

LEHTIKUVA
Uzbekistan on Keski-Aasian leipäkori ja ulkovaltojen nälkä kasvaa maan rajoilla
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jättänyt varjoonsa tyytymättömyyden, joka ajoittain puhkeaa väkivaltaisiksi mielenosoituksiksi entisissä Keski-Aasian neuvostotasavalloissa. Viimeksi kansa nousi keskusvaltaa vastaa Uzbekistanissa, joka on edelleen monin sitein kiinni Venäjässä.
Heinäkuun alussa 18 ihmistä kuoli, 243 loukkaantui ja yli 500 pidätettiin Karakalpakstanissa, Uzbekistanin turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa. Syrjäisen maailmankolkan kansalaisten raivoksi purkautunut ja hätätilaan päättynyt tyytymättömyys jäi kohinaksi maailman muiden kriisien taustalle.
Kahden miljoonan asukkaan autonomisen Karakalpakstanin väkivaltaiset mielenosoitukset olivat jo toinen esimerkki pinnan alla kytevästä levottomuudesta entisissä neuvostotasavalloissa. Tammikuussa Kazakstanissa kuoli satoja ihmisiä kansannousussa, jonka taltuttamiseen osallistui turvallisuusjoukkoja myös Venäjältä.
Siirtotyöläiset pelinappuloina
Uzbekistan on Keski-Aasian tärkein viljantuottaja ja musliminemmistöinen valtio, jossa asuu 35 miljoonaa ihmistä. Asukkaita on lähes yhtä paljon kuin Ukrainassa. Uzbekistan on valtio, jossa törmäävät Venäjän, Kiinan ja länsimaiden näkemykset alueen tulevaisuudesta. Myös Turkki on jo pelkästään historiallisista syistä aktiivinen toimija Keski-Aasiassa.
Venäjä on uzbekeille tärkeä, koska heitä on siellä töissä ainakin kaksi miljoonaa. Tärkeitä ovat myös miljardit dollarit, joita siirtotyöläiset toimittavat vuosittain kotimaahan.
Nyt keikkatyöläisten virta on kutenkin kääntynyt takaisin kohti Keski-Aasiaa Ukrainan sodan ja Venäjän tiukkenevan taloustilanteen myötä.
Venäjä saattaisi hurjimpien mediassa esitettyjen spekulaatioiden mukaan jopa kääntää uzbekkien virran toiseen suuntaan. Tällöin Keski-Aasian tasavalloista tulleita siirtotyöläisiä rahdattaisiin sadoin tuhansin ja vajavaisin tiedoin vaikkapa Suomen rajoille anomaan turvapaikkaa EU:n alueelta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- keikkatyöläiset Venäjän hyökäys turvallisuujoukot muslimienemmistöinen valtio viljantuottaja turvallisuusjoukot Karakalpakstan autonomia entiset neuvostotasavallat Ukrainan sota kansannousu Keski-Aasian tasavallat siirtotyöläiset mielenosoittajat Uzbekistan hybridivaikuttaminen levottomuudet turvapaikka Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rajalakiuudistus on perussuomalaisille poliittinen työvoitto – Purra: ”Suomalaiset voivat nyt nukkua yönsä paremmin”

Purra: Rajojen vastustajilta unohtuu, että demokratiaa ei voi olla olemassa kuin suljetuissa yhteisöissä

Ihmissalakuljettajat mainostavat nyt Suomea uutena reittinä EU-alueelle

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex: Laiton maahantulo lähes tuplaantunut EU:n ulkorajoilla alkuvuonna

Liettua uhmaa EU-tuomioistuimen päätöstä – aikoo puolustaa rajojaan jatkossakin
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää