

Vasemmalla: Mervi Eskelisen vaalimainos. Oikealla: Kuittaus varoituksen vastaanottamisesta.
Vähävaraisten oikeuksia puolustava opettaja vertasi blogissa maahanmuuton kustannuksia masennuspotilaiden hoitokuluihin: Työnantaja antoi varoituksen
Etelä-Savon ammattiopiston tuntiopettajana toiminut Mervi Eskelinen julkisti viikonloppuna Facebookissa työnantajalta saamansa varoituksen, jonka perusteena on vain se, että työnantajaosapuoli katsoo Eskelisen rikkoneen yhdenvertaisuuslakia blogikirjoituksissaan. Tapaus on erittäin ongelmallinen jokaiselle turvatun sananvapausoikeuden kannalta.
Varoitusta koskevassa asiakirjassa työnantaja viittaa Eskelisen kirjoitukseen, jossa Eskelinen vertaa maahanmuuton kustannuksia masennuspotilaiden hoitokuluihin. Masennuksen hoitoon vai? –nimellä otsikoitu teksti on julkaistu alun perin uusisuomi.fi–blogipalvelussa.
Työnantaja väläyttää myös irtisanomisen mahdollisuutta. Eskelinen katsookin työnantajan pyrkineen rajoittamaan hänen sananvapauttaan.
-Tämän järjettömyyden seurauksena irtisanouduin Etelä-Savon ammattiopistolta, Eskelinen kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.
Toi esille julkisia lukuja
Mervi Eskelinen on sairaanhoitaja, terveydenhuollon maisteri ja opettaja. Hän oli myös keväällä perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Hän kampanjoi lasven ja vähävaraisten oikeuksien puolesta.
Eskelinen on kirjoittanut ennenkin maahanmuuton kustannuksista.
Varoitukseen johtanut blogikirjoitus julkaistiin jo viime vuoden marraskuussa ja pian sen jälkeen Eskelinen sai esimieheltään pyynnön saapua kuulemistilaisuuteen. Tapauksesta on siis aikaa jo lähes vuosi. Eskelinen sanoo, ettei hän halunnut kertoa asiasta julkisuudessa ennen viime kevään eduskuntavaaleja.
-Toin oman tapaukseni julkisuuteen siksi, että sananvapaustilanne yleisesti on Suomessa heikentynyt, ja esillä on ollut useita kansanedustajien sananvapauden käyttöön liittyviä tapauksia, Eskelinen sanoo.
Hän ei ymmärrä, millä perusteella hänen blogikirjoituksensa, jossa esitellään julkisia tietoja hoitokuluista ja maahanmuuton kustannuksista voitiin katsoa yhdenvertaisuuslain vastaisiksi. Eskelinen on kirjoittanut samasta aiheesta myös sosiaalisessa mediassa.
– Kirjoitukseni ovat aina olleet asiapitoisia. Niissä ei ole nimitelty ketään, enkä ole koskaan esimerkiksi saanut kirjoituskieltoa Facebookissa.
Työnantajalta yksipuolinen ja perustelematon näkemys
Sananvapaus on turvattu kansalaisen perusoikeutena. Sananvapauteen kuuluu muun muassa oikeus ilmaista ja vastaanottaa tietoja kenenkään ennakolta estämättä. Laissa säädetään eräistä sananvapauden rajoituksista. Näkemys siitä, että Eskelisen kirjoitus ei olisi mahtunut sananvapauden raameihin, oli kuitenkin yksipuolisesti työnantajan.
-Kuulemistilaisuudessa työnantajan edustaja ilmoitti, että olisin kirjoittanut solvaavasti maahanmuuttajista. Tätä ei perusteltu minulle sen tarkemmin. Kun kysyin työnantajalta, mistä voisin jatkossa kirjoittaa, en saanut selvää vastausta. Työnantaja kuitenkin totesi, että ”ryhmistä” ei saisi kirjoittaa, eli jäin siis hyvin epävarmaan tilanteeseen.
Eskelinen kertoo, että kuulemistilaisuudessa työnantaja ilmoitti jatkossa tarkastelevansa kaikkia julkaistuja kirjoituksia jälkikäteen.
-Toin itse esille sananvapausnäkökulman, mutta ei sille annettu merkitystä, koska melko pian kuulemisen jälkeen minulle toimitettiin kirjallinen varoitus. On selvää, että olen sittemmin joutunut tarkastelemaan kaikkia julkaisemiani kirjoituksia työnantajan näkökulmasta, enkä ole voinut käyttää sananvapauttani, Eskelinen sanoo.
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
Työnantaja vaati Mervi Eskeliseltä allekirjoituksen varoituksen vastaanottamisesta.
Varoitusta perusteltiin yhdenvertaisuuslain rikkomisella ja uhattiin työsuhteen irtisanomisella.
Työnantajan mukaan Mervi Eskelisen toiminnan “voidaan tulkinta” rikkoneen lakia.
Uudessa Suomessa julkaistu blogiteksti, josta varoitus tuli.
Voiko opettaja enää kommentoida politiikkaa?
Eskelinen sanoo pitävänsä työnantajan päätöstä mielivaltaisena ja epäoikeudenmukaisena. Eskelinen on kirjoituksissaan viitannut julkisiin tietoihin ja pyrkinyt muutenkin aina huolehtimaan sisällön asiallisuudesta.
Tapaus jättää kuitenkin avoimeksi, voiko opettajan tehtävissä toimiva ihminen jatkossa enää kommentoida politiikkaa julkisesti ilman, että on vaarassa menettää työtehtävänsä. Eskelisen blogi liittyi hänen poliittiseen toimintaansa ja julkaisuhetkellä edessä oleviin eduskuntavaaleihin.
Omalta osaltaan Eskelinen päätti tehdä ratkaisun itse. Hän on toiminut opettajan tehtävässä jo yli 15 vuotta.
– Kevääseen saakka työni on sujunut aina hyvin, mutta sitten istuinkin melko usein esimieheni luona työni tekemisen epäkohdista keskustelemassa. Lopulta kypsyi päätös, että että en aio jäädä pidemmäksi aikaa tähän tilanteeseen, vaan irtisanouduin itse.
Mervi Eskelisen vaalimainos, jossa näkyvissä hänen kampanjateemojaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mielipiteenvapaus Saksassa: Vain poliittisesti korrekteja asioita uskalletaan sanoa

Immonen: Sananvapauslainsäädäntö retuperällä – “Mahdollistaa myös Päivi Räsäsen ajojahdin”

Perussuomalaisten lakialoite muuttaisi kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistön

Sananvapauden kaventuminen on vakava uhka tällä hallituskaudella

Facebook hävinnyt useita oikeusjuttuja Saksassa sensuuriin liittyen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää