ole työpaikoilla rikki
Bergbom: SAK:n poliittiselle teatterille ei näy loppua
Rintamäki: Onko ammattiyhdistysliikkeen tarkoituksena ajaa maa sekasortoon?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää