
Holhoaminen ei paranna maahanmuuttajien surkeita oppimistuloksia – ”Vaaditaan myös omaa halua kotoutua, käydä koulut ja siirtyä työelämään”
Perussuomalaiset nostivat kyselytunnilla esiin maahanmuuttajien huonot oppimistulokset.
LEHTIKUVA
Hallitus hyväksyi periaatepäätöksen valtion kotoutumisen edistämisohjelmasta 2024–2027. Perussuomalaiset korostaa, että kotoutumisen edistämisohjelman 2024–2027 keskeisen painopisteen tulee olla maahanmuuttajien vastuun ja velvollisuuksien lisäämisessä sekä rinnakkaisyhteiskuntien torjumisessa.
Sisäministeri Mari Rantanen toteaa, että ohjelman tavoitteiden suuntaaminen työperusteiseen kotoutumiseen, kielen oppimiseen ja suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen noudattamiseen on oikea askel, mutta muutoksia on vielä syvennettävä.
– Hallitusohjelman mukaisesti lisäämme kotoutumisen velvoittavuutta ja maahanmuuttajien omaa vastuuta kotoutumisestaan. Tältä pohjalta tehdään muutoksia paitsi kotoutumispalveluihin myös pysyvän oleskeluluvan ja kansalaisuuden myöntämisen edellytyksiin. Lisäksi etuuksiin tullaan lisäämään velvoittavuutta, Rantanen painottaa.
Ohjelmassa siirrytään oikeuksien korostamisesta velvollisuuksien ja oman vastuun korostamiseen. Maahanmuuttajien saamat tuet voisivat olla kytkettyjä esimerkiksi kielen oppimiseen ja työmarkkinoille siirtymiseen. Kannustinloukut on purettava ja kotoutumisen rahoitusta on suunnattava tehokkaasti niihin toimiin, jotka edistävät nopeaa työllistymistä.
Erityisen huolestuttavana ohjelmassa pidetään riskiä rinnakkaisyhteiskuntien muodostumisesta. Tässä yhteydessä tärkeintä on tunnistaa ja torjua kunniaan liittyvää väkivaltaa. Tietoisuutta kunniaväkivallasta lisätään ja kunniaväkivaltaan liittyviä rangaistuksia kiristetään. Avioliittolakiin perustumattomaan niin sanottuun uskonnolliseen tai kulttuuriseen avioliittoon pakotettuja henkilöitä autetaan eri toimenpitein.
Asenteisiin asianomaisissa uskonnollisissa ja kulttuurisissa yhteisöissä pyritään vaikuttamaan. Merkityksellisiä toimia ovat myös tietoisuuden lisääminen sekä uhrien auttaminen tuen ja avun piiriin.
Perussuomalaiset tukee naisten ja lasten kotoutumista edistäviä toimia. On tärkeää, että maahanmuuttajanaiset osallistuvat työmarkkinoille ja että lasten kielitaitoa ja koulutusmahdollisuuksia tuetaan. Kotihoidon tukien uudistaminen Norjan mallin mukaisesti on kannatettava askel, joka edistäisi naisten osallistumista työelämään.
Perussuomalaiset pitää välttämättömänä, että pysyvän oleskeluluvan ja kansalaisuuden saamisen ehdot tiukentuvat. Tämä kannustaa kotoutumaan ja antaa selkeän näkymän siitä, että pysyvä oleskelu Suomessa edellyttää aktiivista osallistumista yhteiskuntaan.
Perussuomalaiset vaatii, että ohjelman toteutuksessa keskitytään tehokkuuteen ja vaikuttavuuteen. Resurssit tulee kohdentaa siten, että kotoutuminen edistää suomalaista yhteiskuntaa ja torjuu segregaation ja yhteiskunnallisten ristiriitojen syvenemistä.
Perussuomalaisesta näkökulmasta kotoutumisen edistämisohjelma tarjoaa hyvät lähtökohdat, mutta ohjelman käytännön toimeenpanossa tarvitaan edelleen tiukempia linjauksia. Suomen on huolehdittava siitä, että maahanmuuttajat kantavat vastuun omasta kotoutumisestaan ja että suomalainen yhteiskunta pysyy yhtenäisenä ja turvallisena.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistuttaa, että Suomeen kotoutumaan ennen kaikkea tekemällä töitä.
Kotoutumisen uudet linjat nuijittu istunnossa:
— Riikka Purra (@ir_rkp) January 16, 2025
Suomeen kotoudutaan työllä, työllä, työllä.
Maahanmuuttajalla selvästi suurempi oma vastuu kotoutumisesta.
Rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä ei sallita.
Työ tässäkin asiassa jatkuu, ja tosi paljon on vielä tekemistä, mutta…
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset nostivat kyselytunnilla esiin maahanmuuttajien huonot oppimistulokset.
Hallitusohjelman mukaisilla päätöksillä tasapainotetaan julkista taloutta, vaaditaan laillisesti maahan tulleilta enemmän vastuuta kotoutumisestaan ja muutetaan järjestelmää kokonaisuudessaan velvoittavammaksi.
Yleisradio tiedotti hiljattain aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutiset perustellen päätöstään kotoutumisen ja suomalaisen yhteiskunnan ymmärtämisen edistämisellä. Lisäksi Yle alkaa tuottamaan vieraskielistä sisältöä sosiaalisessa mediassa. Perussuomalainen Nuoriso vetoaa päättäjiin lopettaakseen Ylen kokeilun, joka tosiasiassa estää maahanmuuttajien kotoutumisen Suomeen.
Valtiovarainministeri Riikka Purran tuoreessa budjettiehdotuksessa esitetään 58 miljoonan leikkausta kotoutumiseen osana korvaavia säästötoimia.
Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksiä tiukennetaan hallitusohjelman mukaisesti. Muutoksia ehdotetaan henkilöllisyyden selvittämiseen, nuhteettomuuteen ja toimeentuloon kansalaisuuden saamisen edellytyksinä.
Viikon suosituimmat
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää