LEHTIKUVA
Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä “verilöylyllä”
Yhdysvaltain presidenttikisaan kuuluu se, että valtamedia irrottaa toisen ehdokkaan sanoja ja lauseita asiayhteydestä ja pyrkii lietsomaan niistä mediakohuja. Välillä tällaiset valeuutiset leviävät Suomeen asti, ja jotkut haluavat niihin uskoa jopa vastoin parempaa tietoaan.
Helmikuun alussa media nosti kohun siitä, kun Donald Trump eräässä vaalitilaisuudessaan muisteli, kuinka oli presidenttinä ollessaan yrittänyt “takoa” erään eurooppalaisen poliitikon päähän, että Euroopan maiden on maksettava oma osuutensa omasta puolustuksestaan. Trumpin viesti oli, että jos muut Nato-maat eivät ala käyttää rahaa omaan puolustukseensa, hän “antaa Venäjän tehdä niille mitä tahansa”.
Kyse oli selvästi siitä, että Trump muisteli eurooppalaisten poliitikkojen kanssa aiemmin käymiään keskusteluja. Lausahdus haluttiin kuitenkin mediassa tulkita siten, että jos Trump valitaan uudestaan presidentiksi, hän on valmis jättämään Nato-maat oman onnensa nojaan.
Stubb tyynnytteli kohua
Mediakohu levisi Suomeen asti. Vastavalittu presidentti Alexander Stubb yritti tyynnytellä Trumpin Nato-puheista nostettua kohua.
– Amerikkalainen vaaliretoriikka on erilaista ja paljon vahvempaa kuin meillä täällä Suomessa. Minun mielestäni tässä vaiheessa kannattaa pysyä maltillisena ja rauhallisena ja panostaa meidän Nato-jäsenyyteemme, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.
– Donald Trump on lähtökohtaisesti oikeassa siinä, että Nato-mailla on velvoite käyttää puolustusmenoihin kaksi prosenttia bkt:stä. Suomi ne velvoitteet tällä hetkellä hyvinkin täyttää.
Puolustusministeriön mukaan Suomen puolustusmenojen osuus vuoden 2024 ennustetusta bruttokansantuotteesta on 2,3 prosenttia. Suurin osa Nato-maista ei yllä suositeltuun kahteen prosenttiin.
Farage tivasi Trumpilta suoraa vastausta
Donald Trumpia haastatellut Nigel Farage otti tämän kysymyksen äskettäin esille. GB News -median esittämässä haastattelussa Farage tivasi Trumpilta suoraa vastausta siihen, jättääkö USA muut Nato-maat pulaan, jos Trump valitaan presidentiksi.
Bisnesmiehenä Trump on kiinnostunut siitä, kuka maksaa viulut ja kuka kerää voitot, joten hän perusteli näkemyksiään sillä, että kokee Yhdysvaltojen joutuneen maksumieheksi ja muiden Nato-maiden luistelleen velvoitteistaan.
– Mutta jos ne [muut Nato-maat] alkavat pelata reilusti, onko USA heidän tukenaan? Farage kysyi.
– Kyllä, sataprosenttisesti, Trump vastasi.
Trump ei siis aio jättää velvoitteensa hoitavia Nato-maita oman onnensa nojaan.
Autoteollisuuden “verilöyly” otettiin kirjaimellisesti
Vastaavanlainen sanojen lauseyhteydestä irrottaminen nähtiin viime viikonloppuna, kun Trump puhui vaalitilaisuudessa autoteollisuudesta. Hän oli huolissaan siitä, että Kiina aikoo perustaa Meksikoon valtavia autotehtaita tuodakseen autot Yhdysvaltoihin.
Trump sanoi, että jos hänet valitaan presidentiksi, hän torjuu Kiinan suunnitelman asettamalla korkean tullin autoille, mutta jos häntä ei valita, tuloksena on taloudellinen “verilöyly” Yhdysvaltain autoteollisuudelle. Kyseinen pätkä puheesta on videolla alla.
The media is lying about Donald Trump with this narrative about a “bloodbath” if he loses the election. He was very clearly talking about the car manufacturing industry—before and after he used the word.
You have to be extremely disingenuous to take what he’s saying out of… pic.twitter.com/qhctYGpi7K
— Ian Miles Cheong (@stillgray) March 17, 2024
Yhdysvaltain Trump-vastainen media kiiruhti irrottamaan “verilöyly”-sanan asiayhteydestään ja otsikoi, että “Trump uhkaa verilöylyllä, jos häntä ei valita”.
Myös Suomen media levitti valeuutista
Myös Suomen media ryhtyi levittämään tätä valeuutista. Ainakin Iltalehti ja Yle väittivät Trumpin “uhanneen verilöylyllä, jos häntä ei valita presidentiksi”. Molemmat väittivät, että “Trump ei tarkentanut, mitä hän tarkoitti verilöylyuhkauksellaan”. Yle sentään oikaisi valeuutistaan myöhemmin lisäämällä tiedon siitä, että Trump esitti kommenttinsa verilöylystä Yhdysvaltain autoteollisuuden tilaa käsittelevän puheensa yhteydessä.
Jotkut halusivat kiihkeästi uskoa valeuutiseen. Ylen toimittaja Merja Niilola levitti “verilöyly”-valhetta vielä varttituntia ennen kuin Yle vihdoin oikaisi valeuutisensa. Veteraanipoliitikko Pertti Salolainen oli viimeiseen asti tiukasti sitä mieltä, että “Trump puhui verenvuodatuksesta jos häviää vaalit!”, vaikka hänelle kerrottiin, että puhe oli autoteollisuudelle koituvasta taloudellisesta tuhosta.
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen päätti ottaa verilöylyuhkauksen tosissaan, vaikka hyvin tiesi ja ymmärsi, että Trump mainitsi verilöylyn puhuessaan maan autoteollisuuden tilasta.
– Maailmanpolitiikassa ydinsodan uhka ja Yhdysvaltain politiikassa demokratian tuho, että tulee verilöyly eikä vaaleja enää pidetä, se on ennennäkemättömän poikkeuksellinen uhka, Teivainen hehkutti Iltalehdelle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 Teivo Teivainen mediakohu Valeuutiset Donald Trump Alexander Stubb Nigel Farage Venäjä nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Trump otti murskavoiton esivaaleissa – suomalaistoimittajat pettyneitä
Useat USA:n uutiskanavat: Trumpin puheita ei enää näytetä suorana – maahanmuutto on liian arka aihe
Biden ja Trump kävivät kampanjoimassa Meksikon rajalla – Trump: “Tämä on Bidenin invaasio”
Korkein oikeus kumosi demokraattien yrityksen estää Trumpin ehdokkuus
Kaaos USA:n etelärajalla – laittomat tulijat ryntäsivät piikkilangan ja rynnäkkökiväärimiesten läpi
Trumpin kohtalonhetki: Löytyykö puoli miljardia käteistä vai viekö syyttäjä pilvenpiirtäjät?
Tomi Immonen Naton kokouksessa Virossa: “Venäjä muodostaa pitkäkestoisen turvallisuusuhan Euroopalle”
Trump sai aikalisän takuiden maksamiseen – oikeudenkäynti pornotähden kanssa tulossa
Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää