Heidi Hakala
Vaalikeskustelu velloo Ruotsissa riehakkaana – miehet kotiin opettelemaan imurointia
Ruotsissa valitaan sunnuntaina uusi parlamentti, Riksdagen. Perjantai-illan gallupit toistivat kaikki samaa viestiä: Ruotsin vaalitulos on johtamassa hallitusvastuun siirtymiseen oikeistoallianssilta vasemmiston työyhteenliittymälle (demarit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue). Vaalien yllättäjäksi saattaa nousta Gudrun Schymanin Feministiskt initiativ, joka kummittelee ennusteiden mukaan aivan neljän prosentin äänikynnyksen huulilla. Toinen mahdollinen yllättäjä on Ruotsidemokraatit, jotka saattavat nousta jopa vaa’ankieliasemaan.
Jo torstai-iltana, TV4:n suuressa vaalikeskustelussa alkoivat poliitikkojen tunteet kuumeta: Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf tarjosi demareitten puheenjohtaja Stefan Löfveninille energiaviranomaisen raporttia iltalukemisiksi. Tämä torjui sekä Lööfin tarjouksen että raportin hölynpölynä – ja sai aikaan valtavan haloon Ruotsin mediassa. ”Näinkö kohtelet naisia!” – paheksuivat demareiden tyrmistyneet vastustajat.
Keskustan Lööf jatkoi SVT:n perjantain suuren vaalidebatin aluksi naisasialinjalla ja totesi, ”ettei tasa-arvossa ole kysymys vain palkasta, vaan myös asenteista”. Dagens Industrin suorassa vaaliseurannassa pääsi heti alkuun ääneen myös nykyinen maltillista kokoomusta edustava pääministeri Fredrik Reinfeld, joka äityi kehumaan miesten mahdollisuutta vanhempainvapaaseen sanoen, että ”miehet, jotka ovat kotona, oppivat kuinka astianpesukone ja pölynimuri toimivat”.
Keskustelusta ei välttämättä löytynyt mitään yhtä, kaiken yläpuolelle nousevaa teemaa. Asiat vyöryivät ja pyörivät eläkkeiden, tasa-arvon, maahanmuuton, verotuksen, työllisyyden ja asumisen ympärillä. Huomionarvoista oli, että turvallisuuspolitiikkaa keskustelussa käsiteltiin vähänlaisesti. Ruotsi ei sijaitse karhun naapurissa.
Ruotsalaiset poliitikot olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin esille kaivettu uhkapeliongelma ei ole pelkästään hänen oma asiansa. Vaalituloksen julkistamisen jälkeen se tosiaankin voi olla koko Ruotsin asia – kun hallitusta muodostetaan.
Se, mikä erottaa edelleenkin suomalaisen ja ruotsalaisen poliittisen todellisuuden toisistaan, on kyky esiintyä ja keskustella. Ruotsalaiset poliitikot osaavat kaikki puhua selkeästi ja väitellä – oli asiaa tai ei. Vaikka suoranaisesti henkilökohtaisuuksiin ei debateissa mentykään, suuntasivat poliitikot piikkejä toistensa vaalitavoitteisiin ja vaalien jälkeisiin suunnitelmiin.
Esimerkiksi SVT:n vaalidebatissa vasemmiston Jonas Sjöstedt tiukkasi Reinfeldtiltä, kehtaako hän jatkaa puolueensa johdossa. Reinfeldt kuittasi kysymyksen kiukutteluksi, ja kysyi samaa Sjöstedtillä itseltään, jolla ei ollutkaan asiaan vastausta. Tästä seurasi mojova naurunremakka.
Ruotsin suuren vaalikeskustelun kulun seuraamiseen riitti mainiosti tietokone, lähes kaikki kynnelle kykenevät mediat purkivat vaalikeskustelun saman tien sanoiksi ruudulle. Helppoa ja hyvää yhteiskunnallista palvelua. Samaan satsiin oli vaikkapa Aftonbladetin palvelussa ympätty ulkopuolisten kommentaattoreiden viestejä sosiaalisesta mediasta– hyvä idea vaikkapa Suomen ensi kevään vaalikeskusteluja ajatellen.
Ylipäänsä debattien tekstiä pureskellessa on helpompi saada kiinni myös siitä, mitä puhujat sanoillaan todellisuudessa tarkoittivat.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää