LEHTIKUVA
“Vaalidenialistin” nousu puhemieheksi on osoitus Trumpin voimasta
Yhdysvaltain kongressi on saanut uuden puhemiehen. Toimittajat inhoavat häntä, koska valituksi tuli Trumpin suosikki, joka on kritisoinut edellisten presidentivaalien ääntenlaskentaa. Lisäksi hän edustaa vanhoillisia, kristillisiä arvoja eikä usko edes ilmastonmuutokseen.
Yhdysvaltain kongressin päätöksentekoa jo kolmisen viikkoa jumittanut tilanne saatiin vihdoin ratkaistua, kun edustajainhuoneen puhemieheksi valittiin Louisianaa edustava republikaani Mike Johnson. Häntä ennen tarjolla oli kolme paljon nimekkäämpää republikaania, mutta kukaan heistä ei saanut taakseen kaikkia oman puolueensa edustajia.
Hesari varoittaa ex-presidentin paluusta
Edellinen puhemies Kevin McCarthy (rep) sai potkut oman puolueensa “trumpilaissiiven” kampittamana, mutta pääosin demokraattien äänillä. Seuraajan valitsemiseen sen sijaan vaadittiin kaikkien republikaanien tuki, koska republikaaneilla on vain niukka enemmistö edustajainhuoneessa.
Ratkaisevana Johnsonin valinnalle pidetään sitä, että ex-presidentti Donald Trump asettui vahvasti hänen tuekseen. Tapahtumien kulku on myös osoitus siitä, että Trumpilla on yhä – useista vuoden 2020 vaaleihin liittyvistä rikossyytteistä huolimatta – suosiota ja voimaa.
Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen kehottaakin kaikkia varautumaan siihen mahdollisuuteen, että Trump nousee jälleen Yhdysvaltain presidentiksi.
Trumpin suosikki – toimittajien inhokki
Johnsonin valintaa on luonnehdittu myös siten, että republikaanit valitsivat omiensa keskuudesta sen, jota muut vihaavat vähiten. Toimittajissa sen sijaan uusi puhemies herättää hyvinkin negatiivisia reaktioita. Uutiskanava CNN kutsuu häntä “vaalidenialistiksi”.
Yhdysvalloissa pitkään työskennellyt Ylen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen oli täysin pöyristynyt kuultuaan Johnsonin valinnasta. Hän lisää Johnsonin syntilistalle ilmastodenialismin ja väittää tämän uskovan “salaliittoon” edellisten presidentivaalien tulokseen liittyen.
Maailma hoi: Edustajainhuoneen uusi pj., eli kolmanneksi korkein henkilö Yhdysvaltain arvojärjestyksessä, on nyt semmoinen joka ei usko 2020 #usavaali tulokseen vaan salaliittoon eikä esim. ilmastonmuutokseen. Lista mihin ei usko jatkuu noin kivikauteen.
— Mika Hentunen 🌻 (@MikaHentunen) October 26, 2023
Yritti viivyttää vaalituloksen hyväksymistä
Todellisuudessa Mike Johnson on nimenomaan sanonut, että hän ei usko mihinkään “suureen salaliittoon”, mutta on huolissaan vaaleihin liittyneistä epäselvyyksistä ja siitä, että vaalien jälkeen tehdyssä kyselyssä yli kolmannes äänestäjistä uskoi, että vaalitulos on väärennetty.
Johnson on koulutukseltaan juristi. Hän oli mukana Trumpin puolustustiimissä tämän ensimmäisessä virkarikosoikeudenkäynnissä vuonna 2020. Johnson oli mukana myös hankkeessa, jossa yritettiin juridisella kikkailulla viivyttää presidentinvaalien tuloksen hyväksymistä kongressissa, jotta vaalivilppiväitteiden tutkintaa voitaisiin jatkaa neljässä ratkaisevassa osavaltiossa.
Vanhoillisia arvoja kannattava kristitty
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehenä on nyt siis babtisti, joka pitää elämänarvojensa perustana Raamattua. Hänellä on neljä lasta ja vaimo, joka on koulutukseltaan opettaja ja sielunhoitaja.
Johnsonin ihannemaailmassa ei olisi homoavioliittoja eikä abortteja, mutta miehen ja naisen välinen avioliitto olisi ikuinen. Oman vaimonsa kanssa hän on solminut Louisianan osavaltion lain salliman erityissopimuksen, joka rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan saada avioero.
Kulttuurisodan eturintamasta päätöksentekijäksi
Babtistilehdelle vuonna 2016 antamassaan haastattelussa Johnson luonnehtii juristin uraansa “kutsumukseksi” ja kertoo olleensa “kulttuurisodan eturintamassa” puolustamassa uskonnonvapautta, ihmiselämän pyhyyttä, perinteistä avioliittoa ja muita raamatullisia arvoja.
Edustajainhuoneen puhemiehenä hänen kiireellisimmät murheensa eivät kuitenkaan liity elämänarvoihin vaan sotiin ja rahaan. Haastattelussa Johnson luettelee polttavimpia ongelmakohtia: Israel, Ukraina, Kiina, Iran, talous, etelärajan vuotaminen ja fentanyylin aiheuttamat huumeongelmat.
Ukrainan ja Israelin apupaketit päätettävänä
Aivan ensimmäisenä edessä ovat Ukrainan ja Israelin apupaketit. Alun perin ne oli koplattu yhteen samaksi paketiksi, mutta puhemies Johnson haluaa, että niistä äänestetään erikseen.
Monet republikaanit ovat sitä mieltä, että USA:n pitäisi lopettaa Ukrainan sotilaallinen avustaminen, ja myös Johnson on äänestänyt tällaisen vaatimuksen puolesta edustajainhuoneessa. Puhemiehenä hän on kuitenkin valmis antamaan sen verran periksi presidentti Joe Bidenille, että Ukrainan tukemista voidaan jatkaa, jos varojen asianmukaisesta käytöstä saadaan varmuus.
Israelin tukeminen sopii Johnsonin kristilliseen vakaumukseen hyvin, mutta hän haluaa, että valtion budjettia leikataan vastaavasti jostain muualta. Yhdysvaltain joukkojen lähettämiseen Israelin maaperälle hän suhtautuu vastahakoisemmin.
Demokraateilla on enemmistö kongressin ylähuoneessa eli senaatissa, joten alahuoneen eli edustajainhuoneen puhemiehenä Johnsonin on päästävä kompromissiin demokraattien kanssa saadakseen asiat etenemään. Aikataulu on tiukka. Jos budjettisopua ei löydy marraskuun 17. päivään mennessä, edessä on liittovaltion toimintojen sulkeminen: virastot laitetaan kiinni ja palkanmaksu loppuu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vaalidenialisti Pekka Mykkänen Mike Johnson Kevin McCarthy edustajainhuone Mika Hentunen kongressi homoliitot Kulttuurisodat ilmastodenialismi Raamattu Joe Biden Abortti Donald Trump Israel Ukraina Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Presidentti Biden välttelee toimittajien kysymyksiä – samalla kun Bidenin suvun oudoista liiketoimista tipahtelee uusia tietoja
Edustajainhuoneen puhemies äänestettiin ulos – historiallinen tapaus USA:ssa
Trumpin muurin paluu – kaaos jatkuu USA:n etelärajalla
Biden demonisoi Trumpin kannattajia “ääriaineksiksi” ja “vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä
Donald Trump läksytti Saksaa energiariippuvuudesta Venäjään – Helsingin Sanomat väitti perään Trumpin olevan Euroopalle suurempi ongelma kuin Venäjä
Poliittinen kommentaattori kävi läpi kohutodistajan lausuntoja: Trump tarttui ohjauspyörään, väittää nainen joka ei ollut edes samassa autossa
Budjettisotaa Amerikan malliin: Liikenneministerin vuosipalkaksi esitettiin yhtä dollaria
Argentiinan uusi presidentti sai vasemmiston kyyneliin
”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.