Saavatko patongin syöjät pitää työpaikkansa ja joutuvatko suomalaiset asiantuntijat leipäjonoon, kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki. Hän on huolestunut suomalaisten työpaikkojen puolesta, kun Nokia ilmoitti keskiviikkona ostavansa ranskalais-yhdysvaltalaisen verkkolaiteyhtiön Alcatel-Lucentin. 15,6 miljardin euron yrityskauppa aiotaan toteuttaa osakevaihdolla.

– Meillä poliitikot eivät ole varmaan huomanneet edes tämmöistä uhkaa, että saattaisi olla työpaikkoja lähdössä Suomesta. Iso fuusio on tulossa ja joitakin kustannussäästöjä tullaan varmaan hakemaan, mutta sitä ei vielä tiedä mistä ne otetaan ja tuleeko yt-neuvottelut, Vähämäki sanoo.

Kriisipaikkakunnille lisätukea

Nokia Oyj:n pörssitiedotteen mukaan yhdistynyt yhtiö voisi säästää kuluja esimerkiksi tuotanto- ja toimitusketjuissa. Ammattiliitto Pro ja Insinööriliitto ilmoittivat keskiviikkona, että ne pelkäävät yhdistymisen aiheuttavan irtisanomisia Suomessa. Hyvin usein kahden suuryhtiön yhdistyminen on aiheuttanut toimintojen päällekkäisyyksiä, joilla on ollut vaikutuksia työntekijöiden määrään.

– Valtiovallan tulisi katsoa tätä tilannetta huolellisesti ja etenkin niitä paikkakuntia mistä Nokia on jo potkinut paljon väkeä ulos. Mikäli näillä paikkakunnilla tapahtuu jotain tämän suuntaista kehitystä, niin niille alueille pitää myöntää lisätukia, Vähämäki vaatii.

Suomessa huonommat työehdot

Julkisuudessa on kerrottu, että ranskalaisille työntekijöille on annettu erityissuoja ja yhtiö sitoutuu sadan miljoonan euron investointeihin Ranskassa. Vähämäen mukaan työntekijä on helpompi ja halvempi irtisanoa Suomessa kuin Ranskassa.

– Valtiovallan ja eduskuntaan valittujen poliitikkojen tulisi puolustaa Suomen etua isojen fuusioitten osalta. En halua jälleen uutta tilannetta, jossa Suomen yksiköistä potkitaan väkeä pois ihan vaan sen takia, että täällä on huonommat työehdot kuin toisessa maassa, Vähämäki huomauttaa.

Koodausta ulkoistettu Aasiaan

Nokian ja Alcatel-Lucentin mahdollisen yhdistymisen valoisena puolena Vähämäki pitää sitä, että se takaisi Nokialle helpomman pääsyn Yhdysvaltoihin.

– Sinne markkinoille on vaikea päästä. Kaupan avulla Nokia saisi valmiin jalansijan ja sitä kautta pääsisi laajenemaan. Siellä täytyy olla, jotta saadaan suomalaista teknologiaa kaupaksi, Vähämäki toteaa.

Voisiko Suomeen tulla Nokian laajentumisen myötä uusia tilauksia?

– Totta kai voi tulla lisää hankintoja. Kuitenkin yleisellä tasolla ohjelmahankintojen suhteen on olemassa valitettava ongelma. Suomesta on tehty usein hankintoja, mutta koodausasia on ulkoistettu esimerkiksi Intiaan. Silloin näyttää, että kyseessä olisi suomalainen ohjelmistotuote, mutta se on kuitenkin valmistettu muualla, Vähämäki kertoo.

Pohjoisen ostovoima palautettava

Oululainen Vähämäki tietää hyvin kuinka Pohjois-Suomi on joutunut kärsimään pääosin Nokian ja sen alihankkijoiden henkilöstövähennyksistä.

– Pohjois-Suomesta on lähtenyt 120 miljoonaa euroa ostovoimaa viime vuosina ja työttömyys on kasvanut. Oulu on maailmantilastojen kärjessä siinä, että miten paljon täällä on koulutettuja tekniikan-alan ihmisiä työttömänä. Ostovoima pitää palauttaa ja valvoa Pohjois-Suomen etua. Tästä ei tule mitään, jos ranskalaiset saavat pitää työpaikkansa ja me täällä joudutaan leipäjonoon, Vähämäki sanoo.

MIKA RINNE