

Vähemmän kirkkaita älynvälyksiä vuosien varrelta: keskustajohtaja kaavaili autonpolttajia poliisille töihin
Pohjoismaisille kakaroille on vuosikymmenten ajan hoettu, ettei tulitikuilla saa leikkiä. Mutta minkälaista oppia pitäisi tarjota nuorisolle, joiden mielestä on okej paiskoa polttopulloja?
Poliisiksi sopivien seulonnassa on yleensä pyritty löytämään mahdollisimman rehellisiä ja mahdollisimman taitavia hakijoita. Tämä periaate joutui koetukselle, kun keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf yritti pohtia ratkaisua Ruotsin polttavimpaan ongelmaan.
Lööfin ulostulo on vuodelta 2016, ja se voitaneen laskea vähemmän kirkkaiden älynväläysten sarjaan. Hän kertoi tuolloin keskustapuolueen esittävän, että autonpolttajat suorittaisivat rangaistuksensa poliisissa tai pelastuslaitoksessa. Asiasta kertoi Expressen.
– Poliisi on joutunut todistamaan kaaosta. Nyt on poliisijohdon ja hallituksen viimeinkin aika osoittaa johtajuutta. Keskusta haluaa, että 15-17 vuotiaat kivenheittäjät ja autonpolttajat korvaavat aiheuttamansa vahingot suorittamalla nuorisorangaistuksensa edellytystensä mukaan joko poliisissa tai pelastuslaitoksessa, toteaa puheenjohtaja Lööf napakasti elokuussa vuonna 2016.
– Nuoret, väärälle tielle luisumassa olevat autonpolttajat voisi ottaa poliisiin suorittamaan rangaistuksensa. Yhteiskuntapalvelu antaisi heille mahdollisuuden palata kaidalle polulle, Lööf ehdotti tuolloin.
Vähemmän yllättäen ajatus ei saanut juurikaan positiivista vastakaikua.
Perusteena nuorisorikollisten rankaisemisella poliisin tai pelastuslaitoksen leivissä oli Lööfin mukaan se, että nuoret oppisivat näkemään miten kyseiset laitokset toimivat.
Lööf täydensi, että kyseisen tyylinen yhteiskuntapalvelu ei sovi ammattirikollisille vaan pelkästään heille, joilla on vielä toivoa oikean polun löytämisestä.
Keskustan ehdotuksen ampui aikanaan alas muun muassa Poliisien ammattiliitto. Liittojohtajan mukaan olis sinänsä hyvä, että että keskusta näkee tarpeen luoda yhteyksiä poliisin ja nuorison välille. Poliisi kuitenkin kärsii resurssipulasta ja ankarassa arjessa täytyy kaiken aikaa tehdä valintoja hoidettavien tehtävien välillä. Yhteiskuntapalvelussa olevien nuorten kaitseminen veisi resursseja hälytystyöltä ja siksi liitto näki ehdotuksen käytännössä vaikeasti toteutettavana.
Liiton vastaus oli kovasti diplomaattinen. Saman olisi voinut ilmaista suoremminkin: rikolliset on tapana laittaa vankilaan, ei poliisille töihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää