

LEHTIKUVA
Valtamedialle takaisku Yhdysvalloissa: Tuomioistuin määräsi New York Timesin palauttamaan vuodetut lähdemateriaalit ja kielsi uutisoimasta järjestöstä, joka paljastaa median manipulointia
Newyorkilainen tuomioistuin määräsi viime viikolla New York Timesille kiellon julkaista uutisia Project Veritas -ryhmästä. Lisäksi tuomioistuin on määrännyt lehden luovuttamaan pois sekä tuhoamaan hallussaan olevat muistiot, tallenteet ja niiden kopiot, jotka sisältävät Project Veritasin johdon ja heidän asianajajiensa välistä luottamuksellista viestintää.
Project Veritas (PV) on taloudellista voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka on keskittynyt paljastamaan median harjoittamaa manipulointia.
Perustajansa, oikeistoaktivisti James O’Keefen mukaan ryhmän tarkoituksena on tutkia ja paljastaa korruptiota, epärehellisyyttä, vallan väärinkäyttötapauksia, törsäilyä, petoksia ja muuta yksityisissä sekä julkisissa instituutioissa tapahtuvaa sopimatonta toimintaa eettisemmän ja läpinäkyvämmän yhteiskunnan puolesta.
Osapuolet napit vastakkain ennenkin
Newyorkilaisen tuomioistuimen ratkaisu tuli osana PV:n viime vuonna nostamaa kunnianloukkauskannetta New York Timesia (NYT) vastaan.
NYT:n esittämän väitteen mukaan mukaan PV:n aiemmin julkaisema video liittyen vaalivilppiin Minnesotassa ei perustu tosiasioihin, vaan on ”koordinoitua disinformaatiota”. PV piti NYT:n väitteitä kunnianloukkauksena.
NYT ja PV ovat muutenkin olleet ”napit vastakkain”, sillä NYT:n aiemman artikkelin mukaan mukaan PV muun muassa harjoittaisi ”poliittista vakoilua”.
Yhdysvaltojen media on voimakkaan puoluepoliittisesti jakautunut ja NYT on laskettavissa vasemmistoa tukevaksi mediaksi. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa NYT tuki voimakkaasti Hillary Clintonia.
Donald Trumpin tultua valituksi presidentiksi NYT muun muassa julkaisi juttuja Trumpin kaudella Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariksi valitun Brett Kavanaugh’n vuosikymmeniä sitten väitetyiksi tapahtuneista ahdistelutapauksista. Kavanaugh on itse kiistänyt väitteet.
Kysymyksiä FBI:n ja lehden yhteistyöstä
Newyorkilaisen tuomioistuimen päätös on raskas takaisku amerikkalaiselle valtamedialle. Tapauksen taustalla on USA:n liittovaltion poliisin FBI:n suorittama yllätysratsia O’Keefen asuntoon, jossa yhteydessä poliisi muun muassa takavarikoi kaksi O’Keefen matkapuhelinta.
Ratsian jälkeen NYT julkaisi jutun, joka perustui luottamuksellisiin asianajajan viesteihin, jotka lehden mukaan osoittavat PV:n toimivan ”harmaalla alueella tutkivan journalismin ja poliittisen vakoilun välillä”. Tapaus herättää muun muassa kysymyksiä FBI:n ja NYT:n yhteistyöstä.
O’Keefea ja PV:ta on toisaalta arvosteltu voimakkaasti siitä, että heidän on katsottu käyttäneen poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä paljastaakseen valtamedian manipulointia.
Luottamus tiedotusvälineisiin heikkenee
PV:n ”skuupit” amerikkalaismedian härskeistä toimintatavoista ovat kuitenkin herättäneet keskustelua sekä USA:ssa että Euroopassa.
Viime vuonna PV julkaisi nauhoituksia televisiokanava CNN:n sisäisistä kokouksista viime presidentinvaalien ajalta. Nauhat paljastavat, kuinka valtamedia pyrki vaikuttamaan vaaleihin uutisoinnillaan. Nauhat esimerkiksi osoittavat, kuinka muun muassa toimittajia ohjeistetaan siitä, mitä tietoja uutisoida ja mistä vaieta, jotta mediapeli toimisi demokraattiehdokas Joe Bidenin eduksi.
PV:n paljastaessa median manipulointia samaan aikaan amerikkalaisten luottamus tiedotusvälineisiin on voimakkaasti laskenut. Aiemmin tänä vuonna julkaistun raportin mukaan luottamus valtamediaan on Yhdysvalloissa alinta koko maailmassa.
Helsingin Sanomatkin huomasi
NYT:n kustantaja A.G. Sulzberger sanoi, että tuomioistuimen päätöksestä tullaan valittamaan. Kustantajan mukaan tuomion pitäisi toimia herätyskellona kaikille lehdistönvapauden puolestapuhujille sekä niille, jotka ovat huolissaan hallinnon avoimuudesta.
Tapaus on huomattu myös Suomessa, Helsingin Sanomat (HS) luonnehtii jutussaan NYT:lle langetettua kieltoa ”merkittävänä uhkana journalismille”. HS:n näkemystä ei voine pitää yllättävänä.
Toisaalta HS on myös omalta osaltaan pinteessä julkaistuaan jutun, joka perustuu sille vuodettuihin salaisiin asiakirjoihin. Kolmea HS:n toimittajaa syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Milloin poliisi ratsaa kustantajan?
Yhdysvalloissa NYT:lle epäedullinen tuomioistuimen päätös on herättänyt voimakkaita reaktioita, totta kai, sananvapauteen ja yleiseen oikeudenmukaisuuteen perustuvilla argumenteilla. Ratkaisua on muun muassa kuvattu ”hirviömäiseksi”.
Today's ruling in the Project Veritas v. NYT case is a monster lump of First Amendment coal. It not only stops the paper from publishing memos it obtained via reporting but also orders it to return and destroy physical and digital copies, respectively: https://t.co/nShmEy9qQ0
— ErikWemple (@ErikWemple) December 24, 2021
Myös toisenlaisia näkökulmia on esitetty runsaasti. Asianajaja Jonathan Turley kirjoittaa jutusta kotisivullaan julkaisemassaan pitkässä kirjoituksessa ja nostaa esille, että NYT käytti julkaisemansa artikkelin lähteenä asianajajan ja tämän asiakkaan luottamuksellista viestintää.
– Yksi kysymys on vielä jäljellä: milloin FBI aikoo tehdä ratsian New York Timesin kustantajan A.G. Sulzbergerin kotiin? On huolestuttavaa, että jotkut tiedotusvälineet toimivat nyt eräänlaisena valtion mediana Bidenin hallinnon puolesta.
– Lopulta vastustaisin kuitenkin itse ratsiaa Sulzbergerin kotiin, aivan kuten vastustin sitä O’Keefen kotiin. Sulzbergerilla ei kuitenkaan ollut syytä huoleen edes O’Keefen ratsian jälkeen. Juuri tämä on ongelma, Turley kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tiedonhankinta laittomuudet A.G. Sulzberger Brett Kavanaugh James O’Keefe Project Veritas Joe Biden vasemmistolaisuus New York Times Manipulointi tuomioistuin valtamedia toimittajat puolueellisuus Hillary Clinton Donald Trump Helsingin Sanomat Sananvapaus Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jouluparaatin osallistujien yli ajanut mies on musta räppäri, jolla on pitkä rikosrekisteri – valtamedia levittää omaa teoriaansa teon tahallisuudesta

CNN-pomo kertoi pyrkineensä vaikuttamaan presidentinvaaleihin tarkoitushakuisilla propagandauutisilla – kehuskelu tallentui salaa kuvatulle videolle

HS:n rikosasia puhuttaa – päätoimittaja Kaius Niemen väistelyä kuvataan ”säälittäväksi”, Halla-aho: ”Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia”

HS ruoti ajatuspajan ”halpatyövoimaraporttia” – Suomen Perustan Salminen: ”On kyseenalaista väittää, että Kelan luvut antavat toisenlaisen kuvan kuin ajatuspajan selvitys”

Yle kutsui studioon Sanna Marinin puoluetoverin selittelemään parhain päin pääministerin bilekohua – “Ylessä on turha itkeä, että luottamus rapautuu”

Turkkila: Näin Suomea hallitaan – kolme valtaryhmää, kolme mediaryhmittymää (video)

Poliittinen kommentaattori kävi läpi kohutodistajan lausuntoja: Trump tarttui ohjauspyörään, väittää nainen joka ei ollut edes samassa autossa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää