Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Uusin Twitter Files -paljastus: FBI pyysi Twitteriä puuttumaan jopa vitseihin ja parodiatileihin

20.12.2022 |08:15

Tutkinta Twitterin viime vuosien toiminnasta on paljastanut, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on ollut säännöllisissä tekemisissä alustan ylläpidon kanssa. FBI:n agentit olivat pyytäneet ylläpitoa puuttumaan jopa poliittiseen satiiriin ja tileihin, joilla oli olemattomasti seuraajia. Amerikkalaislehti Reason pitää FBI:n toimintaa viranomaiselle sopimattomana ja sananvapauden kannalta arveluttavana.

Twitter Files -paljastussarjan kuudes osa julkaistiin viime perjantaina. Useista aiemmista paljastuksista vastannut Matt Taibbi ilmoitti, että Yhdysvaltain liittovaltion poliisin (FBI) agentit olivat säännöllisesti yhteyksissä Twitterin sisällönvalvojiin. He pyysivät usein poistamaan twiittejä, jotka heidän mielestään rikkoivat alustan yhteisönormeja vaaleihin liittyvästä misinformaatiosta.

Keskusteluja käytiin paljon sekä sähköpostitse että viikoittaisissa kokouksissa. Twitterin henkilökunnan edustaja kuvasi yhtiön ja viranomaisten suhdetta ”hallituksen ja liike-elämän synkronoinniksi”.

FBI suositteli jatkuvasti Twitterin sisällönvalvojia puuttumaan yksittäisiin twiitteihin vedoten Twitterin omiin yhteisönormeihin. Useat näistä twiiteistä olivat käyttäjiltä, joilla ei ollut suurta seuraajamäärää, ja jotka olivat satiiri- ja huumoritilejä.

FBI ilmiantoi mm. nimimerkin “Claire Foster”, joka oli twiitannut:

“Olen ääntenlaskijana osavaltiossani. Jos et käytä kasvomaskia, en aio laskea ääntäsi. #turvallisuusensin”

“Jokaista tähän päivitykseen kirjoitettua kielteistä kommenttia vastaan kirjaan yhden lisä-äänen demokraateille.”

Viestit kuulostavat ilmeiseltä satiirilta, mutta FBI:n mielestä vaalivilppi ei ollut vitsailun aihe. Reason-lehti ihmettelee, että eikö FBI-agenteilla ole kiireellisempää tekemistä kuin valvoa Twitterissä kerrottavia vitsejä.

Jo aikaisemmat Twitter Files -paljastukset ovat antaneet osviittaa viranomaisten tiiviistä yhteistyöstä Twitterin sisällönvalvonnan kanssa. Uusi paljastus kertoo kuitenkin uudella tavalla ilmiön laajuudesta eriskummallisten esimerkkien kautta. Reason-lehden mukaan tapa, jolla teknologiajätit ja viranomaiset ovat pyrkineet yhteistyössä murskaamaan valtavirtaa haastavia kriitikoita ja jopa huumoria, on jo häiritsevää.

Yksityisillä alustajäteillä on halutessaan mahdollisuus asettaa yhteisönormeja, jotka rajoittavat vitsailua. Myös käyttäjillä on oikeus ilmiantaa huumoripäivityksiä ylläpidolle. Kuitenkin liittovaltion poliisin rooli tässä kuviossa herättää vakavia kysymyksiä sananvapaudesta ja ennakkosensuurista.

Reason-lehden mukaan huumoripäivitysten ilmiantaminen alustapalvelujen ylläpidolle on poliisille sopimatonta toimintaa. Vaikka FBI ei ehdottomasti vaatisi alustapalveluja sensuroimaan ilmiantamiaan päivityksiä, ylläpito voi suhtautua viranomaisten pyyntöihin vakavammin ja pelokkaammin, amerikkalaislehti arvioi.

Amerikkalaisen parodiatili Claire Fosterin sensuroiminen muistuttaa Suomessa eduskuntavaalien alla 2019 tapahtunutta “vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade” -parodiahahmon hyllyttämistä. Vuorokautta ennen hyllyttämistään Kaarisade oli tehnyt satiiria Valtioneuvoston informaatiovaikuttamista koskevasta raportista, jossa satiiri oli luokiteltu vihamielisen informaatiovaikuttamisen muodoksi. Suomen poliisi oli aiemmin tutkinut parodiatilejä ja ollut yhteydessä Twitterin ylläpitoon. Vain hieman Kaarisateen hahmon hyllyttämisen jälkeen poliisi ilmoitti lopettaneensa parodiatutkinnan.

Twitter Files -paljastussarjan kahdessa ensimmäisessä osassa raportoitiin mm. alustapalvelun puolueellisuudesta Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla sekä konservatiiveihin kohdistetusta varjobannaamisesta. Sarjan osissa 3, 4 ja 5 käsiteltiin Twitterin päätöksiä hyllyttää ja bannata presidentti Donald Trump sekä tämän äänekkäimpiä tukijoita kongressitalon valtauksen myötä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää