Vanhukset ovat usein riippuvaisia muiden avusta ja puolustuskyvyttömiä. Seksuaalirikokset jäävät heidän kohdallaan helposti piiloon – eivät siksi, etteivät ne olisi vakavia, vaan siksi, ettei vanhusten kokemuksia aina uskota tai ne jäävät kuulematta. Tilanteet tapahtuvat suljettujen ovien takana, ilman silminnäkijöitä. Juuri siksi vastuuta ei kansanedustaja Mira Niemisen mielestä voi jättää yksin työntekijöille tai omaisille.
– Hyvinvointialueiden rooli on keskeinen. Ne vastaavat kotihoidon järjestämisestä, valvonnasta ja laadusta. Tämä tarkoittaa, että niillä on sekä mahdollisuus että velvollisuus puuttua epäkohtiin – mutta myös ennakoida niitä. Resurssien suuntaaminen oikein, koulutuksen ja valvonnan järjestäminen sekä avoimuuden edistäminen ovat ratkaisevassa asemassa, Nieminen sanoo.
Oikeus koskemattomuuteen ja arvokkaaseen vanhuuteen
Niemisen mukaan hyvinvointialueilla tulisi olla käytössä ennalta ilmoittamattomia tarkastuskäyntejä, asiakaskokemusten keruuta sekä ulkopuolista arviointia. Kotihoidon asiakkaita on kuunneltava säännöllisesti ja luottamuksellisesti.
– Lisäksi hyvinvointialueiden tulee tarjota helppo, matalan kynnyksen ilmoituskanava kaikille – vanhuksille, omaisille ja työntekijöille. Ilmoitusten käsittelyn on oltava nopeaa, läpinäkyvää ja turvallista.
– Vanhuksilla on oikeus koskemattomuuteen ja arvokkaaseen vanhuuteen – ei pelkästään juhlapuheissa, vaan arjen teoissa. Hyvinvointialueilla on nyt avaimet käsissään. Kyse on ennen kaikkea tahdosta toimia, Nieminen toteaa.