Sampo Terho ja Timo Soini eduskunnassa. / LEHTIKUVA
Valtion budjetista nousi kunnon rähinä – onko SDP:n vaihtoehto laiton?
Valtion talousarviosta nousi eduskunnassa uneliaan alun jälkeen kiivas väittely, jossa pinnalle nousi yllättäen SDP:n vaihtoehtobudjetti. SDP oli tilkinnyt budjettivaihtoehtoaan Sitrasta reväistyillä 350 miljoonalla eurolla. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) huomautti opposition järkytykseksi, että tällainen repäisy on laiton.
– Myönnättekö, että SDP:n vaihtoehtobudjetti on laiton, Kalli kysyi.
Timo Harakka (sd.) vastasi, että täällähän tehdään tikusta asiaa, mikä on liioittelua, hiuksesta pitäisi puhua. Kun pitäisi keskittyä isoihin asioihin ja budjettiin, te juututte johonkin Sitraan, Harakka hämmästeli.
Terho: Laskimme kaikkien verotusta
Vaan vastaisku ei jäänyt tähän. Ryhmäjohtaja Sampo Terho (ps.) luetteli liudan SDP:n tekoja viime vaalikaudelta.
– Te korotitte silloin arvonlisäveroa ja nimenomaan köyhien elinkustannuksia, te laskitte pankkien verotusta, se on teidän inhimillistä ja oikeudenmukaista veropolitiikkaanne. Väitän, että tämä hallitus on tehnyt huomattavasti inhimillisempää veropolitiikkaa – olemme laskeneet kaikkien verotusta, aivan erityisesti pieni- ja keskituloisten verotusta ja tämä linja tulee pitämään. Arvonlisävero ei nouse, köyhien leipää ei pidä verottaman kuten te teitte, Terho linjasi.
Antti Rinne (sd.) koetti väittää, että heidän kaudellaan sentään tuloerot pienenivät. Vyörytystä jatkoi puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.).
Missä heinäsirkat?
– Opposition puheenvuoroista puuttui enää heinäsirkoilla pelottelu. Niin näytti taivaanranta synkältä, ettei tuollaiseen voi uskoa enää kukaan. Ja SDP on tehnyt vaihtoehtobudjetin, jonka tekijä on vaihtunut. Onko kyse linjasta ja jos niin mikä se on? Usein puhutaan Sammon ryöstöstä, mutta nyt Sitran ryöstöstä, missä se viipyy? Te jaatte sellaista rahaa, jota ei ole. Jaatte sellaisia rahoja, että kun laki puuttuu niin sitä ei ole olemassa, Soini sivalsi.
Hallitus leikkasi itseltään
– Mitä tämä hallitus tekee? Se laski puoluetukea kahdesti. Olemme vähentäneet ministerien valtiosihteerien määrärahoja, ministerien palkkoja on leikattu seitsemän prosenttia, oppositio olisi halunnut maakuntavaaleja varten ylimääräistä puoluetukea, hallitus ei siihen suostunut. Suurimpiin tuloihin kohdistuvaa solidaarisuusveroa kiristetään, aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan, valtionyhtiöt näyttävät esimerkkiä. Valtionyhtiöiden johtajien palkkioita, bonuksia ja erokorvauksia karsitaan rajusti, toisin kuin teidän kaudellanne, veropakolaisuus pannaan kuriin: Portugalin kanssa tehdään verosopimus. Omaishoitajien vapaat turvataan, terveydenhoitajien palkkioita nostetaan, takuueläkettä on nostettu kahdesti. Toimeentulotuen indeksisidonnaisuus säilyy ja siirretään Kelan maksettavaksi. Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta. Tässä muutamia esimerkkejä, Soini luetteli.
Hän muistutti, että SDP:n pitää voittaa vaalit päästäkseen toteuttamaan uhkauksiaan.
– Mutta siitä teillä ei ole viime ajoilta kokemusta, Soini totesi.
SDP jakaa vain veroja
Rami Lehto (ps.) jatkoi SDP:n syyttämistä.
– Kun katsoo teidän varjobudjettianne, teidän inhimillisyytenne ei toimi. Täytyy ottaa Sitralta 50-vuotisjuhlan kunniaksi puolet sen taseesta, käyttäisitte ne yhdessä vuodessa ja siitä ison osan kehitysyhteistyöhön. Korottaisitte sijoitusvakuutusveroa, voimalaitosveroa ja loisitte terveysperusteisen veron. Korottaisitte pääomaveron kattoa ja muuttaisitte tuloveroasteikkoa ja nostaisitte osinkoverotusta, ottaisitte lisää työntekijöiltä ja yrittäjiltä. Korottaisitte lahja- ja perintöveroa ja luopuisitte yrittäjävähennyksestä. Kaiken tämän inhimillisesti, Lehto ihmetteli.
Timo Heinonen (kok.) jakoi kunniaa talouden myönteisestä käänteestä koko eduskunnalle.
– Talouden käänteeseen on meillä kaikilla täällä oma ansiomme – että SDP on oppositiossa ja kokoomus valtiovarainministeripuolueena, Heinonen letkautti.
Lehto jatkoi ryöpytystä kerraten puolueen verolistaa.
– Ei ole ihme, että edellisen hallituksen aikana Suomeen tuli yli 100 000 uutta työtöntä. Jos te pääsisitte nyt hallitukseen, tuskin kukaan haluaisi enää tehdä työtä ja yrittää, Lehto moitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää