SUOMEN UUTISET
Vähämäki: Sähköverkon myynti oli virhe – demarit voivat katsoa peiliin
Edellinen hallitus antoi siunauksensa Fortumin sähköverkon myynnille loppuvuodesta 2013. Valtio omisti ja omistaa yli puolet Fortumista.
– Tämän sähköverkkokaupan mahdollisti se, että ministerivaliokunta eli toisin sanoen silloiset ministerit hyväksyivät, että sähköverkon strateginen merkitys poistetaan omistajien intresseistä. Jakelun toimivuus ja häiriöttömyys poikkeusolosuhteissa lakkasi olemasta valtion strateginen tarve, perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki ihmettelee.
– Tässä kohtaa on pakko ihmetellä, mikä sitten on strategisesti tärkeää Suomelle, jos sähkönjakelun toimivuus ei sitä ole. Kirjaus tuotannon toimivuudesta jätettiin valtion intressiksi, mutta mitä valtio tekisi sähköllä, jota ei voisi siirtää?
Rahat valuvat ulkomaille
Myynnin kautta Caruna Oy:llä on Suomen suurin markkinaosuus sähkönsiirrosta. Suomessa Carunan omistuksesta on yhteensä 20 prosenttia eläkevakuutusyhtiö Kevalla ja Elolla. Loput omistajat ovat ulkomaisia sijoitusyhtiöitä.
– Sijoittajat vaativat suuria voittoja ja pieniä veroja. Kummatkin tavoitteista ovat toteutuneet. Vuonna 2014 Caruna teki Suomessa 50 miljoonaa euroa voittoa, josta se maksoi vaivaiset 1,6 prosenttia veroja Suomeen. Loput vietiin sisäisten järjestelyjen kautta veroparatiiseihin, Vähämäki kertoo.
– Kun kaupat tehtiin, meille kuluttajille lupailtiin, ettei mitään valtavia hintapiikkejä ole luvassa. Nyt voidaan todeta, ettei tämä pitänyt paikkaansa. Caruna nosti sähkön siirtohintaa omien sanojensa mukaan keskimäärin 27 prosenttia. Kun tarkastelee hintamuutoksia, totuus on monen kuluttajan kohdalla sähkönsiirron osalta lähes 40 prosenttia ja perusmaksun osalta jopa 50 prosenttia.
“Arvion yli mentiin, että heilahti”
Caruna perustelee hinnankorotuksia investoinneilla, jotka se joutuu tekemään maakaapelointiin. Maakaapelointi on välttämätöntä, jotta vuonna 2013 lakiin tulleet velvoitteet sähkönsiirtovarmuudesta täytetään.
– Hallituksen silloisessa esityksessä kerrotaan, että maakaapelointi aiheuttaa kotitalouksille noin 16-22 prosentin hinnankorotuksen kulutuksesta riippuen. Esityksessä kuitenkin huomautetaan, että nämä korotukset tulevat voimaan pitkällä aikavälillä 15 vuoden kuluessa. Nyt mennään yhdessä yössä korotusarvion yli niin, että heilahtaa. Voi vain kuvitella, mikä sähkön siirtohinta on 15 vuoden päästä, Vähämäki maalaa.
SPD siunasi kaupan
Perussuomalaiset vastustivat kauppaa jyrkästi.
– Eduskunnan täysistuntojen vanhoja pöytäkirjoja selatessa voi vain ihmetellä, miten sinisilmäisesti demareidenkin riveistä esitettiin huolta sähköverkon myynnin seurauksista. Ne puheet voi nyt viimeistään kuitata sumutukseksi, sillä SDP:n siloinen puheenjohtaja oli mukana kauppaa siunaamassa.
– Lisäksi nykyinen oppositio muistuttaa jatkuvasti veroparatiisiyhtiöiden moraalittomuudesta, vaikka oli sellaista itse luomassa! Vähämäki huomauttaa.
Energiaviraston puututtava
Vähämäki painottaa, että perussuomalaiset kannattavat tervettä markkinataloutta, jossa kilpailu toimii myös kuluttajan hyödyksi. Sähkönsiirto ja markkinatalous eivät kuitenkaan mahdu samaan lauseeseen.
– Sähkönsiirrossa kilpailu on käytännössä mahdotonta, jos ja kun kukaan täysjärkinen ei rakenna monia linjoja vierekkäin. Sähköverkkoa myymällä luotiin markkinoille valtava yksityinen monopoli. Toivon, että Energiavirasto puuttuu asiaan, jos havaitsee monopolisaseman väärinkäyttöä ja liiallisia voittoja.
– Valtio menetti kaupassa sähkönsiirron strategisen omistuksen, yhteisöverotuotot ja vakaan tulon Fortumin sähköverkosta, Vähämäki muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ryhmyri myönsi SPD:n osuuden sähkön siirtohintojen jättikorotuksiin: “Tapahtui vakavia virhearviointeja”
Turunen Carunasta: Tämä peli ei vetele!
EU:n ilmastopolitiikka muistuttaa Jimmy Carterin 1970-luvun karille ajanutta energiaohjelmaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää