Valiokunnan puheenjohtaja Simula Zagrebissa: “Ruoantuotanto on maatalouden tärkein tehtävä”
Euroopan unionia ei voi pitää ainoastaan yhtenäisalueena, vaan on huomioitava myös jäsenmaiden mahdollisuus ylläpitää omaa kansallista ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. – Riippuvuudet muista, erityisesti EU:n ulkopuolisista maista, ovat merkittävä riski, perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula painottaa.
Kansanedustaja Jenna Simula edusti Suomea Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa pidetyssä jäsenmaiden maa- ja metsätalousvaliokuntien yhteisessä konferenssissa. Tilaisuudessa käsiteltiin laajasti maatalouteen liittyviä kysymyksiä.
Maataloutta tuettava kriiseissä
Simula toimi yhtenä pääpuhujana ja halusi puheenvuorollaan herätellä poliitikkoja palaamaan maatalouspolitiikan tärkeimmän tehtävän äärelle.
– Mikä on maatalouden tärkein tehtävä? Se on ruoka. Sen tärkein tehtävä on tuottaa ruokaa ihmisille, Simula sanoi puheessaan ja kehotti parlamentaarikkoja pohtimaan päätöstensä seurauksia maanviljelijöille, joiden toimeentulo on jo nyt riittämätön.
– Poliitikkoina meidän on tehtävä päätöksiä, jotka helpottavat maataloustuottajia tuotantokustannusten nousussa, muuttuneessa toimintaympäristössä ja muissa kriiseissä, joita olemme nähneet. Samalla on vältettävä tekemästä sellaisia päätöksiä, jotka aiheuttavat haittaa maanviljelijöille.
Kansalliset erityispiirteet huomioitava
Kansallisten erityispiirteiden huomioiminen nousi tilaisuudessa laajasti esiin, ja parlamentaarikot toivoivat aiempaa enemmän yhteistyötä myös EU-maiden parlamenttien välille. Simula nosti esille puheessaan yhteisten sääntöjen tärkeyden, mutta myös mahdollisuuden poiketa niistä, kun aito tarve on. Hän myös korosti oman ruoantuotannon merkitystä yhtenä kansallisen turvallisuuden peruspilarina.
– Emme voi miettiä Euroopan unionia ainoastaan yhtenäisalueena, vaan on huomioitava myös jäsenmaiden mahdollisuus ylläpitää omaa kansallista ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Riippuvuudet muista, erityisesti EU:n ulkopuolisista maista, ovat merkittävä riski, Simula huomautti.
Suden suojelutasoa muutettava
Kansallisesti merkittävistä ongelmista Simula nosti esille muun muassa susipolitiikan.
– Useille lammastiloille on tullut valtavia menetyksiä, kun yksittäinen susi tai susilauma on tappanut lähes kokonaisen lammaskatraan – tiukan suojelun vuoksi sudet ovat menettäneet luontaisen pelkonsa ihmistä kohtaan. Sudet tappavat myös metsästyskoiria, ja suomalaiset ovat erittäin turhautuneita tilanteeseen.
– Koko suomalainen metsästyskulttuuri on uhattuna ja suden suojelutaso onkin muutettava, Simula vetosi muiden jäsenmaiden parlamentaarikkoihin ja paikalla olleisiin komission edustajiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- toimintaympäristö metsästyskulttuuri ruokaturva susipolitiikka tuotantokustannukset Maanviljelijät maa- ja metsätalousvaliokunta EU-maat ruuantuotanto Jenna Simula Huoltovarmuus Maatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hakkarainen ennallistamisasetuksesta: Järki voitti ympäristövaliokunnassa!
Ritva Elomaa kehottaa kansaa kantamaan pöytään laadukasta kotimaista ruokaa – ”Ruuantuotannon arvostuksen nostaminen on kaikkien vastuulla”
Ennallistaminen etenee: Euroopan parlamentin sekava kanta valmistui – ”Vihreä hulluus ei näköjään osoita laantumisen merkkejä”
Hakkarainen viimeaikaisista susihyökkäyksistä: Lammastarhassa tällainen eläin on tappokone
PS-kansanedustajat vaativat toimia suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi
Myös henkiseen kriisinkestävyyteen ja huoltovarmuuteen on kiinnitettävä huomiota – henkinen kriisinsietokyky ei välttämättä ole samalla tasolla aineellisten varojen kanssa
Ilmastovuosikertomus puhututtaa: ”Ilmastotoimien vaikutus maatalouden kannattavuuteen huomioitava”
Simula tylytti kyselytunnilla: Onko keskustan jäljiltä vielä paljonkin lantaa luotavana?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.