LEHTIKUVA
Valtamedialle takaisku Yhdysvalloissa: Tuomioistuin määräsi New York Timesin palauttamaan vuodetut lähdemateriaalit ja kielsi uutisoimasta järjestöstä, joka paljastaa median manipulointia
Newyorkilainen tuomioistuin määräsi viime viikolla New York Timesille kiellon julkaista uutisia Project Veritas -ryhmästä. Lisäksi tuomioistuin on määrännyt lehden luovuttamaan pois sekä tuhoamaan hallussaan olevat muistiot, tallenteet ja niiden kopiot, jotka sisältävät Project Veritasin johdon ja heidän asianajajiensa välistä luottamuksellista viestintää.
Project Veritas (PV) on taloudellista voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka on keskittynyt paljastamaan median harjoittamaa manipulointia.
Perustajansa, oikeistoaktivisti James O’Keefen mukaan ryhmän tarkoituksena on tutkia ja paljastaa korruptiota, epärehellisyyttä, vallan väärinkäyttötapauksia, törsäilyä, petoksia ja muuta yksityisissä sekä julkisissa instituutioissa tapahtuvaa sopimatonta toimintaa eettisemmän ja läpinäkyvämmän yhteiskunnan puolesta.
Osapuolet napit vastakkain ennenkin
Newyorkilaisen tuomioistuimen ratkaisu tuli osana PV:n viime vuonna nostamaa kunnianloukkauskannetta New York Timesia (NYT) vastaan.
NYT:n esittämän väitteen mukaan mukaan PV:n aiemmin julkaisema video liittyen vaalivilppiin Minnesotassa ei perustu tosiasioihin, vaan on ”koordinoitua disinformaatiota”. PV piti NYT:n väitteitä kunnianloukkauksena.
NYT ja PV ovat muutenkin olleet ”napit vastakkain”, sillä NYT:n aiemman artikkelin mukaan mukaan PV muun muassa harjoittaisi ”poliittista vakoilua”.
Yhdysvaltojen media on voimakkaan puoluepoliittisesti jakautunut ja NYT on laskettavissa vasemmistoa tukevaksi mediaksi. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa NYT tuki voimakkaasti Hillary Clintonia.
Donald Trumpin tultua valituksi presidentiksi NYT muun muassa julkaisi juttuja Trumpin kaudella Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariksi valitun Brett Kavanaugh’n vuosikymmeniä sitten väitetyiksi tapahtuneista ahdistelutapauksista. Kavanaugh on itse kiistänyt väitteet.
Kysymyksiä FBI:n ja lehden yhteistyöstä
Newyorkilaisen tuomioistuimen päätös on raskas takaisku amerikkalaiselle valtamedialle. Tapauksen taustalla on USA:n liittovaltion poliisin FBI:n suorittama yllätysratsia O’Keefen asuntoon, jossa yhteydessä poliisi muun muassa takavarikoi kaksi O’Keefen matkapuhelinta.
Ratsian jälkeen NYT julkaisi jutun, joka perustui luottamuksellisiin asianajajan viesteihin, jotka lehden mukaan osoittavat PV:n toimivan ”harmaalla alueella tutkivan journalismin ja poliittisen vakoilun välillä”. Tapaus herättää muun muassa kysymyksiä FBI:n ja NYT:n yhteistyöstä.
O’Keefea ja PV:ta on toisaalta arvosteltu voimakkaasti siitä, että heidän on katsottu käyttäneen poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä paljastaakseen valtamedian manipulointia.
Luottamus tiedotusvälineisiin heikkenee
PV:n ”skuupit” amerikkalaismedian härskeistä toimintatavoista ovat kuitenkin herättäneet keskustelua sekä USA:ssa että Euroopassa.
Viime vuonna PV julkaisi nauhoituksia televisiokanava CNN:n sisäisistä kokouksista viime presidentinvaalien ajalta. Nauhat paljastavat, kuinka valtamedia pyrki vaikuttamaan vaaleihin uutisoinnillaan. Nauhat esimerkiksi osoittavat, kuinka muun muassa toimittajia ohjeistetaan siitä, mitä tietoja uutisoida ja mistä vaieta, jotta mediapeli toimisi demokraattiehdokas Joe Bidenin eduksi.
PV:n paljastaessa median manipulointia samaan aikaan amerikkalaisten luottamus tiedotusvälineisiin on voimakkaasti laskenut. Aiemmin tänä vuonna julkaistun raportin mukaan luottamus valtamediaan on Yhdysvalloissa alinta koko maailmassa.
Helsingin Sanomatkin huomasi
NYT:n kustantaja A.G. Sulzberger sanoi, että tuomioistuimen päätöksestä tullaan valittamaan. Kustantajan mukaan tuomion pitäisi toimia herätyskellona kaikille lehdistönvapauden puolestapuhujille sekä niille, jotka ovat huolissaan hallinnon avoimuudesta.
Tapaus on huomattu myös Suomessa, Helsingin Sanomat (HS) luonnehtii jutussaan NYT:lle langetettua kieltoa ”merkittävänä uhkana journalismille”. HS:n näkemystä ei voine pitää yllättävänä.
Toisaalta HS on myös omalta osaltaan pinteessä julkaistuaan jutun, joka perustuu sille vuodettuihin salaisiin asiakirjoihin. Kolmea HS:n toimittajaa syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Milloin poliisi ratsaa kustantajan?
Yhdysvalloissa NYT:lle epäedullinen tuomioistuimen päätös on herättänyt voimakkaita reaktioita, totta kai, sananvapauteen ja yleiseen oikeudenmukaisuuteen perustuvilla argumenteilla. Ratkaisua on muun muassa kuvattu ”hirviömäiseksi”.
Today's ruling in the Project Veritas v. NYT case is a monster lump of First Amendment coal. It not only stops the paper from publishing memos it obtained via reporting but also orders it to return and destroy physical and digital copies, respectively: https://t.co/nShmEy9qQ0
— ErikWemple (@ErikWemple) December 24, 2021
Myös toisenlaisia näkökulmia on esitetty runsaasti. Asianajaja Jonathan Turley kirjoittaa jutusta kotisivullaan julkaisemassaan pitkässä kirjoituksessa ja nostaa esille, että NYT käytti julkaisemansa artikkelin lähteenä asianajajan ja tämän asiakkaan luottamuksellista viestintää.
– Yksi kysymys on vielä jäljellä: milloin FBI aikoo tehdä ratsian New York Timesin kustantajan A.G. Sulzbergerin kotiin? On huolestuttavaa, että jotkut tiedotusvälineet toimivat nyt eräänlaisena valtion mediana Bidenin hallinnon puolesta.
– Lopulta vastustaisin kuitenkin itse ratsiaa Sulzbergerin kotiin, aivan kuten vastustin sitä O’Keefen kotiin. Sulzbergerilla ei kuitenkaan ollut syytä huoleen edes O’Keefen ratsian jälkeen. Juuri tämä on ongelma, Turley kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tiedonhankinta laittomuudet A.G. Sulzberger Brett Kavanaugh James O’Keefe Project Veritas Joe Biden vasemmistolaisuus New York Times Manipulointi tuomioistuin valtamedia toimittajat puolueellisuus Hillary Clinton Donald Trump Helsingin Sanomat Sananvapaus Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jouluparaatin osallistujien yli ajanut mies on musta räppäri, jolla on pitkä rikosrekisteri – valtamedia levittää omaa teoriaansa teon tahallisuudesta
CNN-pomo kertoi pyrkineensä vaikuttamaan presidentinvaaleihin tarkoitushakuisilla propagandauutisilla – kehuskelu tallentui salaa kuvatulle videolle
HS:n rikosasia puhuttaa – päätoimittaja Kaius Niemen väistelyä kuvataan ”säälittäväksi”, Halla-aho: ”Suurin osa toimittajista pystyy ihan hyvin tekemään työtään rikkomatta lakia”
HS ruoti ajatuspajan ”halpatyövoimaraporttia” – Suomen Perustan Salminen: ”On kyseenalaista väittää, että Kelan luvut antavat toisenlaisen kuvan kuin ajatuspajan selvitys”
Yle kutsui studioon Sanna Marinin puoluetoverin selittelemään parhain päin pääministerin bilekohua – “Ylessä on turha itkeä, että luottamus rapautuu”
Turkkila: Näin Suomea hallitaan – kolme valtaryhmää, kolme mediaryhmittymää (video)
Poliittinen kommentaattori kävi läpi kohutodistajan lausuntoja: Trump tarttui ohjauspyörään, väittää nainen joka ei ollut edes samassa autossa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää