Heidi Hakala
Vaalikeskustelu velloo Ruotsissa riehakkaana – miehet kotiin opettelemaan imurointia
Ruotsissa valitaan sunnuntaina uusi parlamentti, Riksdagen. Perjantai-illan gallupit toistivat kaikki samaa viestiä: Ruotsin vaalitulos on johtamassa hallitusvastuun siirtymiseen oikeistoallianssilta vasemmiston työyhteenliittymälle (demarit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue). Vaalien yllättäjäksi saattaa nousta Gudrun Schymanin Feministiskt initiativ, joka kummittelee ennusteiden mukaan aivan neljän prosentin äänikynnyksen huulilla. Toinen mahdollinen yllättäjä on Ruotsidemokraatit, jotka saattavat nousta jopa vaa’ankieliasemaan.
Jo torstai-iltana, TV4:n suuressa vaalikeskustelussa alkoivat poliitikkojen tunteet kuumeta: Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf tarjosi demareitten puheenjohtaja Stefan Löfveninille energiaviranomaisen raporttia iltalukemisiksi. Tämä torjui sekä Lööfin tarjouksen että raportin hölynpölynä – ja sai aikaan valtavan haloon Ruotsin mediassa. ”Näinkö kohtelet naisia!” – paheksuivat demareiden tyrmistyneet vastustajat.
Keskustan Lööf jatkoi SVT:n perjantain suuren vaalidebatin aluksi naisasialinjalla ja totesi, ”ettei tasa-arvossa ole kysymys vain palkasta, vaan myös asenteista”. Dagens Industrin suorassa vaaliseurannassa pääsi heti alkuun ääneen myös nykyinen maltillista kokoomusta edustava pääministeri Fredrik Reinfeld, joka äityi kehumaan miesten mahdollisuutta vanhempainvapaaseen sanoen, että ”miehet, jotka ovat kotona, oppivat kuinka astianpesukone ja pölynimuri toimivat”.
Keskustelusta ei välttämättä löytynyt mitään yhtä, kaiken yläpuolelle nousevaa teemaa. Asiat vyöryivät ja pyörivät eläkkeiden, tasa-arvon, maahanmuuton, verotuksen, työllisyyden ja asumisen ympärillä. Huomionarvoista oli, että turvallisuuspolitiikkaa keskustelussa käsiteltiin vähänlaisesti. Ruotsi ei sijaitse karhun naapurissa.
Ruotsalaiset poliitikot olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin esille kaivettu uhkapeliongelma ei ole pelkästään hänen oma asiansa. Vaalituloksen julkistamisen jälkeen se tosiaankin voi olla koko Ruotsin asia – kun hallitusta muodostetaan.
Se, mikä erottaa edelleenkin suomalaisen ja ruotsalaisen poliittisen todellisuuden toisistaan, on kyky esiintyä ja keskustella. Ruotsalaiset poliitikot osaavat kaikki puhua selkeästi ja väitellä – oli asiaa tai ei. Vaikka suoranaisesti henkilökohtaisuuksiin ei debateissa mentykään, suuntasivat poliitikot piikkejä toistensa vaalitavoitteisiin ja vaalien jälkeisiin suunnitelmiin.
Esimerkiksi SVT:n vaalidebatissa vasemmiston Jonas Sjöstedt tiukkasi Reinfeldtiltä, kehtaako hän jatkaa puolueensa johdossa. Reinfeldt kuittasi kysymyksen kiukutteluksi, ja kysyi samaa Sjöstedtillä itseltään, jolla ei ollutkaan asiaan vastausta. Tästä seurasi mojova naurunremakka.
Ruotsin suuren vaalikeskustelun kulun seuraamiseen riitti mainiosti tietokone, lähes kaikki kynnelle kykenevät mediat purkivat vaalikeskustelun saman tien sanoiksi ruudulle. Helppoa ja hyvää yhteiskunnallista palvelua. Samaan satsiin oli vaikkapa Aftonbladetin palvelussa ympätty ulkopuolisten kommentaattoreiden viestejä sosiaalisesta mediasta– hyvä idea vaikkapa Suomen ensi kevään vaalikeskusteluja ajatellen.
Ylipäänsä debattien tekstiä pureskellessa on helpompi saada kiinni myös siitä, mitä puhujat sanoillaan todellisuudessa tarkoittivat.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.