Valtion talousarviosta nousi eduskunnassa uneliaan alun jälkeen kiivas väittely, jossa pinnalle nousi yllättäen SDP:n vaihtoehtobudjetti. SDP oli tilkinnyt budjettivaihtoehtoaan Sitrasta reväistyillä 350 miljoonalla eurolla. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) huomautti opposition järkytykseksi, että tällainen repäisy on laiton.
– Myönnättekö, että SDP:n vaihtoehtobudjetti on laiton, Kalli kysyi.
Timo Harakka (sd.) vastasi, että täällähän tehdään tikusta asiaa, mikä on liioittelua, hiuksesta pitäisi puhua. Kun pitäisi keskittyä isoihin asioihin ja budjettiin, te juututte johonkin Sitraan, Harakka hämmästeli.
Terho: Laskimme kaikkien verotusta
Vaan vastaisku ei jäänyt tähän. Ryhmäjohtaja Sampo Terho (ps.) luetteli liudan SDP:n tekoja viime vaalikaudelta.
– Te korotitte silloin arvonlisäveroa ja nimenomaan köyhien elinkustannuksia, te laskitte pankkien verotusta, se on teidän inhimillistä ja oikeudenmukaista veropolitiikkaanne. Väitän, että tämä hallitus on tehnyt huomattavasti inhimillisempää veropolitiikkaa – olemme laskeneet kaikkien verotusta, aivan erityisesti pieni- ja keskituloisten verotusta ja tämä linja tulee pitämään. Arvonlisävero ei nouse, köyhien leipää ei pidä verottaman kuten te teitte, Terho linjasi.
Antti Rinne (sd.) koetti väittää, että heidän kaudellaan sentään tuloerot pienenivät. Vyörytystä jatkoi puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.).
Missä heinäsirkat?
– Opposition puheenvuoroista puuttui enää heinäsirkoilla pelottelu. Niin näytti taivaanranta synkältä, ettei tuollaiseen voi uskoa enää kukaan. Ja SDP on tehnyt vaihtoehtobudjetin, jonka tekijä on vaihtunut. Onko kyse linjasta ja jos niin mikä se on? Usein puhutaan Sammon ryöstöstä, mutta nyt Sitran ryöstöstä, missä se viipyy? Te jaatte sellaista rahaa, jota ei ole. Jaatte sellaisia rahoja, että kun laki puuttuu niin sitä ei ole olemassa, Soini sivalsi.
Hallitus leikkasi itseltään
– Mitä tämä hallitus tekee? Se laski puoluetukea kahdesti. Olemme vähentäneet ministerien valtiosihteerien määrärahoja, ministerien palkkoja on leikattu seitsemän prosenttia, oppositio olisi halunnut maakuntavaaleja varten ylimääräistä puoluetukea, hallitus ei siihen suostunut. Suurimpiin tuloihin kohdistuvaa solidaarisuusveroa kiristetään, aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan, valtionyhtiöt näyttävät esimerkkiä. Valtionyhtiöiden johtajien palkkioita, bonuksia ja erokorvauksia karsitaan rajusti, toisin kuin teidän kaudellanne, veropakolaisuus pannaan kuriin: Portugalin kanssa tehdään verosopimus. Omaishoitajien vapaat turvataan, terveydenhoitajien palkkioita nostetaan, takuueläkettä on nostettu kahdesti. Toimeentulotuen indeksisidonnaisuus säilyy ja siirretään Kelan maksettavaksi. Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta. Tässä muutamia esimerkkejä, Soini luetteli.
Hän muistutti, että SDP:n pitää voittaa vaalit päästäkseen toteuttamaan uhkauksiaan.
– Mutta siitä teillä ei ole viime ajoilta kokemusta, Soini totesi.
SDP jakaa vain veroja
Rami Lehto (ps.) jatkoi SDP:n syyttämistä.
– Kun katsoo teidän varjobudjettianne, teidän inhimillisyytenne ei toimi. Täytyy ottaa Sitralta 50-vuotisjuhlan kunniaksi puolet sen taseesta, käyttäisitte ne yhdessä vuodessa ja siitä ison osan kehitysyhteistyöhön. Korottaisitte sijoitusvakuutusveroa, voimalaitosveroa ja loisitte terveysperusteisen veron. Korottaisitte pääomaveron kattoa ja muuttaisitte tuloveroasteikkoa ja nostaisitte osinkoverotusta, ottaisitte lisää työntekijöiltä ja yrittäjiltä. Korottaisitte lahja- ja perintöveroa ja luopuisitte yrittäjävähennyksestä. Kaiken tämän inhimillisesti, Lehto ihmetteli.
Timo Heinonen (kok.) jakoi kunniaa talouden myönteisestä käänteestä koko eduskunnalle.
– Talouden käänteeseen on meillä kaikilla täällä oma ansiomme – että SDP on oppositiossa ja kokoomus valtiovarainministeripuolueena, Heinonen letkautti.
Lehto jatkoi ryöpytystä kerraten puolueen verolistaa.
– Ei ole ihme, että edellisen hallituksen aikana Suomeen tuli yli 100 000 uutta työtöntä. Jos te pääsisitte nyt hallitukseen, tuskin kukaan haluaisi enää tehdä työtä ja yrittää, Lehto moitti.