

Vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan taistellut Ronkainen iloitsee KKO:n esityksestä: Hallituksen on reagoitava kansalaisten oikeusturvan parantamiseksi
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tyytyväinen korkeimman oikeuden ehdotukseen, joka on samansuuntainen kuin Ronkaisen aiemmin tekemä lakialoite. – Hallituksen on lopulta saatava aikaan uudistus, joka parantaa pienituloisen kansalaisen asemaa taistelussa vakuutuslääkäreitä vastaan.
Korkein oikeus (KKO) on tänään antanut hallitukselle esityksen lainsäädännön täydentämiseksi siten, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) tehtäväksi säädettäisiin työtapaturma- ja ammattitautiasioissa antaa KKO:lle pyynnöstä vakuutuslääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja.
KKO:n hallitukselle suunnattu esitys on harvinaislaatuinen, mutta mahdollinen vallan kolmijakoa koskeva poikkeus. Korkeimmasta oikeudesta annetun lain 4.2 §:n mukaan KKO voi tehdä valtioneuvostolle esityksiä lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä.
Taustalla huoli kansalaisten oikeusturvasta
KKO:n aloitteen taustalla on huoli kansalaisten oikeusturvasta. KKO:lta voi hakea muutosta vakuutusoikeuden ratkaisuun vain, jos kysymys on siitä, oikeuttaako vamma, sairaus tai kuolema työtapaturma- ja ammattitautilainsäädännön mukaiseen korvaukseen, tai siitä, kenen korvaus on maksettava.
Tällä hetkellä ei ole käytettävissä tahoa, joka olisi velvollinen antamaan vakuutusoikeudellisessa asiassa lääketieteellisen lausunnon tai joka antaisi sellaisen vapaaehtoisesti.
KKO:n mukaan puolueettoman asiantuntijan näkemyksen saaminen tarvittaessa parantaisi kansalaisten oikeusvarmuutta. Lisäksi lausuntojen tulisi olla muutoksenhakijoille maksuttomia.
– Valittajien oikeusturva heikentyy merkittävästi, jos he eivät asiantuntijalausunnoista aiheutuvien kustannusten pelossa ryhdy vaatimaan lakisääteisiä oikeuksiaan hakemalla muutosta KKO:sta tilanteissa, joissa siihen olisi perusteita, toteaa KKO.
Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole viitsinyt korjata epäkohtaa
KKO:n esitys on tarpeellinen, sillä jo vuonna 2014 apulaisoikeuskansleri kiinnitti huomiota tuomioistuinten tarpeeseen saada vakuutuslääketieteellisiä lausuntoja ja totesi, että järjestelmä tai toimielin lausuntojen antamiseksi tulisi saada aikaan viivytyksettä.
Vuosina 2015 – 2016 lausuntoja tuomioistuimille antoivat sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä yliopistolliset sairaanhoitopiirit. Ne kuitenkin ilmoittivat KKO:lle vuonna 2017, etteivät ne enää kyenneet löytämään vapaaehtoisia erikoislääkäreitä lausunnonantajiksi.
Lausuntojen antamista koskeva säädösvalmistelu ei ole vuosien aikana edennyt yhtään mihinkään sosiaali- ja terveysministeriössä. Ministeriötä johtaa ministeri Pirkko Mattila (sin.).
”Ihmettelisin, jos hallitus ei reagoi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen mielestä KKO:n esitys on ”kova juttu”.
– Ihmettelisin, jos hallitus ei reagoi siihen, että KKO on huomannut aukon laissa.
– Tässä taustalla on se ongelma, että pienituloiset ihmiset eivät pysty vastaamaan vakuutuslääkärin höpinöihin, koska pelkona on se, että rahat loppuvat, jos ei ole mahdollista saada hyvää asianajajaa. Ei siinä pysty kukaan taistelemaan vakuutusyhtiöitä vastaan, Ronkainen sanoo.
Hän on jo useamman vuoden ajan eduskunnassa edistänyt vakuutusyhtiöitä vastaan taistelevien ihmisten asiaa.
Vuosi sitten Ronkainen teki lakialoitteen, joka tähtää siihen, että vakuutusyhtiöiden korvaus- ja eläkepäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti vakuutetun oman lääkärin diagnoosin pohjalta. Tällöin vakuutusyhtiöiden lääkäreillä ei enää olisi mahdollisuutta potilasta näkemättä evätä korvauksia, elleivät he kykenisi lääketieteellisin perustein todistamaan korvaushakemusta olennaisilta osin virheelliseksi.
– Hallituksen on lopulta saatava aikaan uudistus, joka parantaa pienituloisen kansalaisen asemaa taistelussa vakuutuslääkäreitä vastaan, Ronkainen sanoo.
KKO:n aloite kasaa painetta hallitukselle
KKO:n aloite kasaa hallitukselle painetta tekemään esitys, jossa on samoja elementtejä kuin kansanedustaja Ronkaisen aiemmassa lakialoitteessa.
Kansanedustajien lakialoitteet tyypillisesti hautautuvat valiokuntiin eivätkä etene mihinkään.
– Minulle sopii se, että hallitus lopulta reagoisi asiassa, kun KKO on huomauttanut asiasta, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Vakuutuslääkärijärjestelmä kaipaa täysremonttia – “Selvityksiä on tehty vuosikausia, nyt on aika toimia!”

Kansalaisaloite vakuutuslääkäritoiminnan suitsimiseksi luovutettiin – perussuomalaiset tukee

Ronkainen: Vakuutuslääkäreiden mielivalta lopetettava – “Koskettaa suoraan tai välillisesti jopa puolta miljoonaa suomalaista”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.