Valtiopäivien enemmistö haluaa Ruotsiin uuden hallituksen – Löfvenin punavihreä koalitio kaatumassa ruotsidemokraattien epäluottamuslauseeseen
Hallituskriisi Ruotsissa on todellinen. Stefan Löfvenistä on tulossa ensimmäinen pääministeri, joka kaatuu epäluottamuslauseäänestykseen. Jos edessä on uudet vaalit, ruotsidemokraateista voi tulla hallituspuolue.
Epäluottamusta Stefan Löfvenille esittää ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ohella myös vasemmistopuolue, jonka käyttäytyminen maanantain äänestyksessä on vielä hämärän peitossa. Vasemmistopuolueen luottamuspulan syynä on kiista uusien vuokra-asuntojen vapauttamisesta hintasäännöstelystä.
Jos vasemmistopuolue toteuttaa uhkauksensa epäluottamuksesta, koossa on valtiopäivien enemmistö, joka riittää kaatamaan sosialidemokraattien ja ympäristöpuolueen punavihreän vähemmistöhallituksen.
Puhemieskierros tai uudet vaalit
Pääministeri voi tappionsa jälkeen joko jättää hallituksensa eronpyynnön tai julistaa uudet valtiopäivävaalit. Eroamisen seurauksena on puhemieskierros, jossa maalle etsitään uutta pääministeriä. Tilanteen vaikeutta kuvastaa se, että uusi pääministeri voi olla jälleen Löfven.
Jos Löfven päätyy uusien vaalien kannalle, tulos on siinäkin tapauksessa hämärän peitossa. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin nousu pääministeriksi ja sitä myötä ruotsidemokraattien nousu hallitukseen edellyttäisi allianssipuolueiden ja ruotsidemokraattien enemmistöä uusilla valtiopäivillä. Jos ruotsidemokraatit päihittävät vaaleissa kokoomuksen, pääministeriksi nousee kaiken logiikan mukaisesti Jimmie Åkesson.
Vasemmistopuolue tuskin lähtee tukemaan kokoomusveroista hallitusta ja nykyisistä tukipuolueista keskusta pysynee nykyisen hallitusmallin takana. Tukipuolue liberaalit saattavat jäädä vihreiden lailla äänikynnyksen alle ja pois valtiopäiviltä. Se ymmärrettävästi hillitsee puolueiden intoa vaaleihin juuri nyt.
Rikollisuus ratkaisee vaalit
Jos uudet vaalit pidetään, ajankohta on loppukesä tai alkusyksy. Mielipidemittausten mukaan valtiopäivien valta-asetelma ei välttämättä muuttuisi nykyisestä.
Kansalaisten suurin huolenaihe on jengiväkivallan sekä järjestäytyneen rikollisuuden uhka ja tämä tematiikka tulee pomminvarmasti näkymään seuraavissa vaaleissa. Ilman vastausta hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamaan yhteiskunnalliseen pattitilanteeseeen ovet vallan kammareihin eivät aukea.
Valtiopäivävaalit pidetään joka tapauksessa 11. syyskuuta 2022, joten väliaikaishallituksen elo jäisi lyhyeksi. Tämä on se syy, joka voi vielä kerran pelastaa Stefan Löfvenin.
Luottamuksesta pääministeri Stefan Löfvenin punavihreään hallitukseen äänestetään maanantaina aamulla kello kymmeneltä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruotsin vaalit punavihreä hallitus valtiopäivävaalit 2022 Ruotsin hallitus sosialidemokraatit vasemmistopuolue epäluottamuslause Ulf Kristersson Liberaalit Jimmie Åkesson Epäluottamusäänestys Stefan Löfven Ruotsidemokraatit Hallituskriisi Valtiopäivät Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsi sulkee ydinvoimaloita sähköpulasta huolimatta – ruotsidemokraatit arvostelevat ankarasti punavihreän hallituksen energiapolitiikkaa
Ympäristöpuolue vihreiden selvät sävelet Ruotsissa: Valkoisten naisten on tehtävä tilaa maahanmuuttajille – ja ruotsidemokraatit ovat uhka demokratialle
Jimmie Åkesson: ”Lisää painetta heitä kohtaan, jotka eivät ole osa Ruotsia”
Ruotsidemokraattien tie vaalivoittoon ja hallitukseen: Sosiaaliturva kuuluu ainoastaan maan kansalaisille ja vain kaikille hyödyllinen maahanmuutto on sallittua
Jimmie Åkesson: ”Ruotsi ruuvaa maahanmuuton ehdot vielä Tanskaakin tiukemmalle”
Kansanedustaja Lulu Ranne Ruotsin hallitussekoilusta: Demarien tarkoitus oli pitää oikeisto pois vallankahvasta
Ruotsin hallitus kaatui – ruotsidemokraatit valmiina uusiin vaaleihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää