

PS ARKISTO
Valtiovarainministeri Purra: Tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön – ”EU:n pitää olla yrityksille houkutteleva investointikohde”
Brysselissä järjestettiin eilen EU-maiden talousministerien kokous ja tänään kokoontui EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto Ecofin. Suomea kokouksissa edusti valtiovarainministeri Riikka Purra. Kokouksissa rahaministerit keskustelivat muun muassa kilpailukyvystä ja talouskasvun vahvistamisesta sekä hyväksyttiin täytäntöönpanopäätös Ukraina-tuen jatkamiselle.
Eilisellä kokousagendalla oli erityisesti kilpailukyky ja pääomamarkkinat, tänään Ecofinissa hyväksyttiin neuvoston täytäntöönpanopäätös Ukraina-suunnitelmasta, kahdet neuvoston päätelmät ja keskustelussa oli lisäksi verotukseen liittyviä ehdotuksia.
– Euroryhmän laajennetussa kokoonpanossa kävimme mielenkiintoisen keskustelun kilpailukyvystä ja siihen liittyvästä tieto- ja osaamisvajeesta suhteessa globaaleihin kilpailijoihin, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoi tänään Brysselissä pitämässään tiedotustilaisuudessa.
EU Yhdysvaltoja paljon jäljessä
Työn tuottavuus kasvaa euroalueella kilpailijoita hitaammin ja EU on Yhdysvaltoja jäljessä monessa asiassa, muun muassa tki-investoinneissa ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuudessa. Maailman arvokkaimmat teknologia-alan yritykset ovat lähes kaikki yhdysvaltalaisia.
– Yritysten kilpailukyvyn kannalta keskeisiä pullonkauloja on myös osaavan työvoiman heikentynyt saanti ja sen vaikutus investointeihin. Itse puheenvuorossani korostin näitä asioita ja ennen kaikkea sitä, että julkisen rahoituksen lisäämisellä Eurooppaa ei saada nousuun.
– Euroopassa julkisen rahan käyttö ei merkittävästi poikkea muiden talousalueiden julkisesta rahoituksesta. Selvästikään tämä ei selitä meidän jälkeenjääneisyyttä suhteessa Yhdysvaltoihin tai muihin talousalueisiin eikä näitä tuottavuuseroja. On siis vaikea nähdä, että lisäämällä julkista rahaa saataisiin lisää tehoa, Purra sanoo.
Hänen mukaansa enemmän huomiota pitäisi kiinnittää yksityisiin investointeihin.
– EU:n tulee olla yrityksille houkutteleva kohde investoida tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämän aikaansaamiseksi tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön.
Ylisääntely hidasteena EU:ssa
Tulevien EU-parlamenttivaalien alla ylisääntelystä on keskusteltu paljon, joka on ollut hyvinkin pikkutarkkaa. Toisaalta Suomessakin keskustellaan kansallisesti esimerkiksi luvituksesta.
Eräänä esimerkkinä Yhdysvaltain kilpailukykyisemmästä toimintaympäristöstä Purra mainitsee lääketeollisuuden tuotteen, joka Yhdysvalloissa pääsee markkinoille kahdessa vuodessa. EU:ssa sen sijaan joutuu odottamaan kuusi vuotta.
Purra kertoo ilmaisseensa kokouksessa jälleen kerran huolensa EU:n tulonsiirtoratkaisuista, mutta tunnetusti ”kaikenlaisia ehdotuksia” on ilmassa.
– Niihin liittyy ongelmia, joista Suomessakin on puhuttu paljon.
Suomen vahva Ukraina-tuki jatkuu
Ecofin-kokouksessa mukana oli myös Ukrainan valtiovarainministeri Sergei Marchenko. Hän osallistui etäyhteydellä ja toi esiin Ukrainan talouden tilannetta sekä tarvetta tuelle ja rahoitukselle.
– Hyväksyimme neuvoston täytäntöönpanopäätöksen Ukraina-suunnitelmaksi. Se tarkoittaa, että päätöksen jälkeen Ukrainalle voidaan maksaa ennakkomaksu. Sen jälkeen maksatukset perustuvat suunnitelman mukaisten erillisten määritettyjen tavoitteiden saavuttamiseen ja niihin liittyviin maksupyyntöihin.
– Sergei Marchenko korosti sodan aiheuttamaa suurta rasitetta julkiselle taloudelle, erityisesti korostaen puolustusmenoja. Hän myös korosti, että vuoden 2025 osalta rahoitustarvetta on paljon ja siksi hän toivoi, että EU tarkastelisi Venäjän jäädytettyjä varoja ja niiden tehokkaampaa käyttöä. Lisäksi Marchenko puhui Venäjän Ukrainan energialaitoksiin kohdistamien hyökkäysten tuhoisista vaikutuksista, jotka luonnollisesti pitäisi saada korjattua ennen seuraavaa lämmityskautta, Purra kertoo.
Hän jatkaa, että Suomen osalta vahva tuki Ukrainalle jatkuu.
– Me korostamme sitä, että tuen antamisen Ukrainalle pitää jatkua. EU:n pitää myös alkaa miettiä ratkaisuja vuodelle 2025, koska siihen liittyy suuria epävarmuuksia molemmin puolin Atlanttia, liittyen päätöksentekoprosesseihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sergei Marchenko täytäntöönpanopäätös Ecofin EU-tulonsiirrot ylisääntely rahoitus työvoima Tuotekehitys Tuottavuus Investoinnit Riikka Purra Eurooppa Talouskasvu Ukraina Yhdysvallat talous Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurovaaliehdokas Vilhelm Junnila EU:n ilmastopolitiikasta: ”Meidän on huolehdittava logistisesta kilpailukyvystämme”

Purra: Ei enää lisää EU-yhteisvelkaa kriisien varjolla

Järkevämpi maahanmuuttopolitiikka saa yhä laajempaa kannatusta Euroopassa – myös Suomen hallituksen linja on selkeä

Purra: EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia – ”Taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää”

Perussuomalaiset: Hallituksen työn ja kasvun linja nostaa Suomea

Purra: Hallituksen talouspolitiikka on vastuullista, realistista ja uskottavaa

Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys

VTT Koskenkylä: EU:n keskityttävä ylisääntelyn, tulonsiirtojen ja poliittisen unionin luomisen sijaan markkinakuriin perustuvien sisämarkkinoiden kehittämiseen

Puhemies Halla-aho: Marokko on Suomelle ja EU:lle tärkeä kumppani
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.