LEHTIKUVA/ARKISTO
Valtiovarainministeri Purra Brysselissä: Olemme sitoutuneet Ukrainan tukemiseen – pakotelainsäädännön muuttaminen edellyttää yksimielisyyttä, jota ei vielä ole
Valtiovarainministeri Riikka Purra osallistui maanantaina ja tiistaina Brysselissä pidettyihin euroryhmän sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) kokouksiin. Kokouksissa käsiteltiin muun muassa digiajan arvonlisäverotusta, Ukrainan tukemista ja euroalueen kilpailukykyä.
Suurimpia asioita Ecofinin kokouksessa tiistaina oli Ukrainan tukeminen. Useimmat EU:n jäsenmaat kiittivät G7-maissa saavutettua sopua Ukrainalle tarjottavista lainoista. Lainojen yhteissummaksi on sovittu 45 miljardia euroa, ja niiden lyhennykset ja kustannukset katetaan Venäjän keskuspankin pysäytettyjen varojen tuotoilla.
– Suurimmat lainaosuudet tulevat Yhdysvalloilta ja Euroopan unionilta, molemmilta noin 18 miljardia euroa. Sen lisäksi G7-maista Kanada, Iso-Britannia ja Japani osallistuvat tähän kokonaisuuteen. Yleisesti ottaen on erinomaista, että tähän lopputulokseen on päästy. Tällä on merkittävä signaalivaikutus siihen, että olemme sitoutuneet Ukrainan tukemiseen, kertoi ministeri Riikka Purra kokousten tiedotustilaisuudessa.
Unkari vastustaa
Kokonaisuuteen liittyy oleellisesti myös pakotelainsäädännön muuttaminen, jota Unkari edelleen vastustaa. Pakotteiden uusintasykli pysäytettyjen varojen tuottojen osalta pitäisi saada pidennettyä kuudesta kuukaudesta 36 kuukauteen. Hyökkäävä valtio ei muutu puolen vuoden välein, joten jo pelkästään ennustettavuudenkin kannalta olisi järkevämpää, jos uusintasykli olisi 36 kuukautta.
– Jos siitä vielä päästäisiin Unkarinkin kanssa sopuun ennen joulukuun alkua ja tämän lainasopimuksen allekirjoittamista, niin Yhdysvallat ei vaadi enää jäännösriskin hallitsemiseksi vaatimaansa korkopreemiota omalle lainaosuudelleen. Joka tapauksessa tämänhetkinenkin tilanne, jossa Yhdysvallat on mukana merkittävällä osuudella, on erittäin tärkeä, Purra sanoi.
– Pakotelainsäädännön muuttaminen edellyttää kuitenkin yksimielisyyttä, jota ei vielä ole, eikä tämänkään päivän kokouksessa mikään vielä viitannut siihen, että Unkari olisi mieltään muuttamassa.
Ukrainan tarpeet ja ongelmat tiedetään
Mitä vaikeampi Ukrainan kannalta välttämättömiä välineitä ja tukimuotoja on viedä eteenpäin, sitä hankalammaksi se tekee myös seuraavan vaiheen. Tällä hetkellä tilanne ei ole kovin ennustettava. Tiedetään Ukrainan valtavat tarpeet ja tulevan talven ongelmat, energiaverkkoon kohdistuvat iskut, tarpeet rintamalla ja niin edelleen.
– Tällainen viikkojen ja kuukausien jatkuva vatkaaminen, erityisesti kun kyse on yhdestä EU:n jäsenvaltiosta, joka hanaa vastaan, on totta kai myös poliittisesti suuri ongelma. Ecofinin keskusteluissa Ukraina herättää aina hyvin paljon puheenvuoroja. Meidän oma viiteryhmämme, kuten Pohjoismaat, Baltian maat, Hollanti ja monet muut, korostavat erityisesti tarvetta edetä ennustettavasti.
– Unkarin tilanne on se mikä on, enkä itse ole kovin optimistinen sen suhteen, että siihen mitään suurta muutosta olisi tulossa. On mielenkiintoista nähdä päämiesten epävirallisessa kokouksessa, miten herra Orbániin suhtaudutaan ja minkälaisia performansseja hän mahdollisesti siellä järjestää, Purra pohti.
Verotusta yksinkertaistettava
Toinen keskeinen asia Ecofinin kokouksessa liittyi verotukseen. Kokouksessa keskusteltiin laajasti Mario Draghin raportin verotusnäkökulmista. Keskustelussa päästiin sellaiseen yleiseen lopputulokseen, että verotuksessa pitäisi pyrkiä yksinkertaistamiseen ja hallinnollisen taakan minimoimiseen.
Oleellinen asia niin Suomen kuin monen muunkin maan puheenvuoroissa oli se, että verotusasiat kuuluvat kansalliseen toimivaltaan ja niihin liittyvät päätökset Euroopan unionissa ovat aina yksimielisyysvaatimuksen takana.
– Kokouksessa saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys lainsäädäntökokonaisuudesta, jolla EU nykyaikaistaa arvonlisäverotusta. Tämä laaja ja merkittävä sääntelypaketti sisältää kolme pääasiallista toimenpidekokonaisuutta, Purra kertoi.
– Ensimmäinen on siirtyminen reaaliaikaiseen digitaaliseen alv-raportointiin yritysten välisessä EU-kaupassa. Tällä on erityisesti tavoitteena torjua veropetoksia. Toiseksi alustojen vastuuta kasvatetaan arvonlisäveron kantamisesta majoitus- ja kyytipalveluissa. Kolmantena asiana on yhteisen alv-rekisterin käyttöönotto EU:ssa.
Kokonaisuudistus kasvattaa verotuloja
Muutoksilla pyritään veropetosten torjuntaan, parannetaan alv-järjestelmän yleistä toimivuutta ja edistetään digitalisaatiota. Alustatalouden arvonlisäverotuksen muutokset kyytipalveluissa ja lyhytaikaisessa majoituksessa tarkoittavat, että tulevaisuudessa alustan ylläpitäjä vastaa arvonlisäveron kantamisesta, jos palvelun varsinainen myyjä ei sitä kanna.
– Nykyisinhän yksityishenkilöt ja vähäistä liiketoimintaa harjoittavat voivat tarjota kyytejä ja majoitusta verottomasti eri alustoilla, mikä luonnollisesti vääristää kilpailua suhteessa yrityksiin, jotka maksavat arvonlisäveroa.
– Komissio arvioi yleisesti, että kokonaisuudistus kasvattaa verotuloja EU:ssa, Purra totesi.
Tuottavuuden parantaminen avainasemassa
Maanantaisessa euroryhmän laajennetussa kokoonpanossa käytiin pitkä keskustelu EU:n kilpailukyvystä, joka oli jatkumoa ja päätös viime vuonna alkaneille temaattisille keskusteluille EU:n kilpailukyvystä.
– Julkaisimme eilen julkilausuman, johon on käytännössä koottu yhteen näitä Draghin ja Lettan raporttien pohjalta käytyjä kilpailukykykeskusteluja, joissa tunnistetaan Euroopan kilpailukykyhaasteita ja moninaisia toimivia ja vähemmän toimivia välineitä ongelmien korjaamiseksi.
– Itse totesin, että tuottavuuden parantaminen on avainasemassa EU:n kilpailukyvyn palauttamisessa. Tärkeintä on luoda oikeanlaiset hyvät olosuhteet yrityksille ja teollisuudenaloille kasvaa ja laajentua Euroopassa, ja samalla pitää hyödyntää koko yhteismarkkina-alueen potentiaali, Purra kertoi.
Energiamurroksessa Suomelle paljon mahdollisuuksia
Yksi tärkeä kilpailukykyyn liittyvä asia on energian hinta ja Euroopan energiasektorin resilienssi. Aihetta sivutaan euroryhmän julkilausumassa koordinoitujen energiatoimien näkökulmasta.
Kahdenvälisessä tapaamisessa Puolan valtiovarainministeri Andrzej Domańskin kanssa ministeri Purra keskusteli muun muassa tästä sekä monipuolisten energialähteiden tarpeesta. Energiamurros ja puhtaat teknologiat tarjoavat Suomelle paljon mahdollisuuksia.
– Lisäksi totesin euroryhmän kokouksessa, että kilpailukyvyn kannalta yksi oleellinen tekijä on pääomamarkkinaunionin eteneminen ja loppuunsaattaminen yksityisen rahoituksen ja kasvun edistämiseksi.
– Kuten aiemminkin olen sanonut, niin tämänkin osalta on tietenkin helpompaa retorisella tasolla kertoa, että kannatamme kaikki tätä, mutta käytännön toimien edistäminen on vaikeampaa, koska eri mailla luonnollisesti on omia intressejään ja painopisteitä, joita erityisesti korostetaan. Joka tapauksessa se on yksi Suomenkin hallituksen prioriteeteistä, Purra sanoi.
”A fully functioning single market, streamlined regulation and finalising the capital markets union are key to unlocking private investment, growth and wellbeing.” 🇫🇮 Minister of Finance @ir_rkp before today’s #Eurogroup meeting. pic.twitter.com/BaIZSu9xtu
— Finland in EU (@FinlandinEU) November 4, 2024
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- energiamurros Andrzej Domański pääomamarkkinaunioni Ukrainan tukeminen Ecofin Euroryhmä Tuottavuus Euroopan unioni Riikka Purra Arvonlisävero Viktor Orbán Euroalue Unkari Enrico Letta Mario Draghi verotus Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomi suitsii velkaantumista myös EU:ssa – finanssipolitiikan sääntökirjausten oltava selkeitä, tulkinnanvaraisista säännöistä luovuttava
Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi yhä sitoutunut tukemaan Ukrainaa – ”Uudet ongelmat maailmalla eivät saa vaikuttaa siihen, että Ukrainan tilanne unohdettaisiin”
Riikka Purra: Ukrainan tukemista EU:ssa pitää jatkaa, mutta yhteisvelka on väärä tapa
Halla-aho Krimin foorumissa: Riittämätön ja rajoitettu apu Ukrainalle vain rohkaisee Venäjää
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistuu Krimin foorumin parlamentaariseen huippukokoukseen Riiassa 23.–24. lokakuuta. Foorumissa käyttämässään puheenvuorossa Halla-aho painotti länsimaiden päättäväisyyden tärkeyttä Ukrainan tukemisessa.
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.