

KUVAKAAPPAUS/YLE
Valtiovarainministeri Purra: Hallitusohjelman taloustavoitteisiin pääseminen edellyttää laajoja lisätoimia
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehottaa tuoreessa lausunnossaan Suomea vahvistamaan julkista talouttaan ja ryhtymään uusiin toimiin, joilla sekä tehostetaan julkisia toimintoja että lisätään valtion tuloja. Valtiovarainministeri Riikka Purra pitää hyvänä ulkopuolisen asiantuntijan analyysia – IMF:n suositukset tukevat omaa näkemystäni julkisesta taloudesta: tarvitsemme lisätoimia, jotta pääsemme hallitusohjelman tavoitteisiin.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkisti tiistaina lausuntonsa Suomen taloudesta. IMF:n mukaan hallitus pyrkii kunnianhimoisesti vakauttamaan julkista taloutta, mutta nykyisillä linjauksilla velkasuhde jatkaa kasvuaan.
Hallitusohjelman menoleikkausten lisäksi valuuttarahasto suosittelee uusia toimia: esimerkiksi hyvinvointialueiden toimintaa olisi syytä tehostaa.
Taloustilanne nyt vaikeampi
Suomen pitäisi IMF:n mukaan myös ryhtyä toimiin, joilla lisätään valtion tuloja. Niitä voitaisiin kasvattaa esimerkiksi uudistamalla verotusta.
Ylen A-studiossa tiistaina vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että IMF:n lausunto vastaa myös hänen näkemyksiään.
– Hallitusneuvotteluissa aiemmin käytössä ollut talouden ennuste ei ole toteutunut. Taloustilanne ja suhdanne on nyt vaikeampi sekä lisäksi verotuotossa on ollut laskua. Nämä vaikuttavat siihen, että hallitusohjelman tavoitteet esimerkiksi velkasuhteen vakauttamisesta ja alijäämistä eivät tule toteutumaan ilman lisätoimia. Hallitus on niihin valmis, Purra sanoo.
Sekä menosäästöjä että veroratkaisuja
Hallitus valmistelee lisäsopeutuksia, joiden tarve voi nousta aiemmin arvioidusta 1,5 miljardista eurosta jopa kahteen miljardiin, Purra sanoo.
Sopeutuksissa on mukana sekä menosäästöjä että veroratkaisuja.
– On tarkasteltava erikseen ensinnä valtiontalouden kehyksiä. Me haluamme, että ne eivät mene rikki. Se itsessään edellyttää menosäästöjä. Lisäksi haluamme toteuttaa hallitusohjelman alijäämätavoitteen, mikä edellyttää lisätoimia. Tässä yhteydessä pitää tarkastella myös veroratkaisuja. Lisäksi EU:n finanssipoliittiset säännöt ohjaavat tiettyyn suuntaan.
– Lähdetään siitä, että tarvitsemme 500 miljoonaa tai jopa miljardin verran menosäästöjä, jotta kehyksissä pysytään. Alijäämätavoite vaatii vielä huomattavasti lisää, ja tässä on tarkasteltava myös veronkorotuksia, jotta suuri summa saadaan kurottua. Voin siis taata, että tulee hyvin haastava kevät.
Hallitukselta odotetaan toimia
Purra korostaa, että poliittisia päätöksiä leikkauksista ja veroratkaisuista ei toistaiseksi ole. Hallitusohjelman periaatekirjauksen mukaan työn tekemisen ja yrittämisen verotusta ei kuitenkaan koroteta.
– Työn verotus on jo nyt Suomessa huomattavan kireää ja meillä on korkeat marginaaliveroasteet, millä on kannustinvaikutuksia. Veronkorotukset voivat myös vääristää käyttäytymistä, ja me emme halua sellaista tällaiseen taloustilanteeseen. Onneksi on muitakin veroratkaisuja, Purra sanoo.
Hän mainitsee esimerkiksi säätiöiden pääomatulot.
Leikkaukset eivät kohdistu ainakaan puolustukseen ja peruskoulutukseen, Purra sanoo. Hän lisää myös, ettei näe sosiaaliturvan leikkauksia todennäköisenä.
– Päätökset eivät tule olemaan helppoja. Toisaalta kun asioita laitetaan tärkeysjärjestykseen, on mietittävä sitä, onko oleellisempaa huolehtia maan sisäisistä asioista. Nyt tällä hallituskaudella kehitysavusta leikataan yli miljardi. Omasta puolestani voitaisiin leikata enemmänkin.
Purra korostaa, että julkisen talouden heikon tilan vuoksi hallitukselta odotetaan – ja sen pitää kyetä toimiin. Hänen mukaansa toimien pitää olla laaja-alaisia ja kohdistua eri puolille.
– Jo hallitusohjelmassa leikataan laajasti eri sektoreilta, tehdään tuottavuustoimia ja lisätään vaikuttavuutta.
Duunarin ostovoima paranee
Hallituksen uudistuksia vastustava Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on jo ilmoittanut laajoista työtaistelutoimista, jotka liki pysäyttävät Suomen ensi viikolla. Purra sanoo, että tilanne ei ole toivottava, mutta sen kanssa on vain pärjättävä.
Hän jatkaa, että hallituksen tekemät työmarkkinareformit eivät edes ole mitenkään radikaaleja.
– On ymmärrettävä, että Suomen oleelliset verrokit, kuten Pohjoismaat, ovat tehneet vastaavat uudistukset jo aikoja sitten. Kun katsotaan talousmittareita, niin ne myös pärjäävät Suomea paremmin. Olen itse täysin vakuuttunut siitä, että Suomen yhteiskunta ja Suomen talous tarvitsevat näitä uudistuksia. Meillä on edelleen ongelmia muun muassa työllistymisen kanssa. Tämä maa lähtee nousuun, kun menestyviin yrityksiin syntyy uusia työpaikkoja.
Purra muistuttaa myös, että hallituksen toimien ansiosta palkansaajan asema itse asiassa paranee tänä vuonna.
– Käteen jäävä rahasumma kasvaa. Kun samaan aikaan inflaatio heikkenee, duunarin ostovoima siis paranee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lakkoilua uudistukset verrokkimaat velkasuhde hyvinvointialueet menoleikkaukset tärkeysjärjestys ostovoima palkansaajat Pohjoismaat valtion talous Yritykset Riikka Purra Alijäämä SAK Hallitusohjelma Suomi IMF työllisyys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra MT:n kolumnissaan: Suomen väestökehitys on ankeaa – ”Halpamaahanmuutto ei pelasta”

Terveisiä Hakaniemeen: Nyt on painava syy lopettaa lakkoilu ja mennä töihin

Puheenjohtaja Purra perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa: Himoverottaminen ei korjaa valtiontalouden ongelmia – ”Meillä ei ole maksajia, meillä ei ole rahaa”

Suomen Pankki: talous on taantumassa, kasvun eväät vähissä, kasvun heikkous laaja-alaista

Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella

Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”

Valtionhallinnon tuottavuusohjelman valmistelu etenee – tavoitteena 243 miljoonan euron säästöt

Sakari Puisto Ylen aamussa: ”Kroonisten alijäämien ongelma ja velkaantuminen pitää hoitaa – olisi äärimmäisen noloa joutua EU:n tarkkailuluokalle”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.