Otsikko brittiläisessä Telegraph-lehdessä.
Väärinajattelulla oli raskaat seuraukset – oma opettaja ilmiantoi, väitöskirjaopinnot tyssäsivät
Brittilehti Telegraph kertoo tapauksesta, jossa yliopisto hylkäsi loppusuoralla olleen tohtoriopiskelijan tutkinnon epäkorrektien ilmaisujen vuoksi. Opiskelijaa syytettiin transfobiasta ja rasismista. Opiskelijan oma väitöskirjaohjaaja ilmiantoi hänet epäiltyään, ettei tämä ottanut yliopiston kurinpidollisia toimenpiteitä vakavasti. Tapaus on herättänyt huolta opiskelijoiden oikeusturvasta, sillä korkeat taloudelliset kustannukset ja maineen menettäminen julkisuudessa luovat pelotteen olla nostamatta oikeusjuttua yliopistoa vastaan.
Aikaisemmin tänä vuonna brittilehti Telegraph uutisoi tapauksesta, jossa tohtoriopinnoissaan loppusuoralla olleen opiskelijan koko tutkinto hylättiin. Syynä ei ollut laittomuus tai heikko tieteellinen suoriutuminen. Taustalla oli jotain, mitä tutkiva journalisti Juliet Samuel ei tahtonut uskoa todeksi.
Kyseinen opiskelija ei halunnut nimeään julkisuuteen, sillä hänellä ei ollut mahdollisuutta kumota saamaansa rangaistusta. Erään syytöksen mukaan opiskelija väitti vastaan professorille, joka valitti opiskelijan toiminnasta. Opiskelijan väitettiin käyttäytyneen kiusallisesti, mutta ei uhkaavasti. Tapaus sai kyseisen professorin silti ahdistumaan.
Opiskelijan väitettiin myös kirjoittaneen transfobisia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Valituksen teki henkilö, jolla ei ollut mitään tekemistä kyseisen yliopiston kanssa. Lisäksi opiskelijaa syytettiin rasismista, kun hän oli epäillyt ei-valkoisen professorin diversiteettipolitiikan olleen henkilökohtaisesti motivoitunutta. Näkemys on mahdollista tulkita rasistiseksi, mutta asia ei ole yksiselitteinen.
Myöhemmin opiskelijaa syytettiin rikkomuksesta, sillä hän ei suostunut “riittävän tosissaan” kurinpidolliseen menettelyyn asian tiimoilta. Mistä epäilys opiskelijan väitettyjä motiiveja kohtaan selvisi? Hänen oma väitöskirjaohjaajansa ilmiantoi hänen kommenttejaan kahdenvälisestä keskustelusta.
Samuelin mukaan tapauksen todisteiden perusteella hahmottuu kuva omalaatuisesta henkilöstä, joka ei suostunut vaikenemaan “epäsuosituista” mielipiteistään. Opiskelija kertoi joutuneensa muiden opiskelijoiden kiusan ja lokakampanjan uhriksi. Hänelle oli mm. huudettu kampuksella: “painu v*****n”.
Vielä yllättävämpää tapauksessa on se, ettei opiskelijalla ole realistista mahdollisuutta puolustaa oikeusturvaansa. Riippumaton asiamies osoittautui yliopiston kumileimasimeksi. Viimeinen vaihtoehto olisi haastaa yliopisto oikeuteen. Oikeusjutun aloittaminen maksaisi opiskelijalle 15 000 puntaa (17 500 euroa), ja mahdollisen häviön kohdalla oikeuskulut nousisivat jopa 100 000 puntaan (117 000 euroon). Tässä tapauksessa opiskelijalla ei ollut varaa ottaa suurta taloudellista riskiä.
Samuel huomauttaa, että taloudellisen ja maineen pilaamiseen liittyvän pelotteen turvin yliopistot voivat jatkossakin toimia opiskelijoita kohtaan häikäilemättömästi. Ihmisoikeusaktivisti Paul Diamondin mukaan “Tämä ei ole toimiva järjestelmä oikeusturvan kannalta.” Se ei myöskään anna hyvää kuvaa yliopistomaailmasta, Samuel toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.