Perussuomalaiset sai Pirkanmaalta kaksi nuorta kansanedustajaa: Joakim Vigeliuksen ja Miko Bergbomin. / MATTI MATIKAINEN
Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”
Tuore kansanedustaja Miko Bergbom jakaa kiitoksia puoluejohdolle ja koko kentälle perussuomalaisten uskomattomasta eduskuntavaalituloksesta, mutta muistuttaa samalla, että uudella eduskunnalla on edessään vaikeat ajat huiman valtionvelan ja heikentyneen sisäisen turvallisuuden vuoksi.
Pirkanmaalta eduskuntaan nousi eilen Miko Bergbom huimalla 10 519 äänen tuloksella.
– Nyt on äärimmäisen kiitollinen fiilis, sekä puolueen että oman tuloksen puolesta. Luottamusta tuli nyt sen verran että se mahdollistaa politiikan tekemisen uudella tavalla, sanoo Bergbom, joka on myös Perussuomalaisen Nuorison edellinen puheenjohtaja.
Nuoret lähtivät liikkeelle
Perussuomalaiset otti eduskuntavaaleissa puolueen kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Vaalien iso kuva oli se, että kolme suurinta puoluetta erottuivat selvästi muista. Perussuomalaiset teki kuitenkin selvästi paremman tuloksen kuin kolmanneksi jäänyt SDP.
Bergbom jakaa kiitoksia etenkin puolueen puheenjohtajalle Riikka Purralle.
– Hän on vetänyt puoluetta hienosti eteenpäin ja koko kenttä on tehnyt kovasti töitä siinä samalla. Tämä näkyy tuloksessa. Uskon myös, että nuoret lähtivät näissä vaaleissa suurin joukoin liikkeelle.
Nuorisokannatuksella onkin vankka pohja, sillä jo helmikuussa Helsingin Sanomien teettämän gallupkyselyn perusteella selvisi, että perussuomalaiset on ylivoimaisesti suosituin puolue ensimmäistä kertaa äänestävien keskuudessa.
Somevaikuttaja myös vaalien välillä
Perussuomalaiset on tavoittanut nuoria äänestäjiä etenkin sosiaalisen median kautta jaettujen videoiden avulla. Bergbom on itse aktiivinen videoiden tekijä.
Perussuomalaisten kansanedustajista etenkin Sebastian Tynkkynen on jo aiemmin tuonut vahvasti puolueen viestintään mukaan videoiden kautta esitettävän viestinnän kulttuuria, jota Bergbom on nuoremman polven poliitikkona jatkanut.
– Nopeasti jaettavien videoiden kautta äänestäjien tavoittaminen on vaivatonta. Harva nuori on aamulla varhain torilla ruokaostoksilla. Nuoret ovat – kuten koko Suomi on – nykyisin somessa, ja se mahdollistaa suurien katsojamäärien tavoittamisen. Tynkkynen on videoiden tekijänä ollut tässä edelläkävijä.
Bergbomille yhteyden pitäminen omiin äänestäjiin on tärkeää, ja siinäkin some on erinomainen viestikanava.
– Somessa jatkan kuten ennenkin, eli en ole siellä vain vaaleja ajatellen. Vastaan toki myös puhelimeen ja sähköposteihin mahdollisuuksien mukaan.
Haastavat ajat eivät lopu
Vaikka Bergbom on iloinen perussuomalaisten saamasta luottamuksesta, hän katsoo kuitenkin jo eteenpäin ja muistuttaa, että Suomella on edessään vaikeita vuosia.
– Suomen velkaantumistahti on viime vuosina ollut niin kova, että velkojen korkokulut tulevat olemaan pois kaikista kansalaisten peruspalveluista, jotka jo nyt ovat heikossa kunnossa. Demarihallitus otti miljardikaupalla velkaa, joista suuri osa ei liittynyt millään tavalla koronapandemiaan tai Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainassa.
Myös Suomen sisäinen turvallisuus on heikentynyt.
– Suomessa on viime vuosina harjoitettu holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, joissa on ymmärretty, että maahanmuutolle pikemminkin tarvitaan nyt lisää rajoituksia, Bergbom sanoo.
Hän nostaa myös esille ylikunnianhomoisen ilmastopolitiikan, joka on kurjistanut kansalaisten elämää monin tavoin.
– Ilmastointoilun vaikutukset näkyvät erityisesti maakunnissa korkeampina energian hintoina, ja se ärsyttää kansaa. Haastavat ajat eivät ole loppumassa.
Näissä vaaleissa haettiin blokkeja
Bergbom katsoo, että poliittinen keskustelu blokkiutui vaalien alla, ja tämä näkyy myös lopputuloksessa. PS:n taakse selvästi jäänyt SDP kasvatti eduskuntapaikkojensa määrää, mutta tämä tapahtui vasemmiston ja vihreiden kustannuksella.
– Keskustelu vaalien alla liikkui suuntaan missä haettiin asemia ”kuka leikkii kenenkin kanssa”. Toisaalta perussuomalaiset vahvistui samalla haastamaan demarien nykylinjaa. Suurien puolueiden vaalitaistelussa pienemmille ei nyt jäänyt paljoa tilaa. Demarien taakse menivät ne, jotka halusivat säilyttää edellisen hallituksen aloittaman velkarallin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka Miko Bergbom äänestäjät Some Maahanmuuttopolitiikka Julkinen talous Riikka Purra Blokkivaalit Sebastian Tynkkynen Turvallisuus Velkaantuminen SDP nuoret eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Lulu Ranne: Julkisen talouden epätasapainoa ei voi ratkaista sillä, että maahan otetaan lisää työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukia – ”Maahanmuuttajien on tultava palkallaan toimeen”
Sanna Marin ilmoitti topakasti vastustavansa EU-yhteisvelkapaketteja – Purra: ”Ei ole uskottavaa”
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”
Riikka Purra: Rakas Suomi, mikä on kaikkein tärkeintä
Wille Rydman: ”Hieno ilta isänmaan tulevaisuudelle”
Ruotsalaiskommentit vaalitulokseen: Virta vie oikealle – hallituksen muodostaminen saattaa kestää kuukausia
Perussuomalaisten nuorin kansanedustaja Joakim Vigelius ajaa vastuullista taloudenpitoa ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa: ”Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta”
Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen: ”Äänestäjiltä saatiin huikea luottamuksen osoitus”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.