LEHTIKUVA
Vaalishoppailu kuumensi tunteita MTV:n eurovaalitentissä – Halla-aho: ”Äänestäjillä mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa”
Puoluejohtajat keskustelivat äänestäjiä hämmentävästä ehdokasasettelusta, eli siitä, että osa euroehdokkaista on vaalissa mukana vain keräämässä ääniä, eikä paikka Euroopan parlamentissa näyttäisi kiinnostavan.
Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat keskiviikkoiltana MTV:n suuressa vaalitentissä.
Puoluepomoilta kysyttiin äänestäjiä hämmentävästä vaalishoppailusta, eli siitä, että osa eurovaaliehdokkaista on ilmoittanut, ettei aio ottaa europarlamentaarikon tehtävää vastaan.
Puoluepomot olivat yksimielisiä siitä, että kukaan heistä ei äänestäisi ehdokasta, joka ei ottaisi tehtävää vastaan valituksi tultuaan.
– Äänestäjien näkökulmasta tällainen on kikkailua, vaalitentin juontaja Jan Andersson sanoi.
Kristillisten Essayahille kelpaa vain pätkäpesti
Vasemmistoliiton euroehdokas Merja Kyllönen on ilmoittanut, ettei lähde EU-parlamenttiin, vaikka tulisi valituksi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson selitteli puoluesiskonsa toimintaa perhesyillä, eli että tällä ei olisi jatkossa mahdollisuutta asua Brysselissä.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli äskettäin eduskuntavaaliehdokkaana, ja nyt hän on ehdolla eurovaaleissa. Essayah on ilmoittanut toimivansa EU-parlamentissa ainoastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan, eli vuoden 2019 loppuun saakka.
– Olen kertonut ehdokkuuksista äänestäjilleni ennen eduskuntavaaleja, että olen lähdössä ehdolle myöskin näihin vaaleihin (eurovaaleihin). Olen myös kertonut avoimesti etukäteen, miten tulen menettelemään jos tulen valituksi. Uskon, että äänestäjät osaavat tätä arvioida, Essayah sanoi.
Äänestäjien tiedettävä aikeista etukäteen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arveli, että osa äänestäjistä saattaa olla jopa hieman vihaisia vaaleissa ääniä shoppaileville ehdokkaille.
– Ei voida toimia niin, että vaaleissa kerätään ääniä puolueelle, ja sitten tehtävään lähteekin joku toinen henkilö. Valitettavasti se näyttää teidän (kristillisdemokraattien) osalta tältä, Orpo ojensi Essayahia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että äänestäjien kuluttajansuojan kannalta on olennaista se, että he tietävät etukäteen, mitä vaalien jälkeen tapahtuu.
– Äänestäjillä on mahdollisuus ottaa järjestelyyn kantaa vaaleissa ja jos he kokevat järjestelyn kikkailuksi tai epämoraaliseksi, niin heillä on aina mahdollisuus olla äänestämättä. Olennaista on se, ettei ikäviä yllätyksiä tule äänestäjien tietoon vaalien jälkeen, Halla-aho sanoi.
Halla-aho myös muistutti, etteivät puolueet voi vaikuttaa siihen, että tällä kertaa sekä eduskuntavaalit että eurovaalit järjestetään samana vuonna ja vielä suhteellisen lyhyen ajan sisällä.
Keskustan ryhmässä suuri vaihtuvuus
Vihreiden puoluepomo Pekka Haavisto ilmoitti paheksuvansa menettelyä, jossa vaaleilla valittu henkilö sahaa edestakaisin EU-parlamentin ja eduskunnan väliä.
– Tästä aikoinaan Paavo Väyrynen näytti esimerkkiä, eli oli vaikeaa pysyä perässä, kummassa paikassa hän on.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä moitti Essayahin ratkaisua.
– On hatara selitys, että Suomen EU-puheenjohtajuus edellyttäisi puolen vuoden parlamenttijaksoa, Sipilä sanoi.
Halla-aho ihmetteli, että Sipilä korosti sitä, miten tärkeää on valituksi tultuaan ottaa tehtävä vastaan.
– Ilmeisesti on paljon vähemmän tärkeää pysyä tehtävässä, Halla-aho sanoi ja muistutti, että keskustan europarlamenttiryhmässä on ollut huomattavan suuri vaihtuvuus.
– Vähintään yhtä suuri ongelma on se, että tehtävässä ollaan hetken aikaa ja sitten lähdetään etsimään uusia haasteita muualta, Halla-aho totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ehdokkaat Kristillisdemokraatit puheenjohtajatentti äänestäjät MTV Sari Essayah Paavo Väyrynen Pekka Haavisto Petteri Orpo europarlamentti Li Andersson Merja Kyllönen Juha Sipilä Vasemmistoliitto vihreät perussuomalaiset Eurovaalit Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Muut puoluejohtajat esittävät kireää ilmastopolitiikkaa – Halla-aho: Liika kunnianhimo ajaa teollisuuden eniten saastuttaviin maihin
Halla-aho Petteri Orpolle eurovaalitentissä: ”Oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, joka äänekkäästi vaati viisumivapautta Venäjän kanssa?”
Halla-aho vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden lopettamista: ”Johtaa epäterveeseen muuttoliikkeeseen, joka on haitallista valtioille”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää