

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Väestöryhmät äänestävät omien etujensa mukaisesti – Ruotsin valtiopäivävaaleista tulossa yhteiskunnallisen muutoksen laboratorio
Äänestyskäyttäytyminen Ruotsin vaaleissa seuraa viiveellä väestöpohjan muutosta. Muutoksesta näyttäisivät hyötyvän erityisesti vasemmistopuolueet. Vääjäämätön kehitys on paikoin nousemassa valtavirraksi.
Demokratiassa on päivänselvää, että äänestäjä valitsee ehdolla olevista puolueista itselleen mieluisimman vaihtoehdon. Joskus valinta on ollut ideologinen, mutta tänään se lienee yhä useammin käytännöllinen: kannattaa äänestää puoluetta, josta on itselleen eniten hyötyä arkisessa elämässä.
Ruotsin Tilastokeskus SCB julkaisee vaalitulokset myös äänestyspaikoittain. Malmön ongelmalähiö Rosengårdissa puolueiden kannatus kunnallisvaaleissa 2018 antaa viitteitä tulevasta: sosialidemokraatit 75,25 %, vasemmistopuolue 9,63 % ja vihreät 7,56 %.
Maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä oikeistopuolueiden kannatus jäi niukaksi: ruotsidemokraatit 2,74 %, kokoomus 2,49 % ja keskusta 1,41 %. Maahanmuuttokriittisyys ei siis näyttäisi olevan poliittisen menestyksen tae Malmössä.
Sama tahti on askelten – koko valtakunnassa
Ruotsidemokraattien kannatus on suur-Malmön alueella pudonnut vuoden 2020 toukokuun 20,6 prosentista 12,2 prosenttiin toukokuussa 2022. Sosialidemokraattien kannatus on puolestaan noussut Expressenin mukaan vuoden 2018 syksyn 24,3 prosentista tämän vuoden toukokuun 35,9 prosenttiin.
Ruotsin kansalaisuus myönnettiin vuonna 2021 89 354 henkilölle. Lisäystä edelliseen vuoteen on runsas 10 prosenttia. Joka kolmas uusista kansalaisista on Syyriasta. Entistä enemmän kansalaisuuksia myönnettiin myös somaleille, afgaaneille ja eritrealaisille.
Ulkomailla syntyneet äänestävät sosiaalidemokraatteja ja vasemmistopuoluetta enemmän kuin muu väestö keskimäärin. Edellisissä valtiopäivävaaleissa vuonna 2018 demareita äänesti 38 prosenttia ulkomailla syntyneistä, kun demareiden kannatus kokonaisuudessaan oli 28 prosenttia.
Ruotsin valtiopäivävaaleihin on aikaa vajaat kolme kuukautta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansalainen maahanmuuttajavaltainen äänestyspaikka äänestys valtiopäivävaalit 2022 ongelmalähiö sosialidemokraatit vasemmistopuolue äänestyskäyttäytyminen Rosengård vaalitulos Malmö ideologia Kansalaisuus Ruotsidemokraatit Demokratia Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin vaaleissa yli miljoona ulkomailla syntynyttä äänioikeutettua – äänestävät demareita ja vasemmistopuoluetta

Uudet ruotsalaiset tulevat nyt Syyriasta, Somaliasta, Afganistanista ja Eritreasta – kansalaisuuksia myönnetty ennätysmäärä

Kuilu kansanryhmien välillä kasvaa Ruotsissa – alle puolet pakolaisina maahan tulleista työelämässä

Jengiväkivallan juurisyyt ovat Afrikasta ja Lähi-idästä tulevassa maahanmuutossa – perussuomalaiset moitti kyselytunnilla hallituksen avuttomuutta, vaatii turvallisia katuja

Hiljainen enemmistö ratkaisee maan suunnan – nämä ryhmät ratkaisevat Ruotsin valtiopäivävaalit
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää