

LEHTIKUVA
Välikysymyskeskustelu herätti eduskunnassa enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei vastannut eduskunnan välikysymyskeskustelussa yhteenkään ministerin toimintaa kyseenalaistaneeseen kysymykseen.
Perussuomalaiset ja muut oppositiopuolueet esittivät välikysymyksessä pitkän ja yksityiskohtaisen listan kysymyksiä Pekka Haaviston sekavaa toimintaa koskien, mutta hän ei vastannut niistä yhteenkään.
– Haaviston ministeritoimintaa sekä Isis-perheiden kotiuttamista koskeva keskustelu herättikin eduskunnassa enemmän uusia kysymyksiä kuin antoi vastauksia, Olli Immonen sanoo.
Sopimuksilla ei saa vaarantaa turvallisuutta
Immonen kritisoi sitä, että myös tämän päivän välikysymyskeskustelussa hallituspuolueiden poliitikot vetosivat jatkuvasti kansainvälisiin sopimuksiin ja Suomen perustuslakiin puolustellessaan Isis-perheiden tuomista Suomeen.
– Sellaiset maat, jotka ovat sitoutuneet täysin samoihin kansainvälisiin sopimuksiin kuin Suomi ja joiden perustuslait takaavat kansalaisilleen vahvat perusoikeudet, ovat ajaneet Suomea tiukempaa linjaa Isis-perheiden kotiuttamisen suhteen.
– Kansainvälisiin sopimuksiin vetoamalla ei voida perustella vaarallisten isisläisten tuomista Suomeen. Sopimuksia ei saa tulkita siten, että sillä vaarannetaan suomalaisten turvallisuus, Immonen sanoo.
Immosen mukaan voidaan yhtä hyvin kysyä, onko Suomi rikkonut lapsen oikeuksien sopimusta, kun se ei estänyt lasten viemistä sota-alueelle.
– Kyseisten sopimusklausuulien velvoittavuus tuntuu olevan enemmän kiinni asiasta ja tulkitsijasta kuin klausuulista itsestään.
Keitä Suomeen ollaan tuomassa?
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi al-Holin tilannetta koskeneisiin kanteluihin antamassaan vastauksessa, että aikuisten kotiuttaminen voi hänen saamiensa tietojen perusteella ”johtaa muiden Suomessa oleskelevien perus- ja ihmisoikeuksien vaarantumiseen”.
– Tämä oikeuskanslerin esille nostama näkökulma on tärkeää ottaa huomioon kaikessa Suomessa käytävässä maahanmuuttokeskustelussa.
– Nyt käydyssä välikysymyskeskustelussa kävi ilmi, että hallitus aikoo vaarantaa suomalaisten perus- ja ihmisoikeudet tuomalla Suomeen Isis-lasten lisäksi myös heidän äitejään, Immonen toteaa.
Myös Isis-lapset voivat olla uhka
Suojelupoliisin mukaan Isis-naisten lisäksi myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle. Isis-lapset ovat olleet konfliktialueella erittäin vaikeissa oloissa, ja he ovat altistuneet alueella väkivallalle ja islamistiselle propagandalle.
– Suojelupoliisin viesti on syytä ottaa vakavasti huomioon. Hallituksen on luotettava Supon arvioon, Immonen sanoo.
Immonen muistuttaa, että ulkomailla olevien Suomen kansalaisten kotiuttamishankkeet ovat aina valtioiden välisiä luovutuksia koskevia asioita. Suomen valtion valta ei ulotu Syyrian alueelle.
Ovatko kaikki Suomen kansalaisia?
Tiedotusvälineiden mukaan leirillä on sekä kantasuomalaisia että naisia, joiden perheet ovat alun perin muusta maasta. Lasten isät eivät todennäköisesti ole Suomen kansalaisia.
– Ainakin osa leirillä olevista lapsista on syntynyt muualla kuin Suomessa, eli Kalifaatissa. Lapset ovat syntyneet täten ulkomailla ja heidän vanhemmista toisella on Suomen passi. Suomessa kansalaisuus periytyy äidiltä, jos äiti ilmoittaa lapsen väestörekisteriin tai hakee lapselle Suomen kansalaisuutta.
– Onko lapsille myönnetty tai edes haettu Suomen kansalaisuutta? Miten leirillä olevien lasten kansalaisuus aiotaan selvittää? Miten selvitetään, että kotiutettavat lapset ovat varmuudella suomalaisen äidin biologisia lapsia eivätkä muiden henkilöiden lapsia? Tässä on paljon avoimia kysymyksiä, Immonen sanoo.
Viranomaistoiminnan perustuttava lakiin
Immonen muistuttaa myös, että toisen valtion alueella olevat henkilöt eivät ole Suomen valtion lainkäyttövallan piirissä.
– Viranomaisen toiminnan tulee perustua lakiin. Suomen lait eivät koske muita kuin Suomen lainkäytön piirissä olevia henkilöitä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- al-Hol Isis-perheet Suomen kansalaisuus Pekka Haavisto Suojelupoliisi Turvallisuus Terrorismi perussuomalaiset hallitus Olli Immonen Välikysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen: Kone on lähtövalmiina – “Suomi tuo terroristit jouluksi kotiin”

Niikko: Muista Pohjoismaista poiketen Suomen hallitus ei uskalla kieltäytyä auttamasta terroristijärjestöön liittyneitä aikuisia

Perussuomalaiset: Mikäli virkamiestä on painostettu, on ministerin toimintaa arvioitava virkarikoksena

Turtiainen: Yksilöiden kannettava vastuu valinnoistaan – niin poliitikkojen kuin terroristienkin
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää