

Riikka Slunga-Poutsalo miehensä rutistuksessa. / MATTI MATIKAINEN
Väistyvä puoluesihteeri Slunga-Poutsalo: “Puoluesihteerin on pysyttävä objektiivisena kaikelle ja kaikille, toimia esimiehenä sinä huonona päivänä, toimia tuomarina ja juristina siinä riidan hetkessä”
Väistyvä puoluesihteeri Riikka-Slunga Poutsalo vertasi tunteikkaassa puoluekokouspuheessaan perussuomalaista puoluetta teini-ikäisen varttumiseen kohti aikuisuutta.
– Vuonna 2013 kiipesin puhujapönttöön Joensuun puoluekokouksessa ja vertasin Perussuomalaisia teinipoikaan, joka on venähtänyt pituutta, kolhii itseään pöydänkulmiin, on omasta mielestään kuolematon ja alkanut kiinnostua tytöistä. Tarjouduin huoltamaan tätä poikaa, murrosikäisiin tottuneena uusioperhemutsina koin, että minusta voisi olla siinä tilanteessa hyötyä.
“Meidän murkkumme on nyt aikuinen.”
– Meidän murkkumme on nyt aikuinen. Koki kaksi vuotta sitten avioeronkin. Se ero ei ollut kovinkaan reilu sitä toista osapuolta kohtaan, vaikka alkuun tilanne oli tyypillisen eron mukaisesti aika riitainen. Erossa omaisuus, jäsenet ja kannatus jäi kuitenkin kokonaisuudessaan ainoastaan toiselle osapuolelle.
On turha kiistää, etteivätkö viimeiset kuusi vuotta olisi olleet raskaat. Kyllähän sen näkee jo naamastakin.
Puoluesihteeri ei istu rahasäkin päällä
Slunga-Poutsalo valittiin puoluesihteeriksi ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sitä ennen hän oli toiminut puolueen järjestösihteerinä kaksi vuotta.
– Työpisteeni oli puoluetoimistolla, toimialueena koko eteläinen suomi. Tunsin puoluetoimiston arjen ja sain osallistua edeltäjäni Ossi Sandvikin apuna joihinkin puoluesihteerin tehtäviä sivuaviin hommiinkin. Mutta en silti tiennyt, mihin ryhdyin. Voin taata teille, tätä paikkaa hakevat ehdokkaat. Te ette tiedä mitä te olette juuri nyt tekemässä.
– Ehdokkaiden kampanjoita seuratessa voisi luulla, että puoluesihteeri on se henkilö, joka istuu puolueen rahasäkin päällä ja päättää kuka siitä saa ja kuka ei. Ikävä tuottaa pettymys. Asia ei ole näin vaan puoluehallitus päättää. Itsekin olen jo ainakin kahdelta puoluehallitukselta saanut tyrmäyksen esitykselleni palkata piireihin toimihenkilö.
Puoluesihteerin työ on yksinäistä hommaa
Slunga-Poutsalo kertoi, että mielikuvissa puoluesihteeri tuntuu olevan se, joka päättää kaikki ikävät asiat. Slunga-Poutsalon mukaan se on urbaanilegenda.
– Puoluesihteeri pistää täytäntöön puoluehallituksen inhottavatkin päätökset. Vaikka olisi itse eri mieltä päätöksestä. Vaikka kyse olisi esimerkiksi ystävän erottamisesta puolueesta. Vaikka kyse olisi hyvän työntekijän irtisanomisesta ja huonon palkkaamisesta.
– Puoluesihteerillä ei ole sydänystävää puolueessa, koska puoluesihteerin on pysyttävä objektiivisena kaikelle ja kaikille, toimia esimiehenä sinä huonona päivänä, toimia tuomarina ja juristina siinä riidan hetkessä. Puoluesihteeri ei tee päätöksiä yksin mutta puoluesihteeri kantaa vastuun ja murheen niistä yksin. Puoluesihteerin työ on yksinäistä työtä.
Puoluesihteeri on puheenjohtajan työpari
Slunga-Poutsalo korosti, että puoluesihteerin tärkein tehtävä on toimia puheenjohtajan työparina. Väistyvä puoluesihteeri kiitti puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa yhteispelin sujumisesta.
– Jussin kanssa on ollut hyvä tehdä töitä.
Puheensa lopuksi Slunga-Poutsalo halusi evästää seuraajaansa
– Kun katsomme tilastoja, olemme voittaneet tai vähintäänkin torjuntavoittaneet kaikki vaalit, jotka on pidetty viimeisen 12 vuoden aikana. Vuonna 2017 kuntavaalit olivat joillekin pettymys, mutta sekin vaalitulos oli puolueen toiseksi paras kuntavaalitulos.
– Kymmenen kuukauden kuluttua on vuosi kuntavaaleihin. Tulevien kuntavaalien voittaminen ja suurimmaksi kuntapuolueeksi nouseminen on yksinkertainen temppu. Asetetaan ehdolle 9000 ehdokasta, sillä se tulee. Ei millään muulla. Miten nuo ehdokkaat saadaan? Hyvällä ohjelmalla, terävällä politiikalla ja uskottavalla vaihtoehdolla. Sekä strategisesti oikein laaditulla kampanjalla.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kenestä toinen varapuheenjohtaja? Toiselle kierrokselle Juvonen ja Tynkkynen

Uusi puoluesihteeri Simo Grönroos: ”Samalla linjalla jatketaan”

Perussuomalaisten suora jäsenyys on eduskuntapuolueiden joukossa poikkeuksellinen – “Kokemukset suorasta jäsenyydestä ovat hyviä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää