Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne poistui virka-autollaan valtioneuvoston linnasta noin klo 24.00 Helsingissä 1. joulukuuta 2019. Hän ei antanut kommentteja paikalla olleelle medialle. / LEHTIKUVA
Vain ihme voi enää pelastaa Antti Rinteen pääministeriyden – Keskustan Kulmuni: “meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta”
Keskustapuolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen astuivat tänään pitkäksi venyneen kokouksen jälkeen ryhmähuoneensa ovesta toimittajajoukon eteen. Hiljaisella äänellä puhunut Kulmuni kertoi, ettei keskustalla ole luottamusta pääministeri Antti Rinteeseen.
Katri Kulmuni keskustan eduskuntaryhmän huoneen edessä. Hänen takanaan Antti Kurvinen.
Kulmuni: Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Ja Keskusta haluaa, että hallitus on toimintakykyinen, ja se pystyy hoitamaan Suomen ja suomalaisten asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä puoluehallitus kokoontuu vielä tänään. Tämä on se..
Toimittaja: Eli teillä ei ole luottamusta pääministeri Rinteeseen. Haluatte, että Rinne vaihtuu?
Meillä on epäluottamusta tällä hetkellä olemassa. Ja keskusta on erittäin tyytyväinen hallituspohjaan, hallituspuolueisiin. Ja keskusta haluaa, että meillä on toimintakykyinen hallitus tässä maassa, jotta toimintakykyinen hallitus voi tehdä töitä isänmaan puolesta. Puoluehallitus kokoontuu meillä nyt seuraavaksi.
Milloin puoluehallitus kokoontuu ?
Me lähdemme nyt puoluehallituksen kokoukseen.
Kuinka vahva epäluottamus teillä on pääministeriin?
<Kulmuni ei enää vastaa, Antti Kurvinen jatkaa>
Kurvinen: Keskusta totesi tänään, että eilen annetut selvitykset eivät ole riittäviä. Toivotaan, että hallitus saadaan toimintakykyiseksi mahdollisimman pian. Toistan vielä sen: toivotaan, että nykyinen hallituskokoonpano voisi jatkaa ja nykyisellä hallitusohjelmalla voitaisiin mennään eteenpäin.
Onko niin, että Antti Rinteen on lähdettävä, niin sillä se toimintakyky palautuu?
Eiliset selvitykset mitä me olemme saaneet, eivät ole riittäviä.
Miten prosessi jatkuu?
Puoluehallituksen kokoukseen pitää lähteä.
Äänestittekö te?
Me emme käyneet äänestyksiä. Vakava, perusteellinen keskustelu. Politiikassa tärkeintä on luottamus.
Kuinka moni teidän edustajistanne katsoo, ettei ole luottamusta?
Politiikassa tärkeintä on luottamus. Siitä keskusteltiin. Toivotaan, että uskottavuus, Suomen hallituksen uskottavuus palautetaan mahdollisimman pian. Nyt joudun lähtemään.
Missä teillä on kokous?
Se on .. jossakin paikassa.
Puoluetoimistolla?
<Ei vastausta.>
Mitä tästä pitäisi ajatella?
Suomen Uutiset haastaatteli päivän aikana useita kokeneita politiikan toimijoita. Tulkinta on yhtenevä: Keskustan eduskuntaryhmän julkinen epäluottamus on paksu naula Rinteen pääministerikauden arkkuun. On hyvin epätodennäköistä, että hän voisi jatkaa tehtävässään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pääministeri Rinne pyristeli itsensä seittiin – ero häämöttää
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää