

LEHTIKUVA
Vaalishoppailu kuumensi tunteita MTV:n eurovaalitentissä – Halla-aho: ”Äänestäjillä mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa”
Puoluejohtajat keskustelivat äänestäjiä hämmentävästä ehdokasasettelusta, eli siitä, että osa euroehdokkaista on vaalissa mukana vain keräämässä ääniä, eikä paikka Euroopan parlamentissa näyttäisi kiinnostavan.
Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat keskiviikkoiltana MTV:n suuressa vaalitentissä.
Puoluepomoilta kysyttiin äänestäjiä hämmentävästä vaalishoppailusta, eli siitä, että osa eurovaaliehdokkaista on ilmoittanut, ettei aio ottaa europarlamentaarikon tehtävää vastaan.
Puoluepomot olivat yksimielisiä siitä, että kukaan heistä ei äänestäisi ehdokasta, joka ei ottaisi tehtävää vastaan valituksi tultuaan.
– Äänestäjien näkökulmasta tällainen on kikkailua, vaalitentin juontaja Jan Andersson sanoi.
Kristillisten Essayahille kelpaa vain pätkäpesti
Vasemmistoliiton euroehdokas Merja Kyllönen on ilmoittanut, ettei lähde EU-parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson selitteli puoluesiskonsa toimintaa perhesyillä, eli että tällä ei olisi jatkossa mahdollisuutta asua Brysselissä.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli äskettäin eduskuntavaaliehdokkaana, ja nyt hän on ehdolla eurovaaleissa. Essayah on ilmoittanut toimivansa EU-parlamentissa ainoastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan, eli vuoden 2019 loppuun saakka.
– Olen kertonut ehdokkuuksista äänestäjilleni ennen eduskuntavaaleja, että olen lähdössä ehdolle myöskin näihin vaaleihin (eurovaaleihin). Olen myös kertonut avoimesti etukäteen, miten tulen menettelemään jos tulen valituksi. Uskon, että äänestäjät osaavat tätä arvioida, Essayah sanoi.
Äänestäjien tiedettävä aikeista etukäteen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arveli, että osa äänestäjistä saattaa olla jopa hieman vihaisia vaaleissa ääniä shoppaileville ehdokkaille.
– Ei voida toimia niin, että vaaleissa kerätään ääniä puolueelle, ja sitten tehtävään lähteekin joku toinen henkilö. Valitettavasti se näyttää teidän (kristillisdemokraattien) osalta tältä, Orpo ojensi Essayahia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että äänestäjien kuluttajansuojan kannalta on olennaista se, että he tietävät etukäteen, mitä vaalien jälkeen tapahtuu.
– Äänestäjillä on mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa ja jos he kokevat järjestelyn kikkailuksi tai epämoraaliseksi, niin heillä on aina mahdollisuus olla äänestämättä. Olennaista on se, ettei ikäviä yllätyksiä tule äänestäjien tietoon vaalien jälkeen, Halla-aho sanoi.
Halla-aho myös muistutti, etteivät puolueet voi vaikuttaa siihen, että tällä kertaa sekä eduskuntavaalit että eurovaalit järjestetään samana vuonna ja vielä suhteellisen lyhyen ajan sisällä.
Keskustan ryhmässä suuri vaihtuvuus
Vihreiden puoluepomo Pekka Haavisto ilmoitti paheksuvansa menettelyä, jossa vaaleilla valittu henkilö sahaa edestakaisin EU-parlamentin ja eduskunnan väliä.
– Tästä aikoinaan Paavo Väyrynen näytti esimerkkiä, eli oli vaikeaa pysyä perässä, kummassa paikassa hän on.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä moitti Essayahin ratkaisua.
– On hatara selitys, että Suomen EU-puheenjohtajuus edellyttäisi puolen vuoden parlamenttijaksoa, Sipilä sanoi.
Halla-aho ihmetteli, että Sipilä korosti sitä, miten tärkeää on valituksi tultuaan ottaa tehtävä vastaan.
– Ilmeisesti on paljon vähemmän tärkeää pysyä tehtävässä, Halla-aho sanoi ja muistutti, että keskustan europarlamenttiryhmässä on ollut huomattavan suuri vaihtuvuus.
– Vähintään yhtä suuri ongelma on se, että tehtävässä ollaan hetken aikaa ja sitten lähdetään etsimään uusia haasteita muualta, Halla-aho totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ehdokkaat Kristillisdemokraatit puheenjohtajatentti äänestäjät MTV Sari Essayah Paavo Väyrynen Pekka Haavisto Petteri Orpo europarlamentti Li Andersson Merja Kyllönen Juha Sipilä Vasemmistoliitto vihreät perussuomalaiset Eurovaalit Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Muut puoluejohtajat esittävät kireää ilmastopolitiikkaa – Halla-aho: Liika kunnianhimo ajaa teollisuuden eniten saastuttaviin maihin

Halla-aho Petteri Orpolle eurovaalitentissä: ”Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, joka äänekkäästi vaati viisumivapautta Venäjän kanssa?”

Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää