LEHTIKUVA
Valtaosa venäläisistä tukee tutkimusten mukaan hyökkäystä Ukrainaan – se vain ei ole koko totuus
Venäläiset eivät juuri tunnu piittaavaan Ukrainassa käytävästä hyökkäyssodasta ja ihmisten loputtomista kärsimyksistä. Diktatuurissa vaikeneminen toki on kultaa ja sujuvan arjen edellytys. Ei kuitenkaan ole koko totuus eikä peilin vika, jos naama on vino.
Kokonaista 77 prosenttia venäläisistä tuki helmikuun lopussa hyökkäystä Ukrainaan. Vuotta aiemmin kansan tuki interventiolle oli 68 prosenttia. Luvut ovat peräisin mielipidemittauksiin erikoistuneelta riippumattomalta tutkimuslaitos Levadalta, joka Venäjällä luokitellaan ulkomaiseksi agentiksi.
Sotatoimia piti helmikuussa menestyksekkäänä 63 prosenttia vastaajista. Vuotta aiemmin 68 prosenttia oli sitä mieltä, että menestys siivittää sotilaallista erikoisoperaatiota. Pientä säröilyä kokonaiskuvaan tulee siitä, että puolet kansasta haluaisi Venäjän aloittavan neuvottelut rauhasta.
Elefantti olohuoneessa
Isovenäläiset näyttäisivät suhtautuvan myönteisesti sotaan, joka ei juurikaan tule silmille maan suurissa metropoleissa. Arojen ja vankiloiden kasvatit ovat saaneet puolustaa eliitin etuja vieraalla maaperällä.
Diktatuurin ja kansalaisten yhteinen vaikeneminen sodan todellisesta luonteesta näyttäisi olevan win-win-tilanne, kollektiivinen etu. Ja kollektivisoinnistahan laajalla Venäjänmaalla on kokemuksia jo sadan vuoden takaa.
Toimittaja Anna-Lena Laurén pohtii Dagens Nyheterissä, miksi hän keskustellessaan ihmisten kanssa Venäjällä tuntee kaiken aikaa ”elefantin läsnäolon olohuoneessa”.
– Venäjä on tänään diktatuuri, jossa häkki heilahtaa systeemin vastustajalle alta aikayksikön. En todellakaan odota, että ihmiset olisivat valmiita istumaan vuosikaudet vangittuina. En kuitenkaan ymmärrä, miksi he eivät voi tunnustaa edes itselleen sitä, mitä Venäjä tekee Ukrainassa.
Epäluottamus Venäjään totaalista
Kansainvälinen mielipide Venäjästä on Ukrainan intervention jälkeen kääntynyt yhä negatiivisemmaksi, erityisesti länsimaissa. Pew Research Centerin selvityksen mukaan Venäjä nähdään tänään enemmän tai vähemmän vihollisena.
Erityisesti näin on Puolassa, Ruotsissa, Australiassa, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Listauksen 18 maan keskiarvo epäluottamukselle on 85 prosenttia. Pelkästään näiden lukujen perusteella on vaikeata nähdä mitään tietä entiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viholliskuva interventio kansainvälinen mielipide elefantti olohuonessa kollektiivinen etu win-win-tilanne rauhanneuvottelut venäläisten enemmistö tuki hyökkäykselle Ukrainaan Anna-Lena Lauren sotilaallinen erikoisoperaatio Ukrainan sota Venäjän hyökkäys sotatoimet diktatuuri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Raha ratkaisee kaiken Venäjällä: ”Järjestelmä ei ole korruptoitunut – korruptio on järjestelmä itse”
Halla-aho: Kremlin kaasulonkerot eurooppalaiseen päätöksentekoon mahdollistivat Putinin tyrannian nousun
Lisää tykinruokaa rintamalle: Venäjän hyökkäysarmeija turvautuu naisvankeihin ja pornoon
100 000 venäläistä ovat Ruotsin vaiettu varjoyhteiskunta – kuplaa hallitsee mafia ja lonkerot ulottuvat Kremliin asti, väittää kirjailija
Perussuomalainen Nuoriso vaatii: Veriviinat pois Alkon hyllyiltä
Yhden kuolema on toisen leipä: Venäjän eliitti lomailee Euroopassa miehitetyn Mariupolin jälleenrakennukseen tarkoitetuilla varoilla
Turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat Euroopassa: Puola varustaa Euroopan mahtavimman armeijan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää