MATTI MATIKAINEN
Uusi kansanedustaja Petri Huru kaipaa maalaisjärkeä eduskuntaan: ”Suomi potkii itseään nilkkaan yrittäessään pelastaa koko maailmaa”
Petri Hurulle tärkeitä teemoja ovat työllisyys, turvallisuusasiat ja toimivat kansalaisten peruspalvelut. Huru katsookin, että kansanedustajana hänen tärkein tehtävänsä on toimia suomalaisten edunvalvojana. –Perussuomalaisten nouseva kannatus kertoo siitä, että kansa on perussuomalaisen politiikan takana, vaikka valtamedia tekee parhaansa dissatakseen perussuomalaisia.
Porilainen ylipalomies-sairaankuljettaja ja lähihoitaja, perussuomalaisten Porin kaupunginvaltuutettu Petri Huru sai kevään eduskuntavaaleissa 3 954 ääntä. Tulos ei aivan riittänyt läpimenoon Satakunnan vaalipiirissä.
Kesäkuussa Huru nousi kuitenkin eduskuntaan kansanedustaja Laura Huhtasaaren tilalle tämän tultua valituksi europarlamenttiin.
– Tämä mahdollisuus oli mielessä jo keväällä, vaikka ei minulla ollut tietoa, onko Laura lähdössä ehdolle eurovaaleissa. Pienestä se jäi lopulta kiinni, että perussuomalaiset olisivat eduskuntavaaleissa ottaneet kolmannen paikan vaalipiiristä, jolloin olisin itse ollut suoraan läpimenijä.
– Olen kuitenkin tyytyväinen äänestäjien antamaan tukeen ja Dream Team -vaaliryhmäni talkoohenkeen. Pienen budjetin kampanjalle tulos oli loistava, Huru sanoo.
Turvallisuuteen ja peruspalveluihin rahaa
Hurulle tärkeitä teemoja ovat työllisyys, turvallisuusasiat ja toimivat kansalaisten peruspalvelut. Huru katsookin, että kansanedustajana hänen tärkein tehtävänsä on toimia suomalaisten edunvalvojana.
– Turvallisuusasiat ja kansalaisten peruspalvelut edellyttävät kunnollisia resursseja, eli viime kädessä kyse on rahasta. Näyttää siltä, että hallituspuolueet eivät ole kiinnostuneet näistä asioista enää vaalien jälkeen. Pääministeri Antti Rinteen henkilökohtaisesti lupaama vappusatanen eli pienimpien eläkkeiden korotus kutistui muutamiksi kympeiksi.
– Samoin kävi vanhustenhuollon hoitajamitoituksen nostolle: perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi keväällä, että 0,7:n hoitajamitoitus voitaisiin kirjata lakiin yhdellä lisälauseella, muutamassa tunnissa. Nyt tiedämme, ettei näin ole tapahtunut. Lupaukset unohtuivat heti, kun vaalit oli käyty, Huru muistuttaa.
Ministeri Kiuru onkin syönyt sanansa, sillä hän ilmoitti äskettäin, että vanhuspalvelulakia uudistetaan vähitellen, ja aluksi lakiin kirjattaisiin laatusuosituksen vähimmäismitoitus, eli vain 0,5 ammattihenkilöä asiakasta kohti.
– Vanhustenhuollon kehittäminen edellyttää 0,7:n hoitajamitoitusta, mutta kyse on muistakin asioista, kuten esimerkiksi hoitotarpeen mitoituksesta, jolloin varmistetaan palvelujen oikea kohdistuminen.
Ensin oman kansan asiat kuntoon
Vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen nostamisen sitovasti 0,7:ään on arvioitu maksavan 250 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön tuoreessa budjettiesityksessä hankkeeseen on kuitenkin alustavasti varattu vain viisi miljoonaa euroa.
Huru kummastelee, miksei hallituksessa kyetä laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.
– Oman kansan asiat pitäisi nyt laittaa kuntoon. Hoitajamitoitukseen ei näytä löytyvän rahaa, vaikka hallitus aikoo syytää kehitysapuun satoja miljoonia euroja. En todella voi ymmärtää sitä, että me kasvatamme valtionvelkaa ja kiristämme verotusta, jotta rahat voidaan käyttää ulkomaiden kansalaisten hyväksi, Huru sanoo.
Hän suhtautuu myös kriittisesti Suomen löperöön maahanmuuttopolitiikkaan, jonka seuraukset ja kustannukset ovat kaikkien tiedossa. Kansanedustajana Huru haluaa kasata painetta hallitukselle, jotta Suomi kiristäisi maahanmuuttopolitiikkaa.
– Haittamaahanmuutto käy Suomelle valtavan kalliiksi ja heikentää turvallisuutta. Olen sitä mieltä, että maassa on on osattava olla maan tavalla. Kaikista henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista tuomitut ulkomaalaiset tulisikin automaattisesti karkottaa takaisin lähtömaahan. Jopa myönnetty kansalaisuus tulisi tällöin voida peruuttaa. Kantasuomalaisetkin tekevät rikoksia, mutta me emme tarvitse tänne maailmalta uusia rikollisia, Huru sanoo.
Parhaat ratkaisut eivät löydy ääripäistä
Uusi kansanedustaja on ollut aiemmin kansainvälisillä työkomennuksilla ja myös YK:n rauhanturvatehtävissä muun muassa Libanonissa ja Afrikassa. Huru sanoo, että myös työssään pelastustehtävissä hän on nähnyt läheltä elämän raadollisuutta.
– Valitettavasti eduskunnassa on viime vuosina ollut paljon naiiviutta ja hyväuskoisuutta, joka on sitten johtanut huonoiksi osoittautuneisiin päätöksiin. Päätöksiä pitäisi aina tehdä tosiasioihin perustuen. Mitä enemmän ideologia ohjaa päätöksentekoa, sitä kauemmas maalaisjärki karkaa.
– Yleensä muutenkin parhaat ratkaisut eivät löydy ääripäistä, vaan sieltä keskemmältä, kun otetaan huomioon päätöksistä seuraavat vaikutukset, Huru sanoo.
Yhtenä esimerkkinä hän nostaa hallituksen kunnianhimoisen ilmastopolitiikan, joka uhkaa merkittävästi vaikeuttaa tavallisen kansalaisen elämää sekä leikata ostovoimaa.
– Maalaisjärkeä kaipaan erityisesti ilmastopolitiikkaan ja laajemmin keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Suomi vain potkii itseään nilkkaan yrittäessään pelastaa koko maailmaa. Meidän ei kannata tehdä sellaisia päätöksiä, kuten veronkorotuksia, jotka uhkaavat ajaa teollisuustuotannon pois Suomesta. Tällöin sama tuotanto vain siirtyy kaukoitään, jossa tuotanto saastuttaa entistä enemmän. Samalla menettäisimme teollisuuden työpaikat Suomesta.
Politiikan tekeminen vaatii yhteistyökykyä
Huru sai kansanedustajan valtakirjansa juuri eduskunnan istuntotauon kynnyksellä, joten eduskuntatyö pyörähtää vauhtiin vasta syksyllä.
– Tulevalta syksyltä odotan sitä, että pääsen nopeasti sisään uusiin tehtäviin ja luomaan verkostoja muiden päättäjien ja virkamiesten kanssa. Osittain verkostoja jo onkin olemassa. Uudessa eduskunnassa on paljon minulle ennestään tuttuja ihmisiä. Politiikan tekeminen vaatii yhteistyökykyä.
Perussuomalaiset tulee Hurun mukaan vaikuttamaan aktiivisella oppositiopolitiikalla, jossa tuodaan esille perussuomalainen vaihtoehto. Myös kasvavalla kannatuksella on merkitystä ja se tuo painoarvoa.
– Kannatus kertoo siitä, että kansa on perussuomalaisen politiikan takana, vaikka media ei ole. Valtamedia tekee parhaansa dissatakseen perussuomalaisia. Tämän vuoksi on jatkossakin tärkeää pitää yhteyttä äänestäjiin ja myös tavata ihmisiä toreilla, Huru sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Petri Huru hoitajamitoitus haittamaahanmuutto Puoluekannatus Peruspalvelut ilmastopolitiikka Turvallisuus perussuomalaiset työllisyys Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää