

PS ARKISTO
Vaalikampanjoihin upotetaan jopa omakotitalon verran rahaa – Tynkkysen lakialoite rajoittaisi kampanjabudjettien paisumista
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on jättänyt eduskunnassa lakialoitteen, joka asettaisi vaaleihin kampanjakatot. Ehdokaskohtaiset ylärajat olisivat kunta- ja aluevaaleissa yhteensä 10 000 euroa, eduskuntavaaleissa 30 000 euroa ja europarlamenttivaaleissa 50 000 euroa.
– Kampanjoihin upotetut summat ovat karanneet käsistä. Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa läpipäässeiden ehdokkaiden kampanjabudjetti oli keskimäärin 37 000 euroa. Nämä ovat järkyttäviä rahamääriä! Suurimmalle osalle ehdokkaaksi haluavista tällaiset budjetit ovat täysin mahdottomia haalia kasaan.
– Demokratia vääristyy, kun esimerkiksi nuoret, vähävaraiset aikuiset tai pienituloiset eläkeläiset kokevat hyvin vaikeaksi kilpailla jättisummilla jyrääviä kampanjoita vastaan. Ratkaiseva tekijä pitäisi olla ehdokkaan sanoma, ei raha, Sebastian Tynkkynen linjaa.
Raha ei saa olla este ehdokkuudelle
Tynkkynen viittaa lakialoitteensa perusteluissa trendiin, joka osoittaa kampanjabudjettien olleen selvässä nousussa 2000-luvulla. Yli 100 000 euron kampanjatkaan eivät ole harvinaisia – eurovaaleissa hätyyteltiin viimeksi jo 200 000 euron rajaa.
– Kampanjabudjettien kohtuullistamisen puolesta on puhuttu jo pitkään. Esimerkiksi eduskunnan tarkastusvaliokunta nosti asian tärkeyden esiin jälleen viime vuonna. Viesti on ollut, että kampanjakulujen kasvua pitää hillitä, jottei raha olisi esteenä ehdokkaaksi ryhtymiselle.
Demokratiaa halveksuva suunta
Saman huoleen viittasi myös oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, joka esitti ajatuksen kehityskulusta, jonka päässä vain varakkaat tai helposti tukea saavat ehdokkaat voivat tulla valituksi.
– Tätä suuntaa ei kukaan demokratiasta välittävä voi pitää hyvänä, joten toivonkin aloitteelle puoluerajat ylittävää tukea, Tynkkynen sanoo.
Kevään vaaleissa vähintään 30 000 euron kampanjan on tähän mennessä ilmoittanut tehneensä jo 97 eduskuntavaaliehdokasta. Asia käy ilmi vapaaehtoisista ennakkoilmoituksista. Tiedot täydentyvät yhä, sillä viimeinen päivä jättää vaalirahoitusilmoitus ajoissa on vasta 5. kesäkuuta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kampanjabudjetti kohtuullistaminen ehdokkaat tarkastusvaliokunta Arto Jääskeläinen lakialoite Oikeusministeriö Demokratia Sebastian Tynkkynen vaalit vaalirahoitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuuttajatkin äänestävät nyt perussuomalaisia: “Poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi”

Perussuomalaisille 16 uutta kansanedustajaa – Sara Seppänen nousi Lapin äänikuningattareksi

Juvonen: Marin lähti vaalilaukalle haukkuessaan perussuomalaisia

Suomessa sana on ”vapaa”, kunhan ei puhuta islamista tai maahanmuutosta – Tynkkyselle politiikka on käynyt kalliiksi

Ruohonen-Lerner vaatii lisää avoimuutta vaalirahoitukseen: “Avoimuus on tie kohti oikeudenmukaista yhteiskuntaa”

Presidentinvaalien kampanjabudjetit paisuneet valtaviksi – Strandman: Murentaako vaalirahoitus demokratiaa?

Tynkkynen haluaa rajat presidenttiehdokkaiden jättilahjoituksille – lakialoite asettaisi vaalitukeen enimmäisrajan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää