

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Uusi-Seelanti haluaa pistää lehmien pierut verolle ilmastonmuutosta estääkseen
Uudessa-Seelannissa on valmisteilla lakiesitys, joka laittaisi karjatalouden metaanipäästöt verolle. Uuden veron odotetaan siirtyvän suoraan kuluttajahintoihin.
Kyseessä on maailman ensimmäinen laki maatalouden kasvihuonepäästöjen verottamiseksi, kertoo brittilehti Telegraph. Maatalous on suurin Uuden-Seelannin kasvihuonepäästöjen lähteistä.
Metaanipäästöjä syntyy lehmien ja lampaiden pötsissä tapahtuvasta hajoamisreaktiosta, jonka seurauksena eläimet röyhtäilevät ja piereskelevät metaanin ulos elimistöstään. MTK:n mukaan yksi lehmä päästää vuosittain noin 100 kiloa metaania, joka vastaa henkilöautoa, jolla ajetaan vuodessa 10 000 kilometriä.
Suuri lihantuottaja
Uusi laki olisi Uuden-Seelannin kannalta erityisen merkittävä, koska maa on suuri lihantuottaja. Viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on noin 10 miljoonaa nautaa ja 26 miljoonaa lammasta. Suomessa nautoja on noin 850 000 ja lampaita vaivaiset 130 000.
Lähes puolet Uuden-Seelannin kasvihuonepäästöistä tulee maataloudesta enimmäkseen metaanin muodossa. Nyt nämä päästöt on tarkoitus laittaa verolle vuodesta 2025 alkaen. Vero tulee nostamaan lihatuotteiden hintaa.
– Meidän on leikattava ilmakehään päästämämme metaanin määrää, ja tehokas päästöjen hinnoittelujärjestelmä on avainasemassa tässä, sanoo ilmastonmuutosministeri James Shaw.
Lisäaineita rehuun päästöjen vähentämiseksi
Lakiesitykseen sisältyy kannustimia niille karjankasvattajille, jotka syöttävät karjalleen rehun lisäaineita, joiden tarkoitus on vähentää metaanin syntymistä. Tilan metsiä voidaan käyttää päästöjen hyvittämiseen.
Metaanivero on suurin Uuden-Seelannin maatalouteen kohdistunut säätelyn muutos sen jälkeen, kun maataloustuet poistettiin 1980-luvulla. Britanniassa puolestaan suunnitellaan tuontilihaan kohdistuvaa päästötullia maan oman lihantuotannon suojelemiseksi halpatuonnilta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maatalouden ilmastopäästöt päästövero metaani James Shaw kasvihuonekaasut Uusi-Seelanti Ilmastonmuutos
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Syyllistävä “Greta Thunberg -politiikka” ei vähennä päästöjä tai suojele luontoa – Ranne: Ilmastotoimissa tarvitaan malttia ja itsesuojeluvaistoa

Ranne: Hallituksen suhteellisuudentajun puute kurittaa kansaa – “Suomi ei voi pyöriä tukien varassa”

Purra: Saksa korjaa energiapolitiikkansa virheitä, Suomikin pystyy siihen

Hakkarainen EU:n ilmastopaketista: Näillä toimilla EU rasvaa omaa hirttoköyttään – “Missä on se vaaka, jolla hiilidioksidia mitataan?”

Uusi-Seelanti pyrkii ensimmäisten joukossa ilmastoneutraaliksi – karjatilat lahtipölkylle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää