

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Uusien kansalaisten kättelystä kalabaliikki – Tanskan kansanpuolue ei anna uskonnon mennä maan lakien ja tapojen edelle
Tanskassa maan kansalaisuuden myöntämisen yhteydessä järjestetään seremonia, jossa kunnan viranomaiset kättelevät uusia tanskalaisia. Tanskan kansanpuolueen kuppi meni nurin, kun jotkut henkilöt ovat juhlallisen tilaisuuden yhteydessä kieltäytyneet kättelemästä vastakkaista sukupuolta.
– Nyt tuli loppu tälle pelleilylle, julistaa kansanpuolueen maahanmuuttovastaava Marie Krarup Twitterissä.
– Huomenna kansanpuolue marssii ministerin puheille ja vaatii, että uusien kansalaisten on käteltävä sekä miehiä että naisia tasapuolisesti. Kyyristelyn on loputtava.
Vasemmisto viisveisaa maan tavoista
Krarupin viesti sosialidemokraattiselle maahanmuutto- ja integraatioministeri Mattias Tesfayelle on hyvin yksinkertainen: jokaisen uuden kansalaisen on käteltävä sekä naisia, että miehiä. Muutoin Tanskan kansalaisuutta ei tule henkilölle myöntää.
Kyse on laajemminkin siitä, että maahanmuuttajan on kansalaisuuden saadakseen sitouduttava noudattamaan uuden kotimaansa kaikkia lakeja, asetuksia ja myös sosiaalisia normeja.
Voiko uskonto olla lakeja vahvempi
Kyse lienee perimmältään siitä, voiko uskonto mennä maan lakien ja tapojen edelle. Erilaisista näkökannoista kättelykeskusteluun kertoo Jyllands-Posten.
Hedenstedin demaripormestari Kasper Glyngø vähättelee luottamuksellisen kädenpuristuksen merkitystä ja sanoo uusien kansalaisten joka tapauksessa allekirjoittavan julistuksen, jossa lupaavat kunnioittaa demokratiaa, sanavapautta ja perustuslakia. Glyngø sanoo, ”ettei kädenpuristus ole ratkaisevaa siinä, oletko hyvä Tanskan kansalainen”.
Maassa maan tavalla
Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra puuttuu Facebookissa tanskalaiskeskusteluun ja toteaa, että perussuomalaistenkin mielestä kansalaisuuden saaminen vaatii pitkää maassaoloa ja vankasti todennettavaa integroitumista.
– Mikäli tasa-arvoisessa yhteiskunnassa toisen sukupuolen kättely on ylitsepääsemättömän vaikeaa, henkilö ei voi olla riittävällä tavalla integroitunut.
– Ei sukupuolisegregaatiolle, ei naisvihalle, kirjoittaa Riikka Purra.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tanskan poliisi: Lähes kaikilla ongelmalähiön jengirikollisilla maahanmuuttajatausta

Järjestäytynyt rikollisuus riistäytynyt hallinnasta länsinaapurissa – Suomen on vältettävä Ruotsin virheet

Kööpenhaminan poliisi haluaa kasvot tunnistavat kamerat – Tanskan kansanpuolue kannattaa

Tanskan demareilla eri ääni kellossa kuin suomalaisilla aateveljillään: Maahantulijoiden määrälle katot, paluumuuttoa edistettävä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää