LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Väärä asu ja somepostaus toivat naiselle 11 vuotta linnaa Saudi-Arabiassa
Vahvan kuningashuoneen, läpikäyvän uskonnon ja modernin kansalaisvaltion yhdistäminen toimivaksi konseptiksi on hankalaa, ellei peräti mahdotonta. Kun valtaa ei haluta aidosti jakaa, uudistukset ovat pelkkä kulissi. Sen huomasivat naisten oikeuksien puolesta taistelleet sisarukset Saudi-Arabiassa.
Saudi-Arabia haluaa muuttaa länsimaisen median valtiosta luoman mielikuvan, jonka mukaan kyseessä on öljyrahoissa piehtaroivan paimentolaiseliitin keskiaikainen tyrannia.
Taustalla on maailmanlaajuinen pyrkimys irti fossiilienergiasta, joka tarkoittaa öljyvaltioille uusien tulonlähteiden etsintää.
Saudi-Arabia tähtää Vision 2030–suunitelmallaan siihen, että kuuden vuoden kuluttua öljy ei ole maan tärkein tulonlähde. Tarkoitus on satsata uusiutuvaan energiaan ja tehdä hiekka-aavikosta Lähi-idän merkittävin turistikohde.
Naisten tasa-arvo toisinajattelua
Saudi-Arabian itsevaltainen johtaja Muhammed bin Salman (MBS) haluaa luoda kuvan modernista ja avoimesta valtiosta, jonne jokainen maksukykyinen matkaaja on tervetullut viihtymään ja törsäämään.
Kulissien takana totuus voi olla toinen ja erityisesti naisten ja toisinajattelijoiden asema on länsimaisittain mitattuna todella kehno.
Naiset ovat tosin saaneet ajaa autoa jo pari vuotta ja MBS:n käskystä moraalipoliisi on teoriassa aavistuksen höllentänyt huivin ja kehon peittävän abayan käyttöpakkoa. Kunhan asu vain on ”kunniallinen”.
”Se maa on tuhonnut minut ja perheeni”
Tammikuussa 29-vuotias Manahel al-Otaibi tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen terrorismirikoksista “mentyään kauppaan ilman abayaa”. Sen lisäksi hän oli somessa kritisoinut maan miehistä valtajärjestelmää.
– Ensimmäistä kertaa olen alkanut vihata sitä, että synnyin naiseksi kotimaassani. Se maa on tuhonnut minut ja perheeni ja tehnyt elämästämme sietämättömän helvetin vain siksi, että olemme naisia, jotka halusivat oikeuden omaan elämäänsä, sanoo Saudi-Arabiasta paennut Manahelin sisat Fawzia al-Otaibi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- öljyrahat Vision 2030 fossilienergia MBS Lähi-Idän merkittävin turistikohde Fawzia al-Otaibi Manahel al-Otaibi Muhammed bin Salman abaya kuningashuone vihreä siirtymä huivi toisinajattelijat naisten oikeudet Öljy Saudi-Arabia Tasa-arvo Demokratia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ääri-islamismi nostaa jälleen päätään ranskalaiskoulussa – rehtori päätti erota jouduttuaan uskontoperusteisen vihan ja tappouhkausten kohteeksi
Koraani on Saksan muslimikoululaisille tärkeämpi kuin Saksan laki – joka kolmas hyväksyy väkivallan jos Allahia pilkataan
Vangittu Nobel-voittaja Narges Mohammadi on taistellut vuosikymmeniä islamin naiskäsitystä ja huntupakkoa vastaan
Perussuomalainen Nuoriso vaatii naisten alistuskulttuurin kitkemistä Suomesta: “Ei ole mitään väärää puolustaa naisten oikeutta elää vapaasti”
Oikeisto riemastui ja vasemmisto vimmastui uskonnollisen pukeutumisen kiellosta ranskalaiskouluissa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää