Vasemmalta: Lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri, toimittaja Maria Asunta, kaupunginvaltuutettu Auri Saarelainen ja lakimies, valtuutettu Onni Rostila. / SU
Toimitus suosittelee
Viikon 20/2022 luetuin
Toukokuu 2022 luetuin
Vihapuhetta kaikkialla näkevä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen jahtasi nuorta naista kolme vuotta – ja sai lopulta nenilleen
Auri Saarelainen (ps.) voitti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen. Kahdesti. “Vihapuhetta vihaava”, poliittisesti ilmeisen latautunut valtakunnansyyttäjä yritti nujertaa nuorta naista äärimmäisen raskaalla rikossyytteellä, perusteetta. Katso helpottuneen Aurin tunteikas haastattelu voitokkaasta oikeustaistelusta.
Olipa kerran oikeusvaltio, jossa asui nuori nainen. Eräänä kauniina päivänä nainen sai lukea mediasta, että hänestä on tehty rikosilmoitus. Häntä syytettiin teosta, jota hän ei tiennyt tehneensä, eikä hän ollut sitä tehnyt.
Häntä kohdeltiin kuin rikollista, koska valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli saanut päähänsä, että jotakin rikollista olisi muka tapahtunut.
Tästä poliisin soitosta alkoi kolme vuotta kestänyt lohduton ja kafkamainen oikeusprosessi, joka vei oikeusjahdin uhrin voimia ja varjosti elämää monin tavoin.
Lopputulema tänä keväänä tuli hovioikeudesta: nainen oli syytön.
Tämä syytön nainen, Auri Saarelainen, oli Suomen Uutisten vieraana ”Meillä on asiaa”-haastatteluohjelmassa. Toimittaja Maria Asunnan vieraina tapausta kommentoivat lakimies Onni Rostila sekä lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri (juttu jatkuu kuvan alla):
Islamisaation kritiikistä syytteeseen
Mistä sitten oli kyse, mitä pahaa Saarelaisen oletettiin tehneen?
Hän oli kirjoittanut eurovaalien alla vuonna 2019 postauksen, jossa hän kannusti ihmisiä äänestämään europarlamenttivaaleissa. Hän listasi mielestään hyviä syitä äänestää eurovaaleissa, kuten kotimainen maatalous, järkevä rahankäyttö ja oma kansallinen armeija.
Lisäksi hän otti kantaa naisten oikeuksien polkemiseen: ”Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, valtaako islamisaatio Euroopan ja poljetaanko naisten oikeuksia tulevaisuudessa. Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka tätä kehitystä vastustaa johdonmukaisesti.”
Kyseinen päivitys kiihotti valtakunnansyyttäjää niin, että hän nostatti Saarelaista vastaan syytteen. Syyttäjä vaati, että Saarelainen ”tuomitaan rangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käräjäoikeuden tuomiossa selostetun rangaistusvaatimuksen mukaisesti ja että Saarelainen määrätään poistamaan lainvastainen verkkoviesti yleisön saatavilta ja hävittämään se”.
Perusteinaan syyttäjä oli lausunut, että ”Saarelaisen oli täytynyt ymmärtää, että lausuma todennäköisesti tai ainakin varsin todennäköisesti on sisällöltään islaminuskoisia solvaava”.
Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on kokoomuksen Häkkäsen ”lahja” suomalaisille
Syyttäjä Raija Toiviainen on kokoomuksen ”lahja” meille suomalaisille. Hänet nimitettiin virkaansa Jorma Kalskeen jälkeen vuonna 2018, jolloin oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) lausui: ”Syyttäjälaitos on yhteiskunnan ydinpilareita.”
Uusi valtakunnansyyttäjä on Raija Toiviainen. Menestystä vaativaan tehtävään. Syyttäjälaitos on oikeusvaltion ydinpilareita. @syyttajaVKSV @oikeusmin
— Antti Häkkänen (@anttihakkanen) July 13, 2018
Toiviainen alkoi takoa yhteiskuntamme ydinpilareita heti valtaan päästyään. Hän julisti ”vihaavansa vihapuhetta” ja otti vihapuheen erityisen tarkkailun alle. Siis ”vihapuheen”, joka on juridisessa mielessä täsmentymätön. Vihapuheen käsite on sananvapauden kannalta ongelmallinen, ja siitä on muistuttanut esimerkiksi professori, eduskuntatutkija Markku Jokisipilä.
Toiviainen on uransa loppumetreillä ottanut hampaisiinsa useita kansanedustajia: Juha Mäenpään, Mauri Peltokankaan, Sebastian Tynkkysen ja Päivi Räsäsen, jonka suuhun valtakunnansyyttäjä jopa pani sanoja, joita tämä ei ollut sanonut.
Valtakunnansyyttäjä toimii kuin lätkämatsin taktinen viivyttäjä. Hän mielellään pitkittää prosesseja valittamalla käräjäoikeuden päätöksistä hovioikeuteen, kuten hän teki myös Auri Saarelaisen kohdalla.
Prosessin venyminen oli omiaan lisäämään nuoren naisen ahdistusta.
Nuori äiti: ”Onko varaa ostaa lastenvaunuja vai säästänkö sakkoihin?”
Oikeusvaltion pyhä periaate on se, että ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan. Käänteinen todistustaakka ei siis ole oikeusvaltiota. Siitä huolimatta nuorta Auri Saarelaista kohdeltiin kuin hän olisi syyllinen.
Kolmivuotisen painajaisen alkaessa Auri Saarelainen oli aloitteleva nuorisopoliitikko. Kunnallisia luottamustoimia ei hänellä tuolloin ollut. Hän vasta keräsi rohkeutta sanoa julkisesti mielipiteensä, sillä vaatii kanttia esittää vihreiden nuorten maailmankuvasta poikkeavia näkemyksiä.
Mutta sitten, ja ehkä juuri siksi, Aurin elämään ilmaantui vaikutusvaltainen hämmentäjä; vihapuheesta mission itselleen tehnyt valtakunnansyyttäjä.
– Jossakin kohtaa mietin, onko meillä varaa ostaa lastenvaunuja vai onko säästettävä mahdollisiin sakkoihin, Auri muistelee rikosprosessia, jonka keskellä hän tuli raskaaksi ja äidiksi ensi kertaa.
Rikostutkinnan aiheuttama mainehaitta oli suuri. Ystävyyssuhteita katkeili, julkisuus toi painetta läheisille ja ovia sulkeutui nuoren naisen edestä. Hän kuitenkin kokee jälkikäteen, ettei taistelu ollut turhaa.
– Se oli taistelu meidän kaikkien sananvapauden puolesta, ihmisoikeuksien puolesta, Saarelainen sanoo nyt, kun painajainen on lopulta ohi.
Raija Toiviaisen toimet nakertaneet oikeusvarmuutta
Raija Toiviainen jää tänä syksynä eläkkeelle. Perinnökseen hän jättää sananvapauden miinakentän, jossa oikeusvarmuus on vaakalaudalla.
Toiviainen on kuormittanut oikeuslaitosta siihen malliin, ettei tavallinen pulliainen enää voi tietää, mitä saa sanoa ja mitä ei, – eikä syytettykään tiedä, mitä hän on tehnyt väärin. Vallitseva tilanne on omiaan lisäämään kansalaisten ennakkosensuuria ja kaventamaan laajaa sananvapautta.
Toiviaisen toiminta herättää koko joukon kysymyksiä oikeustieteen ja oikeuslaitoksen politisoitumisesta, mikä on kaukana Antti Häkkäsen ihanteesta: ”Syyttäjälaitos on yhteiskunnan ydinpilareita.” Näyttää siltä, että syyttäjänlaitoksesta on tullut ydinpilarin irvikuva.
Valtakunnansyyttäjälle on todettava: me emme unohda sinua.
MARIA ASUNTA
JK: Katso myös muita Suomen Uutisten sananvapautta käsitteleviä haastatteluita:
Onni Rostila, Laura Korpinen:
Olli Immonen:
Markku Jokisipilä:
Joakim Vigelius:
Veikko Vallin, Anni Moilanen, Joakim Vigelius:
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Lautamiesjärjestelmän toimivuus ja tarpeellisuus selvitettävä – “Lautamiesten valintaperusteet voivat vaarantaa oikeuden riippumattomuuden”
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle Oikeusteko-palkinto
Oikeusteko-palkittu valtakunnansyyttäjä Toiviainen jahtaa vain ”inhokkejaan” – totesi demarikansanedustaja al-Taeen syyllistyneen vihapuheeseen, mutta ei nostanut syytettä
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sai taas nenilleen, Mauri Peltokangas syytön – Hovioikeuden mukaan poliittinen sananvapaus sallii myös tietynlaisen liioittelun ja provokaation
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää