

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Uusi hallitus kiristää otetta: “Rikollisilla tulee olemaan Ruotsissa todella kurjaa”
Ruotsin valtiopäivävaalit käytiin alkusyksystä paljolti rikollisuusteemalla. Punavihreä puoluekenttä ja sen saavutukset eivät äänestäjiä vakuuttaneet, ja nyt oikeistohallituksella on näytön paikka ruotsidemokraattien tuella. Ehkä keskeisintä kaikessa on ajatusmallin muutos: nyt kuunnellaan kansaa.
”Aivan liian pitkään ruotsalaisen oikeusjärjestelmän keskipisteenä on ollut rikoksen tekijä. Hallitus haluaa muuttaa tämän ja asettaa etusijalle rikoksen uhrit ja heidän oikeutensa”, todetaan hallituksen tiedotteessa.
– Vaaralliset ja väkivaltaiset henkilöt tuntevat nahoissaan, että Ruotsissa tulee olemaan rikollisilla todella kurjaa, luonnehti ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson hallituksen toimenpiteitä tiedotustilaisuudessa.
– Tämän viestin haluamme lähettää rikollisille ja sille tielle aikoville. Lähetämme viestin myös rikollisuutta vastaan taisteleville viranomaisille; me olemme heidän tukenaan.
Rikosseuraamusten alaikäraja laskee
Sosiaaliviranomaiset voivat nykyisin päättää rikosseuraamuksista 15 vuotta täyttäneitä lapsia kohtaan, ilman huoltajan suostumusta. Hallitus aikoo laskea ikärajan 12 ikävuoteen, joka vastaa paremmin jengitodellisuutta kaduilla.
– Se ei riitä, että valmistelemme esityksiä, joiden avulla pysäytetään ympäriinsä juoksentelevat tappajat. Asioihin on puututtava aikaisemmin, totesi integraatioministeri Johan Pehrson.
Ruotsissa vallitsee hallituksen mukaan vaikenemisen kulttuuri, joka hankaloittaa rikosten selvittämistä. Rikoksen todistaneet eivät halua tai uskalla todistaa näkemäänsä. Lääkkeeksi tarjotaan anonyymia todistamista ja ehdotukset julkaistaan lokakuussa ensi vuonna.
Oppositio happamana
Kuinka ollakaan, hallituksen ehdotukset saavat myös kritiikkiä. Sosialidemokraatit sekä ympäristöpuolue vihreät epäilevät muun muassa, että kansalaisten luottamus poliisiin heikkenee, koska poliisi on saamassa oikeuden pysäyttää ja tarkastaa henkilöitä ilman erillistä lupaa.
– On selvää, ettei tämä lisää luottamusta poliisin ja ongelmallisilla alueilla asuvien ihmisten välillä, toteaa entinen pääministeri, sosialidemokraattien Magdalena Andersson.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alaikärajan laskeminen aikainen puuttuminen rikosseuraamus rikollinen Ruotsin valtiopäivävaalit 2022 oikeistohallitus Johan Pehrson rikoksen uhri Magdalena Andersson anonyymi todistaminen tarkastukset Vaikenemisen kulttuuri sosialidemokraatit ampumiset oikeusjärjestelmä järjestäytynyt rikollisuus rikollisjengit Ammuskelu rangaistukset Ympäristöpuolue vihreät Jengirikollisuus alaikäiset Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtamedian valikoimat asiantuntijat lyttäävät perussuomalaisten kriminaalipolitiikan – vaikenevat kuitenkin siitä, että Suomessa on muita Pohjoismaita lievemmät rangaistukset

Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä

Suomen lainsäädäntö ei tunnista poikkeuksellisen vaarallisia rikollisia, jotka tuomiosta toiseen uusivat tekonsa – Ari Koponen: ”Tähän on saatava muutos!”

Peltokangas: Hyssyttelyn ja maton alle lakaisun aika on nyt ohi – maahanmuuttopolitiikkaan mallia Tanskasta

Jimmie Åkesson haluaa samat säännöt kaikille: Ruotsissa asuminen ei kuulu ihmisoikeuksiin

Tätä et ehkä tiennytkään: lenkkimakkara on rasismia!

Ruotsissa asuu 800 000 luku- ja kirjoitustaidotonta henkilöä

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Perussuomalaisia tarvitaan politiikan muuttamiseksi Suomessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää