Valiokunta ei hyväksynyt sukupuolineutraalia avioliittolakia – “demarit luovuttivat äänensä vastustavalle taholle”
Eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi tänään kansalaisaloitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista äänin 10-6. Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan äänestivät kaikki perussuomalaisten, keskustan ja muutos2011:n edustajat, vastaan paikalle saapuneet sosialidemokraatit, vasemmistoliitto, RKP ja vihreät. Kokoomuksen osalta mielipide jakautui.
Erikoista äänestyksessä oli se, että paikalta puuttuivat aloitetta aiemmassa käsittelyvaiheessa puoltaneet demarit Suna Kymäläinen ja Mikael Jungner, vaikka päivämäärästä oli jo kuukautta aiemmin sovittu. Koska SDP:llä ei ollut paikalla omaa varajäsentä, istahti poissaolijan paikalle lakialoitetta vastaan äänestänyt keskustan Eeva-Maria Maijala.
– Toisin sanoen demarit tavallaan luovuttivat äänensä vastustavalle taholle. Sitä en tiedä, oliko se tarkoituksellista vai ei. Mietintö etenee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä, missä jokainen kansanedustaja voi ottaa asiaan kantaa, sanoo perussuomalaisten Kaj Turunen.
Adoptioasia suurin kynnys
Turusen mielestä avioliitto on lähtökohtaisesti miehen ja naisen välinen liitto. Hän aprikoi myös, olisiko aloitteella voinut olla paremmat läpimenomahdollisuudet, jos adoptio-oikeus ja avioliitto sanana olisi jätetty siitä pois ja puhuttu sen sijaan vaikka pariliitosta.
– Jos lakialoite tällaisenaan hyväksyttäisiin, se vaatisi hyvin suuria muutoksia muuhun lainsäädäntöön. Tämä veisi aikaa vähintään kaksi vuotta. Minulle henkilökohtaisesti suurin kynnyskysymys on adoptioasia, koska silloin ei puhuta enää aikuisten vaan lasten oikeuksista, ja mielestäni jokaisella adoptiolapsella on oltava oikeus vähintään äitiin.
Jos Suomessa hyväksyttäisiin sukupuolineutraalien parien adoptio-oikeus, vaikeutuisi myös adoptiolasten saanti, sillä on olemassa paljon maita, jotka eivät lähetä lapsia maihin, joissa homopareilla on oikeus heitä adoptoida.
Kysymys on arvovalinnasta
Myös Mika Niikko (ps.) on sitä mieltä, että lakivaliokunnan ratkaisu oli täysin oikea. Kysymys ei ole pelkästään perhe-, vaan myös arvokysymyksestä.
– Avioliitto on pidettävä kunniassa, miehen ja naisen välisenä liittona, ja myös adoptiolapselle on suotava oikeus sekä isään että äitiin. Kun sukupuolineutraali avioliittolaki Ruotsissa hyväksyttiin, ei mennyt kuin puoli vuotta ennen kuin kirkossa alettiin vihkiä homopareja, jottei kirkko olisi joutunut ristiriitaan lainsäädännön kanssa. Tämä on hyvin tärkeä asia myös, koska vaikka kansalaisaloitteessa ei kirkkovihkimistä vaaditakaan, on se luonnollinen seuraamus sukupuolineutraalista avioliittolaista, mikä asiantuntijakuulemisissa myös hyvin tuli esille, Niikko sanoo.
Moni arvelee, että asiasta joudutaan vielä eduskunnan suuressa salissa äänestämään. Niikko kuitenkin uskoo, etteivät ihmiset ole valmiita hyväksymään ennen kaikkea homoparien adoptio-oikeutta.
– Perussuomalaisten puolueena ei tule taipua tällaisten vaatimusten edessä. Meillä tulee olla selkeä linja siitä, mikä on puolueen tahtotila avioliittokäsitteen kanssa.
Lakialoitetta vastaan äänestivät Kaj Turunen (ps.), Mika Niikko (ps.), Arto Pirttilahti (kesk.), Markku Mäntymaa (kok.), Anne Holmlund (kok.), Kari Tolvanen (kok.), James Hirvisaari (muutos 2011), Ari Torniainen (kesk.), Peter Östman (kd.) ja Eeva-Maria Maijala (kesk.). Puolesta äänestivät Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Stefan Wallin (rkp.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Jaana Pelkonen (kok.).
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää