Valtio ottaa Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamisen harteilleen. Hallitus kertoi asiasta eduskunnalle pääministerin ilmoituksella ja sen jälkeisellä eduskunnan eduskunnan kyselytunnilla.

Hallitus jatkaa kaivoksen toimintaa konkurssipesässä samalla, kun kaivoksen toiminnalle etsitään uutta jatkajaa. Myös aktiiviset työllisyystoimenpiteet käynnistetään heti. Kainuun Ely-keskus valvoo kaivoksen ympäristöasioita tiiviisti.

700 työpaikkaa katoaa

Kaivoksen toimintaa ei voida lopettaa, koska se voisi aiheuttaa ympäristöongelmia. Vesi voisi tulvia tulva-altaiden yli, ja biologinen rikastusprosessi jatkuisi alueella koko ajan omia aikojaan, vaikka kaivoksen toiminta lopetettaisiinkin.

Irtisanomisia kuitenkin tulee. Hallitus arvioi Kainuun työllisyyden heikentyvän välilliset vaikutukset huomioiden noin 700 työpaikalla. Kaikkiaan kaivoksen lasketaan työllistävän välillisesti noin 1 500 kainuulaista.

Tämän vuoksi konkurssi poikkeaa tavanomaisesta. Työllisyyden kannalta järjestely näyttää lohdulliselta.

– Kun tavallisessa konkurssissa yritys sanoo väkeä heti irti, nyt emme voi ympäristösyistä tehdä näin. Töiden pitää jatkua alueella. Valtio vastaa konkurssin aikana ja tarvittaessa sen jälkeen työmaalla syntyvistä kuluista, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi.

Hallitus varaa Talvivaaran kuluihin lisäbudjetissa 50 miljoonaa euroa. Lopulliset kulut voivat nousta jopa 200 miljoonaan euroon.

Vapaavuori: Prosessia
ei voi lopettaa pian

Perussuomalaisten Martti Mölsä kysyi Vapaavuorelta, tulisiko toiminnan lopettaminen kuitenkin sittenkin halvemmaksi. Hän viittasi tutkimuksin, joiden mukaan Talvivaaran biologinen prosessi voidaan lakkauttaa nopeasti, parissa vuodessa.

Vapaavuori vastasi olevansa tietoinen tällaisista tutkimuksista, mutta toisten tutkimusten mukaan lakkauttaminen voi kestää pitkään.

– Emme rohkene ruveta lopettamaan prosessia nopeasti, Vapaavuori totesi.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström kysyi, mitä keinoja hallituksella on etsiä uskottavaa jatkajaa – voiko se onnistua telakkaratkaisun tapaan?

– Se on mahdollista, mutta sen todennäköisyyteen en uskalla ottaa kantaa, Vapaavuori aprikoi.

– Mutta ne nikkelivarat ovat siellä yhä ja kaivokseen on investoitu jo miljardi euroa. Joskus konkurssi voi lisätäkin kiinnostusta. Positiivisena viestinä voin kertoa, että vaikka ratkaisua ei vielä löytynytkään, useat kansainväliset yritykset ovat kinnostuneet kaivoksesta. Lähiviikot ratkaisevat, lisääntyykö kiinnostus nyt, Vapaavuori sanoi.

Myös työministeri Lauri Ihalainen (sd.) korosti nikkelin määrää: sitä on maassa 40 vuodeksi. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi hallituksen sijoittaneen Talvivaaraan Solidiumin kautta sinä uskossa, että kaivos on pitkällä aikavälillä tuottava ja samalla tavalla menetellään jatkossakin.

Alasajo kallein vaihtoehto

Hallitus on perustanut Talvivaaran tilanteen hoitoon kriisityöryhmän. Kaivoksen seutu otetaan myös äkillisen talouskriisin alueeksi, mikä mahdollistaa avun annon uusien yritysten perustamiseen.

Vapaavuori piti kaikkein huonoimpana vaihtoehtona sitä, että kaivoksen toiminta lakkautettaisiin pitkäaikaisesti. Toiminnan alasajokin kestäisi joka tapauksessa monta vuotta.
Hän sanoi Talvivaaran tilanteen muistuttavan paljon Turun telakan tilannetta: molemmissa on toivo välillä näyttänyt menevän, mutta neuvotteluja on jatkettu. Molemmissa piti löytää vahva yksitynen toimija jatkamaan yrityksen toimintaa. Turussa sellainen löytyi – aika näyttää, onnistuuko se Talvivaarassa.

– Valtio osallistuu aktiivisesti neuvotteluhin uuden toimijan löytämiseksi, Vapaavuori sanoi.

Ei valtionyritystä

Vapaavuori sanoi myös kysyttäessä, että valtio voi osallistua kaivoksen toimintaan sijoittamalla yrityksen pörssiomistukseen, kuten tähänkin saakka on menetelty.
Sen sijaan valtionyritystä ei Talvivaaran turvaksi perusteta. Näin linjasi myös hallitus pääministerin ilmoituksessaan, jonka pääministeri Alexander Stubb (kok.) luki eduskunnalle kyselytunnin aluksi.

– Valtio ei ole teollinen toimija, eikä voi jatkaa kaivoksen liiketoimintaa, mutta TEM kartoittaa parhaillaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja löytää toiminnalle jatkaja. Näissä talkoissa valtio on toki valmis olemaan kaikin laillisin ja järjellisin keinoin mukana, Stubb sanoi.

Kajaanilainen perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Kettunen aloitti kyselytunnin kysymällä, ottaako hallitus tosissaan Talvivaaran kaivoksen lakkauttamisesta koituvat ympäristöriskit ja työllisyyden heikkenemisen. Kyselytunnin lopuksi Kettunen sanoi toivovansa hallituksen toimien onnistuvan pian.

Veli-Pekka Leskelä