LEHTIKUVA
Valtio ottaa Talvivaaran kaivoksen harteilleen
Valtio ottaa Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamisen harteilleen. Hallitus kertoi asiasta eduskunnalle pääministerin ilmoituksella ja sen jälkeisellä eduskunnan eduskunnan kyselytunnilla.
Hallitus jatkaa kaivoksen toimintaa konkurssipesässä samalla, kun kaivoksen toiminnalle etsitään uutta jatkajaa. Myös aktiiviset työllisyystoimenpiteet käynnistetään heti. Kainuun Ely-keskus valvoo kaivoksen ympäristöasioita tiiviisti.
700 työpaikkaa katoaa
Kaivoksen toimintaa ei voida lopettaa, koska se voisi aiheuttaa ympäristöongelmia. Vesi voisi tulvia tulva-altaiden yli, ja biologinen rikastusprosessi jatkuisi alueella koko ajan omia aikojaan, vaikka kaivoksen toiminta lopetettaisiinkin.
Irtisanomisia kuitenkin tulee. Hallitus arvioi Kainuun työllisyyden heikentyvän välilliset vaikutukset huomioiden noin 700 työpaikalla. Kaikkiaan kaivoksen lasketaan työllistävän välillisesti noin 1 500 kainuulaista.
Tämän vuoksi konkurssi poikkeaa tavanomaisesta. Työllisyyden kannalta järjestely näyttää lohdulliselta.
– Kun tavallisessa konkurssissa yritys sanoo väkeä heti irti, nyt emme voi ympäristösyistä tehdä näin. Töiden pitää jatkua alueella. Valtio vastaa konkurssin aikana ja tarvittaessa sen jälkeen työmaalla syntyvistä kuluista, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi.
Hallitus varaa Talvivaaran kuluihin lisäbudjetissa 50 miljoonaa euroa. Lopulliset kulut voivat nousta jopa 200 miljoonaan euroon.
Vapaavuori: Prosessia
ei voi lopettaa pian
Perussuomalaisten Martti Mölsä kysyi Vapaavuorelta, tulisiko toiminnan lopettaminen kuitenkin sittenkin halvemmaksi. Hän viittasi tutkimuksin, joiden mukaan Talvivaaran biologinen prosessi voidaan lakkauttaa nopeasti, parissa vuodessa.
Vapaavuori vastasi olevansa tietoinen tällaisista tutkimuksista, mutta toisten tutkimusten mukaan lakkauttaminen voi kestää pitkään.
– Emme rohkene ruveta lopettamaan prosessia nopeasti, Vapaavuori totesi.
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström kysyi, mitä keinoja hallituksella on etsiä uskottavaa jatkajaa – voiko se onnistua telakkaratkaisun tapaan?
– Se on mahdollista, mutta sen todennäköisyyteen en uskalla ottaa kantaa, Vapaavuori aprikoi.
– Mutta ne nikkelivarat ovat siellä yhä ja kaivokseen on investoitu jo miljardi euroa. Joskus konkurssi voi lisätäkin kiinnostusta. Positiivisena viestinä voin kertoa, että vaikka ratkaisua ei vielä löytynytkään, useat kansainväliset yritykset ovat kinnostuneet kaivoksesta. Lähiviikot ratkaisevat, lisääntyykö kiinnostus nyt, Vapaavuori sanoi.
Myös työministeri Lauri Ihalainen (sd.) korosti nikkelin määrää: sitä on maassa 40 vuodeksi. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi hallituksen sijoittaneen Talvivaaraan Solidiumin kautta sinä uskossa, että kaivos on pitkällä aikavälillä tuottava ja samalla tavalla menetellään jatkossakin.
Alasajo kallein vaihtoehto
Hallitus on perustanut Talvivaaran tilanteen hoitoon kriisityöryhmän. Kaivoksen seutu otetaan myös äkillisen talouskriisin alueeksi, mikä mahdollistaa avun annon uusien yritysten perustamiseen.
Vapaavuori piti kaikkein huonoimpana vaihtoehtona sitä, että kaivoksen toiminta lakkautettaisiin pitkäaikaisesti. Toiminnan alasajokin kestäisi joka tapauksessa monta vuotta.
Hän sanoi Talvivaaran tilanteen muistuttavan paljon Turun telakan tilannetta: molemmissa on toivo välillä näyttänyt menevän, mutta neuvotteluja on jatkettu. Molemmissa piti löytää vahva yksitynen toimija jatkamaan yrityksen toimintaa. Turussa sellainen löytyi – aika näyttää, onnistuuko se Talvivaarassa.
– Valtio osallistuu aktiivisesti neuvotteluhin uuden toimijan löytämiseksi, Vapaavuori sanoi.
Ei valtionyritystä
Vapaavuori sanoi myös kysyttäessä, että valtio voi osallistua kaivoksen toimintaan sijoittamalla yrityksen pörssiomistukseen, kuten tähänkin saakka on menetelty.
Sen sijaan valtionyritystä ei Talvivaaran turvaksi perusteta. Näin linjasi myös hallitus pääministerin ilmoituksessaan, jonka pääministeri Alexander Stubb (kok.) luki eduskunnalle kyselytunnin aluksi.
– Valtio ei ole teollinen toimija, eikä voi jatkaa kaivoksen liiketoimintaa, mutta TEM kartoittaa parhaillaan kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja löytää toiminnalle jatkaja. Näissä talkoissa valtio on toki valmis olemaan kaikin laillisin ja järjellisin keinoin mukana, Stubb sanoi.
Kajaanilainen perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Kettunen aloitti kyselytunnin kysymällä, ottaako hallitus tosissaan Talvivaaran kaivoksen lakkauttamisesta koituvat ympäristöriskit ja työllisyyden heikkenemisen. Kyselytunnin lopuksi Kettunen sanoi toivovansa hallituksen toimien onnistuvan pian.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää