Artikkeli kuva

Vallin: ”Facebook on muuttunut poliittiseksi vaikuttajaksi”

05.09.2019 |19:35

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallinin Facebookista tekemän rikosilmoituksen esitutkinta on päätetty. Suomessa poliisi ei näe asiassa rikosta.

Veikko Vallin aikoo viedä asian loppuun asti, sillä keskustelu Facebookista poliittisena vaikuttajana on demokratian toteutumisen kannalta kriittisen tärkeää.

– En kritisoi poliisia tässä asiassa, koska ilmiö on sen verran uusi, että poliisillakin on ehkä vaikeuksia hahmottaa mikä on laitonta vaali- ja mielipidevaikuttamista ja mikä ei, sanoo Vallin.

– Saksassa tämä asia tulkitaan toisin kuin Suomessa.

Tutkimuksen jako oli liikaa

Tamperelainen kansanedustaja Vallin sai kevään eduskuntavaalien alla kuukauden julkaisukiellon Facebookiin. Julkaisukiellon syynä oli päivitys, jossa ainoastaan julkaistiin osa tieteellisestä tutkimuksesta.

– Kyseinen julkaisu ei voinut olla miltään osin Facebookin yhteisösääntöjen vastainen. Kyseessä oli Kriminaali- ja oikeuspoliittisen instituutin tutkimus, jota lainasin. Sain 30 päivän eston ja julkaisu poistettiin. Kysymys kuuluu, että eikö vaalikampanjaa voi rakentaa tutkitun tiedon varaan sosiaalisessa mediassa? Ja jos kampanjaa ei saa rakentaa tutkitun tiedon varaan, minkä varaan sen sitten voi rakentaa? Vallin haluaa tietää.

Somejätin toimittava tasa-arvoisemmin

Facebookin määräävä markkina-asema ja vaikutusvalta herättävät keskustelua ympäri maailmaa. Aiemmin tänä vuonna myös Saksan kilpailuvirasto (Bundeskartellamt) totesi Facebookin johtavan markkina-aseman tosiasiana. Tämän seurauksena virasto määräsi yritykselle rajoituksia esim. koskien käyttäjätietojen keräämistä.

Yhtiön virallisten laskelmien mukaan Facebookia käyttää Suomessa päivittäin yli 2 miljoonaa ihmistä. Se on selkeästi suurin sosiaalisen median alusta Suomessa.

– Faktapohjaista, tilastoihin ja tutkittuun tietoon perustuvaa politiikantekoa ja kansalaismielipiteen ilmaisemista ei saisi estää missään mediassa, ei myöskään sosiaalisessa mediassa, Vallin tiivistää.

– Venäjää usein syytetään vaalivaikuttamisesta muiden valtioiden vaaleihin. Amerikkalaisen somejätti Facebookin moderaattorit näyttävät myöskin harrastavan vaalivaikuttamista ainakin Suomessa. Ei tämän näin pitäisi olla, vaan lähes monopoliasemassa olevien somejättien pitää kohdella kansalaisia tasa-arvoisemmin. Mielipiteenvapaus on koko länsimaisen demokratian kulmakivi.

Taustalla laajempi globaali keskustelu

Facebookin määräävä markkina-asema ja vaikutusvalta herättävät keskustelua ympäri maailmaa.

Perussuomalaiset eivät ole yksin huolissaan Facebookista. Yhtiön määräävä markkina-asema ja sen mahdollinen väärinkäyttö ovat nousseet otsikoihin sekä Saksassa että Yhdysvalloissa. Facebook on myös hävinnyt useita oikeusjuttuja Saksan tuomioistuimissa ja tapauksia on käsitelty Saksan mediassa toistuvasti.

Münchenin ylioikeus päätti syyskuussa 2018, että Facebook ei saa estää sellaisia päivityksiä, jotka kuuluvat lain takaaman mielipiteenvapauden piiriin. Facebookin pitää huomioida sananvapaus. Oikeuden päätös meni siis Facebookin yhteisösääntöjen yläpuolelle.

Myöhemmin samassa kuussa Facebook hävisi jälleen. Kölnin maaoikeus määräsi yhtiölle 250 000 euron uhkasakon, mikäli se vielä kerran poistaa armenialaisten keskusliiton entisen
puheenjohtajan päivityksen.

Päivityksen yhteyteen oli linkitetty artikkeli, joka käsitteli muslimimiesten väkivaltaisuuksia. Facebook määritteli tekstin vihapuheeksi, mutta oikeus ei nähnyt siinä vihaa eikä lainvastaisuutta.

Tuorempana esimerkkinä voidaan mainita vielä tämän vuoden kesäkuussa tullut oikeudenpäätös. Siinä käyttäjän tili oli suljettu tämän jaettua tunnetun juutalaisen kirjailijan Henryk M. Broderin Saksan yleisradiossakin näytetyn videon, jossa taiteilija oli pukeutunut Berliinin
holokaustimuistomerkkiä muistuttavaksi kivipaadeksi.

Facebookin mukaan kyseessä oli vihapuhe, mutta oikeus oli toista mieltä ja määräsi tilin avattavaksi.

Yhdysvaltain kongressissa harkitaan säätelyä

Myös vapaan yrittäjyyden Yhdysvalloissa on huomattu ristiriita Facebookin toiminnan ja sananvapauden toteutumisen välillä.

Huhtikuussa 2018 Facebookin perustaja Mark Zuckerberg
kutsuttiin Yhdysvaltain kongressiin kuultavaksi. Tilaisuuden aikana senaattori Lindsey Graham kysyi Zuckerbergiltä suoraan yrityksen monopoliasemasta. Zuckerbergin mukaan hänen yrityksensä ei tunnu monopolilta.

Samassa keskustelussa Zuckerberg totesi kuitenkin yhtiön olevan valmis säätelyyn.

– Olisikin ehdottoman tärkeää käydä periaatteellinen debatti asiasta myös Suomessa. Mihin suuntaan haluamme yhteiskunnallisen keskustelun kehittyvän meillä ja mikä on somejätti Facebookin suhde suomalaiseen sananvapauteen? Vallin toteaa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
4.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
5.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
7.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
8.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää