

Otsikko brittiläisessä Telegraph-lehdessä.
Väärinajattelulla oli raskaat seuraukset – oma opettaja ilmiantoi, väitöskirjaopinnot tyssäsivät
Brittilehti Telegraph kertoo tapauksesta, jossa yliopisto hylkäsi loppusuoralla olleen tohtoriopiskelijan tutkinnon epäkorrektien ilmaisujen vuoksi. Opiskelijaa syytettiin transfobiasta ja rasismista. Opiskelijan oma väitöskirjaohjaaja ilmiantoi hänet epäiltyään, ettei tämä ottanut yliopiston kurinpidollisia toimenpiteitä vakavasti. Tapaus on herättänyt huolta opiskelijoiden oikeusturvasta, sillä korkeat taloudelliset kustannukset ja maineen menettäminen julkisuudessa luovat pelotteen olla nostamatta oikeusjuttua yliopistoa vastaan.
Aikaisemmin tänä vuonna brittilehti Telegraph uutisoi tapauksesta, jossa tohtoriopinnoissaan loppusuoralla olleen opiskelijan koko tutkinto hylättiin. Syynä ei ollut laittomuus tai heikko tieteellinen suoriutuminen. Taustalla oli jotain, mitä tutkiva journalisti Juliet Samuel ei tahtonut uskoa todeksi.
Kyseinen opiskelija ei halunnut nimeään julkisuuteen, sillä hänellä ei ollut mahdollisuutta kumota saamaansa rangaistusta. Erään syytöksen mukaan opiskelija väitti vastaan professorille, joka valitti opiskelijan toiminnasta. Opiskelijan väitettiin käyttäytyneen kiusallisesti, mutta ei uhkaavasti. Tapaus sai kyseisen professorin silti ahdistumaan.
Opiskelijan väitettiin myös kirjoittaneen transfobisia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Valituksen teki henkilö, jolla ei ollut mitään tekemistä kyseisen yliopiston kanssa. Lisäksi opiskelijaa syytettiin rasismista, kun hän oli epäillyt ei-valkoisen professorin diversiteettipolitiikan olleen henkilökohtaisesti motivoitunutta. Näkemys on mahdollista tulkita rasistiseksi, mutta asia ei ole yksiselitteinen.
Myöhemmin opiskelijaa syytettiin rikkomuksesta, sillä hän ei suostunut “riittävän tosissaan” kurinpidolliseen menettelyyn asian tiimoilta. Mistä epäilys opiskelijan väitettyjä motiiveja kohtaan selvisi? Hänen oma väitöskirjaohjaajansa ilmiantoi hänen kommenttejaan kahdenvälisestä keskustelusta.
Samuelin mukaan tapauksen todisteiden perusteella hahmottuu kuva omalaatuisesta henkilöstä, joka ei suostunut vaikenemaan “epäsuosituista” mielipiteistään. Opiskelija kertoi joutuneensa muiden opiskelijoiden kiusan ja lokakampanjan uhriksi. Hänelle oli mm. huudettu kampuksella: “painu v*****n”.
Vielä yllättävämpää tapauksessa on se, ettei opiskelijalla ole realistista mahdollisuutta puolustaa oikeusturvaansa. Riippumaton asiamies osoittautui yliopiston kumileimasimeksi. Viimeinen vaihtoehto olisi haastaa yliopisto oikeuteen. Oikeusjutun aloittaminen maksaisi opiskelijalle 15 000 puntaa (17 500 euroa), ja mahdollisen häviön kohdalla oikeuskulut nousisivat jopa 100 000 puntaan (117 000 euroon). Tässä tapauksessa opiskelijalla ei ollut varaa ottaa suurta taloudellista riskiä.
Samuel huomauttaa, että taloudellisen ja maineen pilaamiseen liittyvän pelotteen turvin yliopistot voivat jatkossakin toimia opiskelijoita kohtaan häikäilemättömästi. Ihmisoikeusaktivisti Paul Diamondin mukaan “Tämä ei ole toimiva järjestelmä oikeusturvan kannalta.” Se ei myöskään anna hyvää kuvaa yliopistomaailmasta, Samuel toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää