Valtiopäivien enemmistö haluaa Ruotsiin uuden hallituksen – Löfvenin punavihreä koalitio kaatumassa ruotsidemokraattien epäluottamuslauseeseen
Hallituskriisi Ruotsissa on todellinen. Stefan Löfvenistä on tulossa ensimmäinen pääministeri, joka kaatuu epäluottamuslauseäänestykseen. Jos edessä on uudet vaalit, ruotsidemokraateista voi tulla hallituspuolue.
Epäluottamusta Stefan Löfvenille esittää ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ohella myös vasemmistopuolue, jonka käyttäytyminen maanantain äänestyksessä on vielä hämärän peitossa. Vasemmistopuolueen luottamuspulan syynä on kiista uusien vuokra-asuntojen vapauttamisesta hintasäännöstelystä.
Jos vasemmistopuolue toteuttaa uhkauksensa epäluottamuksesta, koossa on valtiopäivien enemmistö, joka riittää kaatamaan sosialidemokraattien ja ympäristöpuolueen punavihreän vähemmistöhallituksen.
Puhemieskierros tai uudet vaalit
Pääministeri voi tappionsa jälkeen joko jättää hallituksensa eronpyynnön tai julistaa uudet valtiopäivävaalit. Eroamisen seurauksena on puhemieskierros, jossa maalle etsitään uutta pääministeriä. Tilanteen vaikeutta kuvastaa se, että uusi pääministeri voi olla jälleen Löfven.
Jos Löfven päätyy uusien vaalien kannalle, tulos on siinäkin tapauksessa hämärän peitossa. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin nousu pääministeriksi ja sitä myötä ruotsidemokraattien nousu hallitukseen edellyttäisi allianssipuolueiden ja ruotsidemokraattien enemmistöä uusilla valtiopäivillä. Jos ruotsidemokraatit päihittävät vaaleissa kokoomuksen, pääministeriksi nousee kaiken logiikan mukaisesti Jimmie Åkesson.
Vasemmistopuolue tuskin lähtee tukemaan kokoomusveroista hallitusta ja nykyisistä tukipuolueista keskusta pysynee nykyisen hallitusmallin takana. Tukipuolue liberaalit saattavat jäädä vihreiden lailla äänikynnyksen alle ja pois valtiopäiviltä. Se ymmärrettävästi hillitsee puolueiden intoa vaaleihin juuri nyt.
Rikollisuus ratkaisee vaalit
Jos uudet vaalit pidetään, ajankohta on loppukesä tai alkusyksy. Mielipidemittausten mukaan valtiopäivien valta-asetelma ei välttämättä muuttuisi nykyisestä.
Kansalaisten suurin huolenaihe on jengiväkivallan sekä järjestäytyneen rikollisuuden uhka ja tämä tematiikka tulee pomminvarmasti näkymään seuraavissa vaaleissa. Ilman vastausta hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamaan yhteiskunnalliseen pattitilanteeseeen ovet vallan kammareihin eivät aukea.
Valtiopäivävaalit pidetään joka tapauksessa 11. syyskuuta 2022, joten väliaikaishallituksen elo jäisi lyhyeksi. Tämä on se syy, joka voi vielä kerran pelastaa Stefan Löfvenin.
Luottamuksesta pääministeri Stefan Löfvenin punavihreään hallitukseen äänestetään maanantaina aamulla kello kymmeneltä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruotsin vaalit punavihreä hallitus valtiopäivävaalit 2022 Ruotsin hallitus sosialidemokraatit vasemmistopuolue epäluottamuslause Ulf Kristersson Liberaalit Jimmie Åkesson Epäluottamusäänestys Stefan Löfven Ruotsidemokraatit Hallituskriisi Valtiopäivät Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsi sulkee ydinvoimaloita sähköpulasta huolimatta – ruotsidemokraatit arvostelevat ankarasti punavihreän hallituksen energiapolitiikkaa
Ympäristöpuolue vihreiden selvät sävelet Ruotsissa: Valkoisten naisten on tehtävä tilaa maahanmuuttajille – ja ruotsidemokraatit ovat uhka demokratialle
Jimmie Åkesson: ”Lisää painetta heitä kohtaan, jotka eivät ole osa Ruotsia”
Ruotsidemokraattien tie vaalivoittoon ja hallitukseen: Sosiaaliturva kuuluu ainoastaan maan kansalaisille ja vain kaikille hyödyllinen maahanmuutto on sallittua
Jimmie Åkesson: ”Ruotsi ruuvaa maahanmuuton ehdot vielä Tanskaakin tiukemmalle”
Kansanedustaja Lulu Ranne Ruotsin hallitussekoilusta: Demarien tarkoitus oli pitää oikeisto pois vallankahvasta
Ruotsin hallitus kaatui – ruotsidemokraatit valmiina uusiin vaaleihin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää